Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Četrtek,
4. 2. 2016,
16.53

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

krofi cene pust

Četrtek, 4. 2. 2016, 16.53

6 let, 7 mesecev

Krofomanija: kje je sladkanje najdražje?

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ena izmed najbolj zaželenih slaščic v zadnjih dneh so gotovo krofi. Če jih kupujete več in se zato odločate glede na ceno, se prepričajte, ali zares kupujete ceneje, krofi so namreč različno težki.

"V tem času morajo biti nosovi vsaj enkrat na dan beli od sladkorja in nasmehi obrobljeni z belimi brki. Če kdaj, si zdaj res lahko privoščim malo razvajanja," nam je pred košaro s pakiranimi krofi v eni od slovenskih trgovin povedal kupec Zdenko. Krofe v predpustnem času kupuje vsak dan. Če ne zase, pa vsaj za vnukinje.

Zdenko ni edini, ki se v tem času rad posladka s krofi. Trgovci cene krofov znižajo tudi za več kot polovico, s polic pekarn nas nagovarjajo lično zapakirane večje količine belih hribčkov. V Hotelu Slon vsako leto v času pusta prodajo okoli 30 tisoč krofov. "Vsako leto dobimo tudi večja naročila stalnih strank in tudi v teh dneh pričakujemo njihove klice," je povedala Katja Gračnar iz Hotela Slon.

Najdražji so Slonovi (1,8 evra), najcenejši iz Eurospina (dober evro za štiri krofe) Po naši manjši raziskavi je cena Slonovega krofa daleč najvišja. "Gospa, ki peče krofe, jih za hotel peče že 35 let po svojem edinstvenem receptu, dodamo pa jim svojo hišno marmelado. Gospa ni več zaposlena v hotelu, k nam pride izključno zaradi peke krofov, kar zdaj s svojimi pomočniki počne po vse dneve," pojasni Gračnarjeva.

V Eurospinu boste lahko za paket štirih krofov odšteli 1,09 evra. Cena 27 centov na krof je tako najnižja izmed vseh, ki smo jih preverili. Najcenejši posamezni krofi pa so v Lidlu. Kupite jih lahko za 29 centov.

Krofi so težki od 60 do 200 gramov Če bi želeli poiskati najcenejše krofe, bi morali upoštevati tudi njihovo težo. Trojanski krofi so resda med dražjimi, a so s svojimi 200 grami daleč najtežji. Cena na krof se dodatno zmanjša ob nakupu večjih količin, saj je vsak sedmi zastonj.

Tudi v drugih trgovinah so večja pakiranja cenejša, a razlika je lahko zgolj nekaj centov, zato je še vedno bolj smotrno, da kupimo toliko, kolikor zares potrebujemo.

"Bolj kot cena je pomemben okus. Od debelega četrtka naprej gotovo pojemo vsaj dva na dan," je povedala Marija, ki je v eni izmed trgovin ravno kupila osem krofov.

Tudi manjši imajo dolgoletno tradicijo peke krofov Po krofih je znana tudi slaščičarna Berzo na Vrhniki, kjer jih pečejo že skoraj 70 let. "Pomembna je roka, občutek. In pa seveda stara receptura, ki se vsako leto izpopolnjuje," je povedal eden od dveh sinov lastnika, ki sta danes stregla v slaščičarni.

Ne spreglejte