SiolNET. Novice Slovenija
0,26

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kumer na zasedanju ministrov EU posvaril pred mehčanjem izhodišč pri omejevanju cen plina

0,26

termometer

Bojan Kumer | Slovenija se po besedah ministra Bojana Kumra zavzema tudi za to, da cene ne bi določali samo konec meseca za naslednji mesec, ampak da bi zajeli daljše časovno obdobje preteklih končnih cen.  | Foto: STA
Slovenija se po besedah ministra Bojana Kumra zavzema tudi za to, da cene ne bi določali samo konec meseca za naslednji mesec, ampak da bi zajeli daljše časovno obdobje preteklih končnih cen. Foto: STA

Minister za infrastrukturo Bojan Kumer je na današnjem zasedanju energetskih ministrov EU v Luxembourgu posvaril pred mehčanjem izhodišč, ki so jih glede ukrepov za omejevanje cen plina konec preteklega tedna določili voditelji EU. Slovenija se po njegovih besedah zavzema za to, da bi cene omejili tudi za dolgoročne produkte. Med drugim pa je razkril tudi, da bo Slovenija verjetno izstopila iz mednarodne pogodbe o energetski listini. Pogodba namreč nič več ne služi svojemu namenu, je poudaril. Gre za mednarodno pogodbo, ki je namenjena zaščiti tujih naložb.

Voditelji držav članic EU, med njimi premier Robert Golob, so se na vrhu v četrtek in petek med drugim zavzeli za vzpostavitev cenovnega koridorja za transakcije z zemeljskim plinom, s katerim bi takoj omejili pretirane cene.

Ministri za energetiko pa so danes na podlagi teh izhodišč razpravljali o predlogu Evropske komisije za spopadanje z energetsko draginjo, ki predvideva tudi omejevanje cen na nizozemskem vozlišču za trgovanje z zemeljskim plinom TTF.

"Ne bi želel žrtvovati kakovosti za to, da bi dogovor dosegli kakšen teden prej"

Kumer je na zasedanju poudaril, da pri sprejemanju predloga uredbe ne sme priti do mehčanja izhodišč voditeljev. Pri tem je opozoril na omejevanje na kratkoročne produkte trgovanja s plinom, čemur Slovenija nasprotuje.

"Ključno je, da zajamemo vso zimo, torej ves sezonski čas," je povedal. Slovenija pa si prizadeva, da bi zajeli tudi vse leto 2023, saj bi tako imeli stabilne letne cene, je pojasnil.

Dodal je, da bi z vključitvijo dolgoročnih produktov obenem špekulantom preprečili, da bi se s kratkoročnih preusmerili na dolgoročne.

Poleg tega se po Kumrovem mnenju Slovenija zavzema še za to, da cene ne bi določali samo konec meseca za naslednji mesec, ampak da bi zajeli daljše časovno obdobje preteklih končnih cen. Cenovni koridorji bi morali biti obenem različni za različne produkte.

Zadnji čas za dogovor o tem svežnju ukrepov je po ministrovih besedah 24. november, ko bo naslednje srečanje ministrov za energetiko. "Ne bi želel žrtvovati kakovosti za to, da bi dogovor dosegli kakšen teden prej," je sklenil.

Kumer: Slovenija bo verjetno izstopila iz mednarodne pogodbe o energetski listini

Slovenija je po ministrovih besedah že opravila razmislek o izstopu iz pogodbe o energetski listini, ki ga je v zadnjem času napovedalo več članic EU. Po navedbah spletnega portala Euractiv so to napovedale Poljska, Nizozemska, Španija, Francija in Belgija.

"Zelo verjetno se bomo pridružili izstopu iz te pogodbe," je danes na novinarski konferenci po zasedanju ministrov za energetiko povedal Kumer.

Po njegovih besedah namreč pogodba, ki je začela veljati leta 1998, ne služi več namenu, zaradi katerega je bila podpisana. Poleg tega pa se vsi spori, ki se rešujejo prek te pogodbe, rešujejo mimo sodišč, je dejal.

"Treba je dati jasen signal kapitalu, da imamo države in državljani stvari v svojih rokah (...) in da ne more mimo prava, ki ga ščitijo evropska sodišča," je povedal minister.

Pogodba o energetski listini je namenjena zaščiti tujih naložb v državah podpisnicah, prek nje pa se rešujejo tudi spori med vlagatelji in državami gostiteljicami. Med 53 podpisniki je tudi Evropska unija. Prek te pogodbe sicer v zvezi s postopki izdaje dovoljenj za črpanje plina v Petišovcih Slovenijo toži britanska družba Ascent Resources.

Bojan Kumer Novice Država tik pred podpisom pomembne pogodbe Geoplin Posel danes Geoplinu likvidnostno posojilo in novo vodstvo Robert Golob Novice Golob: Državna dokapitalizacija Geoplina morda sploh ne bo potrebna Robert Golob Novice Voditelji EU naj bi nekoliko zbližali stališča glede energetskih ukrepov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin