Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 10. 2016,
19.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,15

5

Natisni članek

bolnišnica Šempeter pri Gorici Erik Brecelj zdravstvo

Petek, 14. 10. 2016, 19.47

6 let, 6 mesecev

"Kot zdravnik pač ne pregledujem, če stvari pravilno delujejo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,15

5

Erik Brecelj | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Če je bil v primeru šempetrske urgence opravljen uradni prevzem objekta, bi aparati morali delovati pravilno, pravi kirurg Erik Brecelj. Podobno meni tudi Andrej Možina, predsednik Zdravniške zbornice Slovenije.

Marca je v šempetrskem urgentnem centru zaradi napake v napeljavi umrl bolnik. Novogoriški policisti so zaradi smrti na šempetrski urgenci podali vrsto ovadb, med drugim tri za povzročitev splošne nevarnosti in dve zaradi ponarejanja listin. Ugotovili so, da oseba, ki bi to morala storiti, ni priključila cevi na inštalacijo plinov na šempetrski urgenci, dve nepooblaščeni osebi pa sta priključitev opravili narobe.

Kirurg Erik Brecelj z onkološkega inštituta ob našem klicu z ugotovitvami komisije še ni bil seznanjen, je pa poudaril, da bi vsak moral opravljati svoje delo.

"Ko kot zdravnik vstopim v zdravstveni prostor, pač ne pregledujem, če stvari pravilno delujejo. Ko vtaknem kabel v vtičnico, seveda ne pričakujem, da bo ven pritekla voda. Če je bil v primeru šempetrske urgence opravljen uradni prevzem objekta, bi aparati morali delovati pravilno, objekt pa naj bi bil za paciente in zdravnike varen. Tako bi moralo biti, sicer ne vidim smisla v izvajanju prevzema.

Seveda žal vedno ni tako, tudi v primeru onkološkega inštituta v Ljubljani ni bilo, bi pa v normalni državi moralo biti. Kdo bi si mislil, da je kaj takega sploh mogoče," se sprašuje Brecelj.

"Treba je preveriti, kako se je delila odgovornost, kdo je kot odgovorni naveden v dokumentaciji," še dodaja Brecelj.


Preberite še:

Sedem ovadenih zaradi šempetrske tragedije

Državljan svetuje ministrici: Stopnice se pometa od zgoraj navzdol

Vojna med izvajalci del v šempetrski urgenci: kdo je kriv za tehnično napako?

Šempetrska tragedija: policija preiskuje smrt več oseb, za zdaj ni znakov sabotaže

Tragedija v Šempetru: policija zaslišala prek 40 uslužbencev bolnišnice, preiskave še ni konec


Možina: Nekdo bi aparature moral preveriti

Andreja Možine, predsednika Zdravniške zbornice Slovenije, današnje ugotovitve niso presenetile. "Ni moglo biti drugače, napaka je bila očitna," je dejal. "To je kot napaka v sestavljanju lego kock, modra na modro, bela na belo. Žal se je zgodila usodna napaka, ki se, kot kaže, dogajajo tudi v tako pomembnih strukturah, kot so operacijske dvorane."

Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Jože Možina največjo težavo vidi v tem, da tehnični prevzem objekta ni bil izpeljan po protokolu. | Foto: Matej Leskovšek Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Jože Možina največjo težavo vidi v tem, da tehnični prevzem objekta ni bil izpeljan po protokolu. Foto: Matej Leskovšek

"Mislim, da je največja težava v tem, da tehnični prevzem objekta ni bil izpeljan po protokolu. Pri prevzemih bi nekdo aparature moral preveriti, ne vem, ali je bilo to v tem primeru storjeno. Ni dovolj, da se nekdo samo popiše na dokument, zadeve je treba preveriti v praksi," je poudaril predsednik slovenske zdravniške zbornice.

Kljub tragiki samega dogodka je pomembno, da dočaka epilog, je še izpostavil. "Da se iz vsega skupaj potegne nauk, ostalo je v rokah organov pregona."

Možina: Zdaj so po vsej Sloveniji preverili pravilnost delovanja aparatur

Ne verjame, da bi šempetrska tragedija med ljudmi zasejala strah in dvom v strokovnost tamkajšnje bolnišnice, bo pa to vsekakor pustilo grenak priokus med 40 tisoč zaposlenimi v zdravstvu, ki ob takih srečanjih s 'šlamparijo' in drugimi aferami, kot je recimo preskakovanje čakalnih dob v zdravstvu, postanejo negotovi in nezaupljivi. Enako po mnenju Možine velja tudi za paciente.

Edina dobra stvar vsega skupaj je, da vsak tak nesrečen dogodek spodbudi izboljšanje varnostnih protokolov, je prepričan Možina.

"Taka nesreča se praviloma ne bo ponovila, po dogodku so na vseh urgencah po Sloveniji preverili pravilnost delovanja aparatur in niso našli nobenih nepravilnosti, se bodo pa žal pojavile druge." 

Ne spreglejte