Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 10. 2023,
10.05

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

policija Komisija za preprečevanje korupcije Senad Jušić

Četrtek, 26. 10. 2023, 10.05

6 mesecev, 1 teden

KPK v zvezi z imenovanjem Jušića ni potrdila nedovoljenih pritiskov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Senad Jušić | Posebna natečajna komisija za izvedbo posebnega javnega natečaja za izbiro generalnega direktorja policije je Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) prijavila sum nedovoljenih pritiskov. Kot pritisk je komisija razumela dopis v času, ko še ni sprejela končne odločitve, z očitki, da Senad Jušić ne izpolnjuje vseh pogojev za to mesto. | Foto STA

Posebna natečajna komisija za izvedbo posebnega javnega natečaja za izbiro generalnega direktorja policije je Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) prijavila sum nedovoljenih pritiskov. Kot pritisk je komisija razumela dopis v času, ko še ni sprejela končne odločitve, z očitki, da Senad Jušić ne izpolnjuje vseh pogojev za to mesto.

Foto: STA

"Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) v zadevi imenovanja generalnega direktorja policije Senada Jušića ni potrdila nedovoljenih vplivov ali pritiskov na uradniški svet oziroma posebno natečajno komisijo, ki bi pomenili kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, zato je postopek v tem delu ustavila. V preostalem delu KPK nadaljuje predhodni preizkus glede drugih sumov kršitev zakona o integriteti," je sporočila KPK. 

Boštjan Lindav, nekdanji direktor policije
Novice Nekdanji prvi mož policije Boštjan Lindav uresničil svojo napoved

Komisija je, kot so zapisali, v začetku septembra 2023 na lastno pobudo na podlagi medijskih objav uvedla predhodni preizkus v zvezi s sumi nepravilnosti pri imenovanju generalnega direktorja policije. Naknadno je prejela prijavo, ki se je nanašala na sume nedovoljenih vplivov pooblaščenca enega od kandidatov v natečajnem postopku. Prijavo je obravnavala v okviru že uvedenega predhodnega preizkusa. V njem je pridobila dokumentacijo in pojasnila ministrstva za notranje zadeve in ministrstva za javno upravo oziroma Uradniškega sveta ter posebne natečajne komisije, ki je vodila postopek javnega natečaja za izbiro generalnega direktorja policije.  

Komisija je, kot pravijo, ugotovila, da navedbe v dopisu, ki je bil v zvezi z neizpolnjevanjem pogojev izbranega kandidata naslovljen na uradniški svet in posebno natečajno komisijo ter ki so jih naslovniki razumeli kot grožnje oziroma nedovoljene pritiske, ne predstavljajo nedovoljenega vpliva oziroma kršitve integritete v skladu z zakonom.

Za dopisom na uradniški svet naj bi neuradno stal neizbrani kandidat Boštjan Lindav. | Foto: Matic Prevc/STA Za dopisom na uradniški svet naj bi neuradno stal neizbrani kandidat Boštjan Lindav. Foto: Matic Prevc/STA

Boštjan Lindav
Novice Boštjana Lindava zaradi suma nedovoljenih pritiskov prijavili KPK

"Navedbe pooblaščenca enega od kandidatov, da uradniški svet in posebna natečajna komisija nosita 'polno osebno odgovornost za strokovnost in skrbnost odločitve' in da 'kršitev predpisov predstavlja nevestno delo na delovnem mestu', tako niso takšne vrste, da bi jih Komisija lahko opredelila kot kršitev integritete oziroma ravnanja, ki so v nasprotju s pričakovanim delovanjem in odgovornostjo posameznikov pri preprečevanju in odpravljanju tveganj, da bi bila oblast, funkcija, pooblastilo ali druga pristojnost za odločanje uporabljena v nasprotju z zakonom, pravno dopustnimi cilji in etičnimi kodeksi. Člani posebne natečajne komisije morajo svojo odločitev sprejeti neodvisno, strokovno in skrbno ter stati za njo oziroma jo tudi zagovarjati v pravnem postopku," so izpostavili in dodali:

"V zvezi s tem je KPK sprejela vmesne ugotovitve, s katerimi je postopek glede sumov nedovoljenih vplivov ustavila. Predhodni preizkus v tej zadevi pa se v preostalem delu nadaljuje z zbiranjem dokumentacije in pojasnil, na podlagi katerih bo komisija lahko potrdila ali ovrgla druge sume kršitev zakonodaje."

Senad Jušić
Novice Senad Jušić prevzel vodenje policije s polnim mandatom
Ne spreglejte