Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 10. 2022,
19.24

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Petrol Robert Golob Geoplin

Petek, 21. 10. 2022, 19.24

1 leto, 6 mesecev

Geoplinu likvidnostno posojilo in novo vodstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Geoplin | Foto STA

Foto: STA

Skupščina Geoplina je danes podala predhodno soglasje za sklenitev pogodbe o posojilu, s katerim bosta zagotovljena likvidnost in nemoteno poslovanje družbe, so sporočili iz Geoplinovega večinskega delničarja, družbe Petrol. Višine posojila niso razkrili. Geoplin ima tudi novo vodstvo, za glavnega direktorja je skupščina imenovala Matijo Bitenca, člana uprave Petrola. 

Kot so sporočili iz Petrola, je skupščina Bitenca imenovala za novega glavnega direktorja, za direktorja družbe pa so imenovali Jožeta Bajuka. Oba sta tudi člana uprave Petrola.

Po manj kot mesecu dni je s položaja prvega moža Geoplina odstopil Aleš Zupančič; po poročanju Financ iz osebnih razlogov. Zupančič je sicer konec septembra na položaju zamenjal Vanjo Lombar, ki jo je Petrol po devetih mesecih direktorovanja razrešil.

V Petrolu so po današnji skupščini še zagotovili, da Geoplinovo vodstvo "še naprej izvaja vse aktivnosti za zagotavljanje nemotene oskrbe slovenskih odjemalcev zemeljskega plina".

Geoplin
Novice Je Geoplin v zelo velikih težavah?
Geoplin
Novice Lahovnik: Pri nacionalizaciji Geoplina je odprtih več vprašanj kot odgovorov

50 milijonov evrov likvidnostnega posojila

Delničarji so podali soglasje za sklenitev pogodbe o likvidnostnem posojilu, višine posojila pa v sporočilu za javnost niso razkrili. Po poročanju Financ naj bi šlo za okoli 50 milijonov evrov.

O Geoplinu, v katerem ima Slovenski državni holding četrtinski lastniški delež, država pa je pripravljena, če bo to potrebno, družbo tudi dokapitalizirati, so sicer danes govorili tudi na seji komisije DZ za nadzor javnih financ. Kot je dejala predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popovič, bo odločitev o tem, ali bo družba Geoplin potrebovala dokapitalizacijo ali ne, znana do sredine novembra.

Po njenih besedah so pred časom ocenjevali, da bi ta znašala največ do 250 milijonov evrov, a da so danes ocene bistveno nižje. "Današnji scenarij je bistveno bolj ugoden," je povedala.

Če bodo regulacije cen na strani EU ustrezne, če dvigov cen na trgu ne bo, če bo Gazprom vsaj delno uresničil dobave do konca leta, Geoplin po njenih besedah dokapitalizacije sploh ne bo potreboval. To je danes v Bruslju ob robu vrha EU, kjer so voditelji članic EU dogovorili o omejevanju cen zemeljskega plina, povedal tudi premier Robert Golob.

Ministrstvo za infrastrukturo medtem glede na dogajanje na energetskih trgih pripravlja mehanizem, po katerem bi morebitno izgubo distribucijskih podjetij za oskrbo s plinom in elektriko krila država.

Robert Golob
Novice Golob: Državna dokapitalizacija Geoplina morda sploh ne bo potrebna
Bencin. Gorivo.
Novice Kdo so bili (pred energetsko krizo) naši najuspešnejši veletrgovci z gorivi
Bojan Kumer
Novice Država tik pred podpisom pomembne pogodbe
Ne spreglejte