Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 5. 2011,
15.50

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kosovo

Torek, 10. 5. 2011, 15.50

7 let, 12 mesecev

Kresalova na Kosovu podpisala sporazum o vračanju oseb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je s kosovskim ministrom za notranje zadeve Bajramom Rexhepijem podpisala sporazum o vračanju oseb, katerih bivanje je nezakonito.

Sklenjen sporazum o vračanju oseb določa način in postopek vračanja oseb, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop in bivanje ter pogojev za tranzit čez ozemlje države za državljane tretjih držav ali osebe brez državljanstva. Sporazum je izrednega pomena tako za Slovenijo v smislu preprečevanja ilegalnih migracij kot tudi za Kosovo, predvsem v luči prizadevanj za začetek procesa vizumske liberalizacije. Obe strani sta potrdili interes za sklenitev medvladnega sporazuma o sodelovanju na področju varnosti. Edina država Zahodnega Balkana, za katero EU še ni odpravila vizumov Kresalovo, ki je od ponedeljka na uradnem obisku na Kosovu, je sprejela tudi predsednica Republike Kosovo Atifete Jahjaga, s katero sta med drugim govorili o podpori Slovenije pri začetku procesa vizumske liberalizacije. Kosovo je namreč edina država Zahodnega Balkana, za katero EU še ni odpravila vizumov.

Na Kosovu je trenutno 16 slovenskih policistov Ministrica Kresalova in generalni direktor slovenske policije Janko Goršek sta obiskala tudi slovenske policiste, ki sodelujejo v misiji EU na Kosovu (Eulex). Cilj misije je pomoč in podpora kosovskim institucijam pri izgradnji vladavine prava, konkretno na področjih policije, pravosodja in carine. Trenutno je na Kosovu 16 slovenskih policistov, ki so po ocenah pristojnih služb izjemno cenjeni.

Nemoteno in uspešno policijsko sodelovanje Goršek se je z namestnikom generalnega direktorja kosovske policije Shpendom Maxhunijem pogovarjal tudi o policijskem sodelovanju med državama na področju boja proti organiziranemu in splošnemu kriminalu. Ocenila sta, da sodelovanje poteka nemoteno in uspešno.

Minister Židan s kosovskim kolegom podpisal memorandum o sodelovanju Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan pa je s kosovskim kolegom Blerandom Stavilecijem podpisal memorandum o soglasju med ministrstvoma o sodelovanju v kmetijstvu, gozdarstvu in živilskopredelovalni industriji. Ta memorandum omogoča lažje sodelovanje na področju tehnične pomoči, na katerem ministrstvi že zdaj sodelujeta, je povedal minister Židan.

Tehnične pomoči oziroma sodelovanja si v Prištini želijo na področju vzpostavitve grafičnih enot rabe oziroma t.i. gerkov, kar je pomembno za pripravo na subvencijsko politiko, ter na področju namakanja zemljišč.

Slovenski izvoz hrane na Kosovo hitro narašča Ministra sta se pogovarjala tudi o sodelovanju na poslovnem področju, pri čemer je Židan navedel, da slovenski izvoz hrane na Kosovo hitro narašča in že presega 20 milijonov evrov, medtem ko v primeru uvoza hrane s Kosova temu ni tako. "Zato se zdaj iščejo tudi posli v obratno smer," je dejal minister.

Židan je pri tem kot veliko priložnost na Kosovu izpostavil velik obseg neizkoriščenih oziroma slabo izkoriščenih zemljišč. Kosovo želi namreč to popraviti, velike načrte imajo zlasti za vrtninarstvo, govedorejo in proizvodnjo mleka.

Ne spreglejte