SiolNET. Novice Slovenija
2,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Kot da bi epidemija eksplodirala." Kužen naj bi bil vsak 40. Slovenec.

2,53

termometer

Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19
Ključna bosta ta konec tedna in začetek naslednjega tedna in če ga bomo uspeli ubraniti, smo zmagali, pravijo na Inštitutu Jožefa Stefana (IJS). Foto: Bojan Puhek

Delež kužnih v Sloveniji je trenutno približno 2,5 odstotka prebivalstva, kar je vsak 40. prebivalec, ocenjujejo na Institutu Jožef Stefan (IJS). Ocenjeno reprodukcijsko število se je povzpelo na 2,20, medtem ko se število dnevno potrjenih okužb z novim koronavirusom podvoji v 6,2 dneva. "Kot da bi epidemija eksplodirala," so zapisali ob tem.

Za zdaj še ni mogoče vedeti, ali so oziroma bodo prvi strožji ukrepi za omejevanje širjenja novega koronavirusa med prebivalstvom, sprejeti 16. oktobra, prijeli, izpostavljajo. Vpliv teh ukrepov bi se lahko na številu dnevnih pozitivnih testov poznal po približno desetih dneh oziroma na ponedeljkovih rezultatih, ki bodo znani v torek, v bolnišnicah pa še nekaj dni pozneje, pojasnjujejo.

V prvem valu okužen vsak stoti prebivalec Slovenije

V prvem valu epidemije se je po ocenah IJS okužil približno odstotek prebivalcev oziroma vsak stoti prebivalec. V drugem valu so se do zdaj okužili približno štirje odstotki prebivalstva, kar pomeni približno vsak 25. prebivalec. Trenutno je delež kužnih približno 2,5 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 40. prebivalec, in hitro raste. Do zdaj se je v obeh valovih skupaj okužilo približno pet odstotkov prebivalstva, kar pomeni približno vsak 20. prebivalec, piše STA.

študentski domovi Novice V izpraznjene slovenske študentske domove prihajajo novi stanovalci

Ob tem izpostavljajo, da se čakanje na odvzem brisa vse bolj podaljšuje, vsi brisi pa niso vedno pregledani že isti dan. Zaradi navedenega po opozorilih IJS "dnevno število pozitivnih testov do stabilizacije razmer ne bo več dober pokazatelj razvoja epidemije, posledično bo v tem prehodnem obdobju ocenjeno reprodukcijsko število podcenjeno, podvojitveni časi pa precenjeni". Na IJS sicer zagotavljajo, da bodo takšne anomalije pri svojih izračunih ustrezno obravnavali.

Virus je prvi obrambni zid prebil, kot da ga ne bi bilo

"Virus je prvi obrambni zid ukrepov z 9. oktobra prebil, kot da ga ne bi bilo. Zdaj je prodrl že do naslednjega obrambnega zida, ki smo ga postavili z ukrepi 16. oktobra. Upam, da bo zdržal. Ključna bosta ta konec tedna in začetek naslednjega tedna in če ga bomo uspeli ubraniti, smo zmagali. Bo pa težko, ker se virus hitro razmnožuje in ga je vedno več. K sreči smo postavili že nov obrambni zid z ukrepi, sprejetimi 20. oktobra, in pravkar postavljamo še enega, najmočnejšega, s še ostrejšimi ukrepi," dodajajo na IJS.

Lažni SMS NIJZ Novice Zloraba NIJZ: ne nasedajte lažnim sporočilom o testiranju

Ob tem vse prebivalce Slovenije na IJS pozivajo k doslednemu spoštovanju sprejetih ukrepov. "Če epidemije ne bomo uspeli sami pravočasno ustaviti, nas bo ustavila ona (...). Čuvajte se, kajti verjetnost, da srečate kužno osebo, je velika," so dodali ob tem.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin