Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 11. 2022,
8.46

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Lokalne volitve 2022 lokalne volitve Krško

Ponedeljek, 28. 11. 2022, 8.46

1 leto, 6 mesecev

Krško: predvolilna kampanja je mirna in spoštljiva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Krško | V Krškem po prvem krogu volitev dodatnih soočenj niso pripravili.  | Foto STA

V Krškem po prvem krogu volitev dodatnih soočenj niso pripravili.

Foto: STA

V Mestni občini Krško, kjer sta se v drugi krog županskih volitev uvrstila kandidata s podpisi volivcev, Dušan Šiško, ki je v prvem krogu dobil skoraj četrtino glasov, in Janez Kerin, ki jih je zbral skoraj petino, predvolilna kampanja še naprej poteka mirno in spoštljivo. Šišku sta podporo v drugem krogu izrekla dva tekmeca iz prvega kroga.

Nekdanji poslanec SNS in krški občinski svetnik Šiško se pri kandidaturi sklicuje na svojo vlogo pri uresničitvi državnih projektov v Posavju, predvsem pri zagotovitvi občini statusa mestne občine, na svoja poznanstva in izkušnje. Kot je dejal, njegov program pokriva vsa področja od gospodarstva do komunalne infrastrukture in družbenih dejavnosti, je dejal.

Podporo v drugem krogu sta 53-letnemu inženirju logistike napovedala tekmeca iz prvega kroga Janja Starc in Iztok Starc. Kot je pojasnila kandidatka s podpisi volivcev in podporo Obrtno-podjetniške liste Starčeva, ga podpira, ker se strinja z njegovim pogledom na razvoj gospodarstva. Starc, županski kandidat SLS s podporo NSi, pa je dejal, da Šiška podpira osebno ter zato, ker meni, da ima več raznovrstnih in političnih izkušenj.

Kerin, 54-letni višji kriminalistični inšpektor, preiskovalec Nacionalnega preiskovalnega urada in v zadnjem mandatu predsednik nadzornega odbora občine, je pojasnil, da je bila glavni vzrok za njegovo kandidaturo ustanovitev društva za participacijo občanov Modra smer, katerega pogledi na razvoj občine in program so "v viziji in strategiji njegovega razmišljanja in delovanja". Zaveda se tudi strateških odločitev, ki so pred občino, delovati pa želi za skupno dobro.

Dodatnih soočenj niso pripravili 

V Krškem pred drugim krogom za zdaj niso pripravili dodatnih predstavitev ali soočenj. Sta se pa Šiško in Kerin z dokaj enotnimi mnenji na kratko soočila v oddaji nacionalne televizije. Zagotovila sta, da sta pripravljena sodelovati ter da bosta morala - ne glede na razplet drugega kroga - sodelovati tudi pri večjih in zahtevnejših projektih v občini, kot je drugi blok jedrske elektrarne. Lista Dušana Šiška - energično za Krško in društvo Modra smer, s katerih podporo kandidirata, sta namreč v občinskem svetu dobila enako število glasov, po štiri.

V Krškem je sicer največ oz. šest mest v 30-članskem občinskem svetu pripadlo Gibanju Svoboda. SDS je ohranila pet svetniških mest, enako število jih je dobila SLS, ki je v preteklih letih v občinskem svetu močno prevladovala. SD, ki je imela tri, ima po novem dve mesti, po en mandat sta ohranili stranki DeSUS in NSi. Eno svetniško mesto je pripadlo še Obrtno-podjetniški listi in predstavnici romske skupnosti.

Za položaj krškega župana so se ob Šišku in Kerinu potegovali še kandidat SDS Jože Olovec, kandidat SLS s podporo NSi Iztok Starc, kandidatka s podpisi volivcev Janja Starc in kandidat Gibanja Svoboda s podporo SD Aleš Zorko.

Podpirate gradnjo drugega bloka Nuklearne elektrarne Krško (Nek 2)?
Kerin: Da.
Šiško: Da.

Bi pred njegovim umeščanjem zahtevali zgraditev odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov na Vrbini pri Krškem?
Kerin: Da.
Šiško: Da.

Bi del nadomestila zaradi omejene rabe prostora in nuklearke razdelili tudi neposredno občanom?
Kerin: Neposredna delitev sredstev je lahko različna, eden od načinov pa je subvencioniranje električne energije.
Šiško: Da.

Kako bi se lotili razvojnih izzivov, ki so povezani z gradnjo Neka 2?

Kerin: S pripravo premišljenega posebnega razvojnega projekta, ki bi upošteval sinergijo učinkov naložbe Neka 2 in lokalnih naložb.
Šiško: Najprej bi ustanovil komisijo za spremljanje priprav in gradnje Neka 2, investitorji pa bi ji morali zagotoviti vse potrebne informacije o poteku projekta.

Podpirate čimprejšnjo gradnjo mestnega bazena v Krškem?
Kerin: Da, s pripravo projektov za njegovo nadgradnjo in razširitev, saj trenutna projekcija načrtovanega bazena ne predstavlja možnosti razvoja več vodnih športov.
Šiško: Da.

V kakšni obliki ga želite?

Kerin: V obliki, ki bi omogočila razvoj drugih športnih dejavnosti, in v nadaljevanju v razširjeni obliki pokritega bazena in mestnega rekreativnega kopališča.
Šiško: V obliki olimpijskega bazena za vse občane.

Kako bi poskušali urediti uničeno območje tovarne Vipap?

Kerin: V primeru opustitve dejavnosti papirništva bi se z lastniki poskušal dogovoriti o sanaciji in zamenjavi zemljišč ali njihovem odkupu. Zemljišča bi preoblikovali v bivanjsko-servisna območja in zelenice.
Šiško: Najprej odkup vseh prostih zemljišč oz. kompenzacija za dolg, ki ga imajo lastniki do občine, nato postopno preurejanje za stanovanjske in poslovne namene.

Kako bi uredili romsko problematiko v občini?

Kerin: Menim, da je občina ne zmore in ne more samostojno reševati, lahko pa s posameznimi ukrepi pospeši njeno reševanje. Pri tem računam na državo in medregijsko povezovanje.
Šiško: S sodelovanjem dolenjskih občin bi pritisnili na državo, da uredi zakonodajo tako, da bomo pred zakonom vsi enaki, tako po pravicah kot dolžnostih.

Se zavzemate za pokrajinsko ureditev in samostojno regijo Posavje?

Kerin: Da, z upravnim središčem in sedežem v Krškem.
Šiško: Seveda, in to s sedežem v Krškem, sedeže državnih institucij pa bi še naprej delili med posavskimi občinami.

Urejanja katere prometne infrastrukture bi se najprej lotili?

Kerin: Dveh državnih cest, Krško-Zdole in Senovo-Podsreda, ki sta smrtno nevarni.
Šiško: Predvsem cest Krško-Zdole in Brestanica-Koprivnica, saj sta zelo nevarni.

Ureditev katere druge infrastrukture je v občini najbolj pereča?
Kerin: Infrastrukture za gibalno ovirane.
Šiško: Vsekakor bi širili optično omrežje na podeželju, ki je potrebno posodobitve tudi v mestu.

Kako bi poskušali zagotoviti dodatna stanovanja?

Kerin: Z gradnjo novih in prenovo starih občinskih stanovanjskih objektov, hkrati bi bilo treba pritegniti zunanje naložbenike.
Šiško: Zagotavljali bi pogoje za gradnjo eno- in večstanovanjskih hiš, še posebej stanovanj za starejše.

Kako bi pomagali pri zagotavljanju zadostnega števila zdravnikov v Zdravstvenem domu Krško?

Kerin: Ob prihodu zdravstvenega osebja iz tujine tudi s štipendiranjem in zagotovitvijo primernih stanovanj, pospešil bi umeščanje prizidka za zdravstveni dom.
Šiško: Družinam zdravnikov bi omogočili kakovostno življenje, pa tudi z ugodnimi cenami vrtcev, s kakovostnimi šolami, ponudbo stanovanj in podobno.

Podpirate ohranitev Splošne bolnišnice Brežice kot osrednje tovrstne regijske ustanove?

Kerin: Da.
Šiško: Da, a ob pogoju dviga kakovosti zdravstvenih storitev in ohranitve kakovostne nujne medicinske pomoči v Krškem.

Kako bi omilili odhod mladih v druge občine?

Kerin: Z rešitvijo stanovanjskega problema mladih družin, zagotavljanjem delovnih mest, možnostjo izobraževanja, izboljšanjem družabnega življenja, zdravstvenih storitev in podobno.
Šiško: Z gradnjo novih stanovanj, privabljanjem podjetij, ki imajo nove tehnologije, zanimive za mlade, in štipendijami za poklice, ki jih bodo potrebovali v Neku 2.
Celje Zavod Celeia
Novice Stari maček Šrot proti mlademu svetniku Kovaču
Volitve. Lokalne volitve. Župan.
Novice V dveh občinah pričakujejo tesno bitko: razlika med kandidatoma en sam glas
Janez Poklukar
Novice Gorjanska volilna komisija pojasnila zavrnitev Poklukarjevega ugovora
Janez Poklukar
Novice Poklukar v Gorjah ni uspel, drugi krog bo v 47 občinah

 

Ne spreglejte