SiolNET. Novice Slovenija
0,95

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Letališče Maribor v poskusno obratovanje pod državno DRI

0,95

termometer

Letališče Maribor
Foto: STA

Javna agencija za civilno letalstvo je po današnjem pregledu na letališču Edvarda Rusjana Maribor državni družbi DRI izdala dovoljenje za poskusno obratovanje, sporočajo z DRI. Letališče, ki je bilo danes zaprto, jutri tako ponovno odpira vrata.

DRI tako prevzema upravljanje letališča po tem, ko je Aerodrom Maribor v kitajski lasti januarja prekinil najemno pogodbo.

Z DRI ob tem sporočajo, da je njihova vloga začasna. Po trenutno veljavni pogodbi bodo letališče upravljali najkasneje do 31. decembra 2020. "V tem času bo Ministrstvo za infrastrukturo iskalo trajno rešitev glede nadaljnjega obratovanja letališča," sporočajo iz državne družbe.

Bodo lahko dostopali do letališča?

Čeprav je letališče v zadnjih letih povsem zamrlo in prek njega poteka malo potniškega prometa (lani skupno 2.700 potnikov), pa od tam vzleta službe nujne medicinske pomoči in tudi letala za obrambo proti toči. 

Ena od potencialnih ovir za delovanje letališča, ki z danes pridobljenim poskusnim dovoljenjem spet lahko odpre vrata, pa so dostopne poti do letališča. Te namreč že leta niso v lasti države, temveč dosedanjega najemnika Aerodroma Maribor. Ker se je v preteklosti menjava upravljavca letališča izvajala s prodajo podjetja, to ni bil problem, saj je vsak novi upravljavec imel v lasti tudi dostopne poti. Tokrat pa je najemnik prekinil pogodbo, ker država ni našla drugega, pa pol leta kasneje upravljanje prenaša na državno podjetje. Dostopne ceste bodo torej ostale v lasti Aerodroma Maribor.

Na DRI sicer težav ne vidijo, že večkrat so poudarili, da je urejena stvarna služnost, za katero bo država Aerodromu plačevala. Medtem pa so nam v Aerodromu Maribor v torek zatrdili, da dogovora glede služnosti ni bilo. Več o tem v članku na tej povezavi:

Letališče Maribor Novice Problem za državo? Prevzema letališče, ceste do njega pa v lasti Kitajcev. #video

Komentarji

5

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • fakinx / 18.07.2019. ob 17:16 +4 0

  Kakšne varnosti? Poleta se v smeri 14, pristaja pa v 32, v obeh primerih torej stran od mesta. Za generalno aviacijo je pa glede smeri poletanja itak vseeno, ker opravijo 1. zavoj veliko preden sploh priletijo nad mesto. Enostavno ne razumem, kaj gre vsem tole letališče tako v nos. Graško je na podobni lokaciji glede na mesto, pa se tam nihče ne buni.

  +4 0
 • Komentarski / 18.07.2019. ob 19:42 +2 0

  @drugomnenje: Brnik za Štajerce in Prekmurce niti slučajno ni blizu ali enostavno dostopen. Najprej je prava loterija, da na avtocesti do Domžal ne bo zastojev, kolon, dela na cesti. Od Domžal pa skozi vaške ceste z radarji in omejitvami do Brnika. Z vlakom je nemogoče. Z avtobusom tudi ne ali pa zelo komplicirano. Kombi prevozi pa so dragi ali pa vozijo ob zelo čudnih časih. O cenah z Brnika pa raje ne bi. Graz, Zagreb in Dunaj so bistveno bolje dostopni.

  +2 0
 • fakinx / 18.07.2019. ob 18:27 +2 0

  @MARE1962 A si po tvoje ne zaslužimo delujočega letališča za mednarodni promet v SV Sloveniji? Ukinimo še Portoroško (ene 4 avioni po tvoje) in konec koncev še Ljubljanskega (Adria itak gre skoraj sigurno v stečaj), pa smo. Saj so Zagreb, Trst, Benetke, Graz, Celovec, tudi Pula in Dunaj... čisto blizu, kajne? Težava ni v infrastrukturi - upravljanje je tisto, ki šepa!

  +2 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin