SiolNET. Novice Slovenija
2,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kulturniki gromko zaploskali pred ministrstvom #foto #video

2,03

termometer

Protest kulturnikov
Foto: STA

Aktiv delavk in delavcev v kulturi je danes znova izvedel akcijo za kulturo z naslovom Nasilje. Ministrstvo za kulturo. Odziv. V sklopu akcije so se posedli na cestišče pred ministrstvom in kar nekaj časa v tišini spremljali (ne)dogajanje pred seboj, nato pa gromko zaploskali. Ob akciji so pozvali h konstruktivnemu odzivu ministrstva.

Protest Kultura Novice Kulturniki so se protestno ulegli pred ministrstvo #foto

Članica aktiva, umetnostna zgodovinarka in kritičarka Petja Grafenauer je za STA dejala, da z današnjo akcijo znova opozarjajo na delovanje ministrstva za kulturo v obdobju epidemije novega koronavirusa pa vse do danes: "Najprej na njegovo neodzivnost na krizo, potem na predstavljanje tega, kar je redno delo ministrstva kot reševanje krize." Dodala je, da zaznavajo tudi popolno nezavedanje tega, kaj naj bi ministrstvo za kulturo sploh predstavljalo: "Predstavljalo naj bi odprt dialog, izkazovalo neko zrelost in razumevanje kulture in umetnosti," piše STA.

V živo z današnje akcije za kulturo. Aplavz Ministrstvu za kulturo za ne-odziv✊🏽

Objavil/a Inštitut 8. marec dne Torek, 16. junij 2020

Z ministrstva ni nobenega dialoga

A kot je dodala Petja Grafenauer, so namesto tega kulturniki deležni raznih sporočil prek Twitterja in komunikacije prek videoposnetkov. Kot so že opozorili v minulih tednih, z ministrstva ni nobenega dialoga, razen z nekaterimi posamezniki, ker je po besedah sogovornice verjetno cilj, da se kultura še bolj razdeli znotraj sebe, a se to ne bo zgodilo. Zbrali so se, ker menijo, da se dogaja nasilje nad kulturo, pa tudi zaradi fizičnega nasilja, ki je izbruhnilo na petkovem protestu, je še povedala.

Kot je aktiv spomnil v sporočilu za javnost, se je na petkovem protestu v Ljubljani zgodil incident, "ko je manjša skupina protestnikov, med njimi tudi vrhunski slovenski umetniki Jaša Jenull, Jaša Mrevlje Pollak in Miha Blažič N'toko, na poziv policije mirno poskušala pospraviti papirnate rekvizite, ki so jih protestniki metali v odziv na delovanje vlade. Policija je grobo in nasilno ter z veliko premočjo takoj napadla omenjeno skupino in spodbudila reakcije ter z drugimi protestniki aretirala tudi omenjeno trojico". Člani aktiva sprašujejo, zakaj se ministrstvo na incident ni odzvalo tudi v luči tega, da je bil med prijetimi protestniki umetnik Jaša, ki je zastopal Slovenijo na 56. beneškem likovnem bienalu.

1 / 14
2 / 14
3 / 14
4 / 14
5 / 14
6 / 14
7 / 14
8 / 14
9 / 14
10 / 14
11 / 14
12 / 14
13 / 14
14 / 14

Incident bi se skoraj zgodil tudi na današnjem protestu, saj je med aplavzom kulturnikov nanje začel kričati mimoidoči, češ, naj gredo delat in naj se vendar umaknejo s ceste. Mladeniča so s kraja akcije mirno odstranili policisti, nato pa je vzpostavil tudi miren dialog s člani aktiva. Po uradni akciji je nepričakovano performans izvedel tudi plesalec iz Japonske, ki živi in dela v Sloveniji. Med njegovim nastopom je v angleščini opominjal: "Krize še ni konec!"

Ministra za kulturo Vaska Simonitija in ministrstvo za kulturo v aktivu pozivajo, da v dialogu z vsemi akterji na področju kulture naposled predstavijo, kako bodo sektorju pomagali v času nastopajoče recesije, ki je posledica pandemije. Prav tako pričakujejo, da jim predstavi svoj pogled na bodoči razvoj kulture. "Sicer ga pozivamo k odstopu," še piše v sporočilu za javnost, ki ga je medijem posredoval kolektiv, še navaja STA.

Protest 12.6. Novice Med protesti v Ljubljani prijeli več ljudi, shod tudi pred policijsko postajo #video #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin