SiolNET. Novice Slovenija
1,80

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zdravniki bodo dosledno upoštevali normative: do ogrožanja bolnikov naj ne bi prišlo

1,80

termometer

Konrad Kuštrin
Foto: STA

Minister za zdravje Aleš Šabeder se je danes sestal s predsednikom zdravniškega sindikata Fides Konradom Kuštrinom. Govorila sta predvsem o implementaciji standardov in normativov iz modre knjige.

Sindikat je namreč napovedal, da jih bodo z junijem zdravniki dosledno upoštevali. Kuštrin ob tem ocenjuje, da ne bo prišlo do ogrožanja bolnikov.

Kuštrin je v izjavi za medije po sestanku spomnil, da so bili roki za implementacijo standardov in normativov iz modre knjige že zdavnaj zamujeni. Šele v zadnjih mesecih so nekatere bolnišnice pripravile časovnico za njihovo upoštevanje. "Za nas ni nobenega odložnega pogoja, standardi in normativi so v veljavi in so pravica zdravnikov," je poudaril.

Kritičen je do tega, da se je šele z njihovo napovedjo o upoštevanju izhodišč iz modre knjige začel "ta voz premikati". "Združenje zdravstvenih zavodov, ki v medijih napoveduje katastrofo, je bilo dve leti v zimskem spanju, s tem da je bilo ves čas na pogajanjih. Zdaj pa so se zbudili in imajo občutek, da morajo nekaj narediti," je bil oster.

Zdravniki, ki ne zmorejo in se bodo z junijem odločili delati po standardih in normativih, bodo imeli vso organizacijsko, pravno in sindikalno podporo Fidesa. Kuštrin je sicer ocenil, da se s prvim junijem ne bo zgodilo nič dramatičnega, saj v poletnih mesecih upade število zdravstvenih storitev. "Prepričan sem, da ne bo prišlo do ničesar takega, kar bi ogrozilo zdravje ali življenje bolnikov," je poudaril.

Onkološki inštitut Ljubljana Novice Zaradi pomanjkanja medicinskih sester onkološki inštitut zaprl del oddelka #video

Administraciji bi namenili deset ur

Dosledno upoštevanje izhodišč iz modre knjige bi med drugim pomenilo, da bi zdravniki sprejeli v povprečju 24 ambulantnih obiskov dnevno, administraciji pa bi tedensko namenili deset ur.

Kuštrin sicer ni mogel napovedati, koliko zdravnikov bo z junijem začelo s takim načinom dela. Več informacij o tem bodo imeli po glavnem odboru Fidesa, ki je sklican za torek.

Standardi in normativi iz modre knjige se v nekaterih bolnišnicah že izvajajo, drugod so v fazi implementacije, v manjšem številu zavodov pa zaradi pomanjkanja kadra tega še ne izvajajo. "Enotni smo, da oskrba bolnikov od jutrišnjega dne ne sme trpeti. Verjamemo, da bodo zdravniki ravnali skrajno odgovorno in bo oskrba tekla normalno," je poudaril Šabeder, ki je skoraj uro in pol dolg sestanek ocenil kot zelo konstruktiven.

Zdravnik Foto: Getty Images

Za vse specialnosti standardi in normativi sicer še niso potrjeni. Kot je dejal Kuštrin, so bili oblikovani, a so zaradi "političnih razlogov" obviseli na zdravstvenem svetu. V modri knjigi je tako predvidena "varovalka", da lahko stroka določi lokalne standarde in normative, ki pa morajo biti skladni z izhodišči, kar so v nekaterih zdravstvenih zavodih tudi že storili.

Standardi in normativi so po Kuštrinovih besedah sicer napisani s ciljem, da ima zdravnik za oskrbo bolnika znanje, opremo in čas. "K nam so se leta in leta obračali zdravniki, ki niso imeli občutka, da delajo varno. Ogromno je izgorelosti in obolevnosti," je stanje med zdravništvom ocenil Kuštrin.

"Vsi poznamo omejitve, od financ do kadrovskih potreb"

Na sestanku so načeli tudi nekaj drugih tematik. Med drugim so se dogovorili, da s predstavniki sindikata sedejo za mizo in začnejo težave reševati na partnerski način. "Vsi poznamo omejitve, od financ do kadrovskih potreb, smo si pa enotni, da moramo v tej točki stopiti skupaj," je dejal minister. Ob tem je ocenil, da bo to sicer dolg proces, saj da je treba začeti že pri izobraževanju in financiranju, verjetno bo treba spremeniti tudi zakonodajo.

Kuštrin je Šabedru danes tudi sporočil, da je vodstvo Fidesa zavezano s sklepom letne konference o uveljavitvi standardov in normativov ter izstopu zdravnikov iz enotnega plačnega sistema. "Za nas sta obe zahtevi naših članov enakovredni in bomo za njih vse naredili," je napovedal. S Šabedrom sta se dogovorila, da bodo delali na tem, da se zgodi eno in drugo, če bo politična volja. "Če bo do tega prišlo, bomo dosegli pakt miru, ki bo trajal neko obdobje, v katerem bi se stvari v zdravstvu končno začele premikati na bolje," je dodal Kuštrin.

Šabeder je dejal, da je enotni plačni sistem najboljša rešitev, ki jo imajo na mizi. Zavedajo pa se, da ga bo treba nadgraditi oziroma predvsem najti način variabilnega nagrajevanja tistih, ki dosegajo nadpovprečne rezultate.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin