Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 9. 2020,
7.15

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,80

30

Natisni članek

Borut Pahor Janez Janša Janez Janša Sebastian Kurz

Torek, 8. 9. 2020, 7.15

3 leta, 7 mesecev

Kurz z Janšo o koronavirusu in migracijah, s Pahorjem o koroškem plebiscitu #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,80

30

Premier Janez Janša na delovnem obisku gosti avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza. Predsednika vlad sta se sešla na delovnem zajtrku. Premierja sta se zavzela tako za skupen pristop v boju proti novemu koronavirusu kot nezakonitim migracijam. Kurz se je kasneje srečal s Pahorjem, s katerim sta govorila predvsem o pripravah na 100. obletnico koroškega plebiscita. Po delovnih obveznostih bosta premierja opravila še plezalni vzpon na Triglavski severni steni.

Danes ob 13. uri bomo na Siol.net objavili ekskluzivni intervju z avstrijskim predsednikom vlade Sebastianom Kurzem.

Kot je povedal Janša, so bili pogovori v veliki meri posvečeni sodelovanju v boju proti pandemiji bolezni covid-19. Dejal je, da je Slovenija številne ukrepe za boj proti epidemiji novega koronavirusa takoj na začetku, ko je vlada nastopila, v veliki meri povzela po Avstrijcih. Kurzu se je zahvalil, da so takrat s Slovenijo delili znanje, kako se spopasti z epidemijo.

Oba premierja sta si enotna tudi v nasprotovanju, da bi jeseni za obvladovanje okužb z novim koronavirusom ponovno sledilo popolno zaprtje javnega življenja in gospodarstva, kot je to bilo spomladi ob začetku pandemije covida-19, piše STA.

"Luč na koncu predora"

V boju proti pandemiji se bo besedah Kurz sicer že kaže "luč na koncu predora". Dejal je še, da sedaj živimo v neobičajnih časih, ki so za vse izziv, cilj pa je, da bodo šole v Avstriji ostale odprte in ne bo zaprtja, kot je bilo potrebno v prvi polovici letošnjega leta. Na vseh področjih moramo poskušati ohraniti normalno življenje, kot je le mogoče, vendar ob določenih pravilih in prilagoditvah, je še dejal Kurz.

Premier Janša je še opozoril, da nevarnosti epidemije še vedno ni konec, saj se celotna Evropa spopada s povečanim število okužb, za razliko od spomladi pa je zdaj manj obolelih in umrlih, kar je verjetno rezultat tega, "da smo se nekaj naučili", in ukrepov pristojnih v posameznih evropskih državah, piše STA.

Fotogalerija
1 / 13

Avstrija prvi tuji investitor v Sloveniji

Premierja sta govorila tudi o gospodarskem sodelovanju. "Avstrija je visoko na prioritetni listi gospodarskih partnerjev Slovenije. Avstrija je tretji gospodarski partner v medsebojni izmenjavi blaga in storitev, prvi tuji investitor v Sloveniji," je dejal Janša in dodal, da je Kurza obvestil, da slovenska vlada pripravlja nekaj t. i. debirokratizacijskih ukrepov, "na podlagi katerih bo slovensko poslovno okolje še bolj ugodno za investiranje".

Janša: Ključno je vprašanje zavarovanje evropskih zunanjih meja

Premierja sta govorila tudi o nezakonitih migracijah. "Govorila sva o naporih, da se tukaj doseže bolj poenoten evropski pristop, in o nevarnostih, ki na tem področju nastajajo zaradi zaostrenih razmer v vzhodnem Mediteranu, kar se lahko odraža na povečanem pritisku že v prihodnjih tednih," je dejal.

Zavzel se je za pomoč tistim državam, ki bi lahko bile ponovno na udaru in poimensko pri tem omenil Grčijo, "da se ne bomo ponovno srečali s čim podobnim, kar je pretreslo Evropo leta 2015".

V boju proti nezakonitim migracijam je po besedah slovenskega premierja ključno vprašanje zavarovanje evropskih zunanjih meja. Tako je po besedah Kurza in Janše zavarovanje zunanjih meja pomembno tudi kot pogoj, da se ohrani odprava nadzora na notranjih mejah EU, piše STA.

Sebastian Kurz | Foto: STA , Foto: STA ,

Avstrijski kancler je izpostavi tudi, da potrebujemo močnejšo, konkurenčnejšo Evropo v globaliziranem svetu. Dvostranske odnose med država sta premierja ocenila kot dobre.

Srečanje s Pahorjem, nato na Triglav

Avstrijskega kanclerja je kasneje sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor. Po delovnih obveznostih pa bosta premierja opravila plezalni vzpon na Triglavski severni steni, so sporočili iz Janševega kabineta.

Janez Janša, Sebastian Kurz | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kurz in Pahor sta govorila predvsem o pripravah na 100. obletnico koroškega plebiscita. Pahor pa je pozdravil tudi program avstrijske vlade za izboljšanje položaja narodnih manjšin, so sporočili iz njegovega urada.

Pahor si želi podobnega dogodka kot v Trstu

Predsednik republike je v pogovoru o pripravah na obletnico plebiscita spomnil na nedavno obeležitev 100. obletnice požiga Narodnega doma v Trstu in njegovo vrnitev slovenski manjšini. Dejal je, da si želi, da bi tudi v Celovcu pripravili dogodek, ki bi bil enako navdihujoč za odnose med državama in ljudmi, piše STA.

Janez Janša, Sebastian Kurz | Foto: STA , Foto: STA ,

Slovenski predsednik in njegov avstrijski kolega Alexander Van der Bellen se bosta 10. oktobra v Celovcu skupaj udeležila obeležitve 100. obletnice koroškega plebiscita. To bo prvikrat, da bosta pri tej obeležitvi sodelovala predsednika obeh držav. Dogodek, ki ga skrbno pripravljata že leto dni, bo pokazal pomen sožitja dveh narodov, ki ne pozabljata preteklosti, a gledata v prihodnost, ki naj temelji na medsebojnem spoštovanju, sodelovanju in prijateljstvu v družini evropskih narodov, so sporočili iz urada.

Pahor je v pogovoru z avstrijskim kanclerjem pozdravil tudi program avstrijske vlade z ukrepi za izboljšanje položaja narodnih manjšin in izrazil upanje, da bodo nekateri od teh ukrepov čim prej dobili konkretno zakonsko podobo. Kurz je izrazil iskreno pripravljenost za to, so navedli.

Za Kurza je obisk v Sloveniji prvo dvostransko srečanje v tujini po 25. februarju oziroma izbruhu pandemije novega koronavirusa.

Sebastian Kurz in Janez Janša
Novice Janša in Kurz bosta plezala v Triglavski severni steni

 

Ne spreglejte