Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 11. 2019,
15.21

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85

8

Natisni članek

Kris Ana Jerak ZDA Zveza prijateljev mladine zdravljenje

Sobota, 16. 11. 2019, 15.21

4 leta, 5 mesecev

Kris sporoča iz ZDA: Lepo mi je tu, ampak najlepše je doma #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85

8

Kris | Foto Siol.net

Foto: Siol.net

Deset dni mineva, odkar je Kris, za katerega je v dobrodelni akciji sredstva zbirala vsa Slovenija, odpotoval v ZDA. Eno leto in osem mesecev star deček je že bil pri zdravniku, zdravilo pa naj bi dobil do konca meseca, je sporočila njegova mama Ana Jerak. Družina se je v desetih dneh navadila na svoj novi začasni dom, čeprav tistega pravega na Obali močno pogrešajo, sporočajo iz ZDA.

Kris je prejšno sredo v spremstvu zdravnika in staršev z zasebnim letalom odletel v Los Angeles, polet v ZDA pa je organiziral srbski poslovnež Miodrag Kostić.

Ob prihodu v ZDA so nekaj dni bivali v hotelu, saj v kratkem času po tem, ko so dobili zeleno luč za odhod, niso našli apartmaja. "Kris je malo bolj siten. Potrebuje svoj čas, da se privadi na novo okolje. Mislim, da tudi čuti, da smo daleč od doma," je iz Los Angelesa sporočila njegova mama Ana Jerak.

A pred nekaj dnevi se je družina vendarle preselila v stanovanje, ki se nahaja blizu bolnišnice UCLA, kjer bo Kris dobil zdravilo.

"Zdaj je veliko lažje, sploh za vsakdanja opravila, kot sta kuhanje kosila in popoldanski počitek," je dodala Jerakova. Krisu mora namreč kuhati prilagojene obroke.

Poleg tega se deček, kadar ne leži ali se ne crklja pri starših v naročju, okrog premika s pomočjo invalidskega vozička. V mali hotelski sobi je bilo tako omejeno tudi njegovo gibanje z njim.

Fotogafijo zadovoljnega dečka, ki se z vozičkom vozi po novem začasnem domu, so tudi delili na družbenem omrežju. In zraven zapisali: "Tudi v Los Angelesu pridno krožim po stanovanju. Lepo mi je tu, ampak najlepše je doma."

Odhod Krisa in njegovih staršev v ZDA 6. novembra z brniškega letališča:

Že obiskal zdravnika

Kris je že bil na pregledu pri zdravniku na kliniki ULCA, trenutno pa čakajo na rezultate krvnih testov, ki naj bi bili znani v enem tednu oziroma desetih dneh.

Jerakova dodaja, da bo Kris zdravilo zagotovo dobil pred koncem meseca. Dvajsetmesečnik ima redko gensko spinalno mišično atrofijo, njegovi starši pa upajo, da mu bo pomagalo zdravilo zolgensma, ki je stalo nekaj več kot dva milijona evrov.

Zdravila ni na zalogi, kot so preostala zdravila v lekarnah, temveč ga je treba pripraviti za vsakega pacienta posebej, nato pa aplicirati v 48 urah.

Kris Zudich
Novice Kris pred odhodom dobil vročino, pot v ZDA bo trajala 14 ur #video #foto

Zveza prijateljev mladine Slovenije objavlja porabo sredstev

Pri zbiranju denarja za zdravljenje Krisa je pomagalo društvo Palčica Pomagalčica, ki je s pomočjo številnih ljudi v le nekaj tednih zbralo 2,3 milijona evrov, potrebnih za zdravljenje, ki bi lahko pomagalo Krisu. Ob množičnem odzivu so znesek krepko presegli.

Skupno so v veliki dobrodelni akciji zbrali 3,7 milijona evrov. 2,3 milijona evrov je s podpisom donatorske pogodbe prevzela Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), ki na svoji spletni strani spremlja porabo sredstev.

Fotogalerija
1 / 25
Kris pred odhodom v ZDA.
Novice Fotozgodba: kako se je Kris odpravil na najpomembnejšo pot v življenju
Kris pred odhodom v ZDA.
Novice Stroški za zdravljenje Krisa bodo javni #video
Ne spreglejte