SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

KPK zahteva finančno preiskavo Uroša Rotnika

4

termometer

KPK je ugotovila visoka razhajanja v zneskih, ki jih je zaslužil in s katerim naj bi razpolagal nekdanji direktor Termoelektrarne Šoštanj, eden ključnih arhitektov Teš 6, Uroš Rotnik.

Po neuradnih informacijah Večera je KPK ugotovila, da naj bi imel Rotnik visoke zneske gotovine neznanega izvora. Je pa komisija nadzor lahko opravila le za leto 2013, ko je bil Rotnik že direktor Komunalnega podjetja Velenje, za čas, ko je vodil Teš, pa po veljavnem zakonu nadzor ni bil možen.

Rotnik s finančno preiskavo ni seznanjen "Komisija je v zvezi z nadzorom nad premoženjskim stanjem Uroša Rotnika sprejela sklep, da se pristojnemu državnemu tožilstvu predlaga uvedba finančne preiskave s ciljem morebitnega poznejšega odvzema premoženja nezakonitega izvora, saj lahko finančna preiskava zajema tudi obdobje, ki ga komisija ne more nadzirati," so nam povedali v KPK.

Uroš Rotnik je za Večer povedal, da z zahtevo za finančno preiskavo ni seznanjen. Dodal je, da ga zadeva čudi, saj je januarja 2013 premoženje KPK le prijavil in ne ve, kakšna neskladja bi lahko bili odkrili.

KPK zahteva finančno preiskavo tudi za Jakliča? Kot je pisal Dnevnik, je Rotnik maja lani v davčni prijavi navedel, da ima za več kot 4,5 milijona evrov premoženja, kar je devetkrat več od vsote neto prihodkov, ki jih je ustvaril med letoma 2000 in 2011. 3,3 milijona evrov gotovine naj bi imel v sefu ene od velenjskih bančnih poslovalnic, a kriminalisti tega denarja niso našli. Zato so si nekateri že zastavili vprašanje, ali je Rotniku denar morebiti uspelo odnesti iz Slovenije.

Po podatkih Večera naj bi bila KPK do podobnih ugotovitev prišla tudi v nadzoru nad premoženjskim stanjem nekdanjega direktorja javnega zavoda Lekarne Ljubljana Marka Jakliča, a nam te informacije uradno niso potrdili. Tudi v njegovem primeru pa naj bi podali predlog za uvedbo finančne preiskave.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin