SiolNET. Novice Slovenija
2,98

termometer

  • Messenger
  • Messenger

KPK bo preiskovala premierja Roberta Goloba. Ta se je že odzval. #video

2,98

termometer

KPK je zoper premierja Roberta Goloba uvedla preiskavo zaradi zaznanih sumov kršitve integritete v povezavi s prijavo o domnevnem nedovoljenem izvajanju pritiskov na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in druge zaposlene na ministrstvu. KPK je o tem odločila v začetku novembra, danes pa s tem, kdo je obravnavana oseba, seznanila javnost. Iz kabineta predsednika vlade so sporočili, da je Golob prejel obvestilo KPK o uvedbi postopka zoper njega, in napovedali, da bo "predstavil vsa relevantna dejstva in s tem ovrgel vse sume". Odzval se je tudi prvak največje opozicijske stranke Janez Janša, ki odločitev KPK vidi kot odstavljanje premierja.

Kot so pojasnili v sporočilu za javnost, je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) uvedla predhodni preizkus v zadevi na podlagi decembra 2022 prejete prijave. "Na podlagi skrbnega in temeljitega pregleda pridobljene oziroma razpoložljive dokumentacije, pojasnil in relevantnih dejstev, pri čemer je potekalo tudi sodelovanje z drugimi organi, je komisija zaznala sum kršitve integritete, kot jo opredeljuje zakon o integriteti in preprečevanju korupcije," so zapisali.

Pojasnili so, da je senat KPK o zadevi odločal na seji 3. novembra. "Odločil je, da se v zadevi uvede preiskava zoper predsednika vlade Roberta Goloba, ki je s tem postal obravnavana oseba. Obravnavana oseba je o uvedbi preiskave že prejela obvestilo, zato komisija zaradi izkazanega interesa o tem seznanja tudi javnost," so pojasnili. Dodali so, da se s preiskavo nadaljuje postopek v delu omenjene prijave, medtem ko se del očitkov iz prijave še preverja v predhodnem preizkusu.

Pri tem KPK poudarja, da bo šele nadaljnji postopek pokazal, ali bodo zaznani sumi kršitev tudi potrjeni ali pa bodo ovrženi. "Obravnavana oseba ima v postopku zagotovljene vse pravice v skladu s predpisi, v okviru teh pa bo imela tudi možnost pojasniti svoja ravnanja," so pojasnili. Več informacij o zadevi bo KPK zaradi interesov postopka lahko podala po zaključku.

Iz KPK so sicer že 3. novembra sporočili, da je senat komisije v sestavi obeh namestnikov predsednika KPK, to sta David Lapornik in Simon Savski, sprejel odločitev o uvedbi preiskave v primeru sumov pritiskov na Bobnarjevo. Ob tem pa so takrat napovedali, da bodo več informacij v zvezi z zadevo podali, ko bodo o uvedbi preiskave obveščene obravnavane osebe.

Predsednik komisije Šumi se je izločil 

Predsednik komisije Robert Šumi se je iz postopka odločanja v konkretni zadevi izločil že decembra lani, to pa med drugim utemeljil s tem, da ima na policiji urejeno zamrznitev pogodbe o zaposlitvi in da je bil poslovno povezan z Bobnarjevo, s katero sta več let sodelovala, so po omenjeni seji sporočili iz KPK.

Nekdanja notranja ministrica je očitke o političnih pritiskih na policijo komisiji naznanila decembra lani, ko je tudi odstopila s funkcije notranje ministrice. O teh pritiskih je ponovno spregovorila na odmevnem zaslišanju pred preiskovalno komisijo DZ, ki preiskuje nedopustno politično vmešavanje v delo policije in drugih pristojnih državnih organov. Ponovno je izpostavila, da je bila deležna političnih pritiskov s strani predsednika vlade Roberta Goloba, ki so kasneje vodili do njenega odstopa.

Han: Preiskava ne bo "cokla" za delovanje koalicije

V strankah koalicije so s komentarji na uvedbo preiskave skopi in poudarjajo, da morajo svoje delo najprej zaključiti pristojne institucije.

Vodja poslancev Svobode Borut Sajovic je tako prepričan, da bodo tako vsi pristojni organi kot tudi vsi vpleteni pojasnili zadeve. O tem, kakšna pojasnila želijo sami slišati od predsednika vlade, pa je dejal, da ne gre za to, kaj želi slišati sam. "Pomembno je, da bo odgovorjeno na vsa vprašanja, ki jih bodo pristojni organi postavili komurkoli v tej državi. Pred zakonom smo in moramo biti vsi enaki," je ob robu redne seje DZ danes dejal Sajovic.

"Če KPK uvede postopek, je to neodvisna preiskava in naj takšna tudi ostane," je komentirala predsednica SD in podpredsednica vlade Tanja Fajon. Preiskava mora po njenih besedah potekati nemoteno, ko bo zaključena, pa bo mogoče komentirati tudi rezultate. O dodatnih pojasnilih premierja pa je dejala le, da sama ni v službi, da zahteva dodatna pojasnila. Minister za gospodarstvo iz vrst SD Matjaž Han je poudaril, da je treba vsako zadevo KPK jemati resno, a ocenjuje, da preiskava v danem primeru ne bo "cokla" za delovanje koalicije.

Tudi v Levici poudarjajo, da KPK opravlja svoje delo. Vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec ob tem poziva, naj vsi počakajo na izsledke preiskave, na podlagi teh pa bo nato mogoče povleči zaključke zgodbe. Priznava sicer, da so očitki o političnih pritiskih na policijo zaskrbljujoči, a dokler so to zgolj očitki, je vsak upravičen do tega, da ima drugo plat zgodbe, je poudaril. Znano je namreč, da obstaja napetost med vpletenimi osebami, je še izpostavil.

Janša: Uvedba preiskave KPK zoper Goloba je odstavljanje predsednika vlade

Ob robu današnje redne seje DZ je uvedbo preiskave KPK zoper Goloba komentiral predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša. "Ne trdim, da je v tej preiskavi karkoli narobe oziroma da se preiskuje nekaj, kar ni vredno preiskovati, moti pa dejstvo, da gre za prijavo izpred enega leta in da je bila zdaj sprejeta odločitev o uvedbi preiskave," je dejal Janša.

Za SDS je to po njegovih besedah znak, da "bomo kmalu videli film, za katerega je Golob trdil, da ga nikoli ne bomo". Premier je namreč po svetu stranke Gibanje Svoboda konec minulega meseca dejal, da je v medijih že velikokrat bral o svojem odstopu, a da "tega filma Janez Janša ne bo videl".

Janša je sicer danes ocenil še, da je Slovenija na pragu resne politične krize, situacija pa da spominja na čas vlade Boruta Pahorja leta 2011. "Tudi takrat je slovenska javnost spoznala, da ima Slovenija nesposobno vlado, začeli so primerjati aktualni mandat s prejšnjim, podpora vladi je padala in začeli so se postopki za zamenjavo takratnega predsednika vlada," je poudaril Janša in spomnil, da so nato sledile predčasne volitve. Kar zadeva sposobnost in operativnost vlade ter dogajanja v ozadju, aktualne razmere na političnem parketu spominjajo na tisti čas, meni Janša.

Glede možnosti sodelovanja na desnici pa je dejal le, da bo v luči aktualnega političnega dogajanja NSi morda celo prispevala podpise za ustanovitev preiskovalne komisije DZ, ki bi preiskovala sume nepravilnosti v Gen-I, na kar da SDS čaka že od maja lani.

Tatjana Bobnar Novice KPK bo preiskovala, ali je kdo pritiskal na Bobnarjevo Izredna seja DZ Novice S poslanskimi vprašanji ministrom začetek novembrskega plenarnega zasedanja DZ Robert Golob Novice Premier Golob že doma, tako se je zahvalil osebju bolnišnice
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin