Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 4. 2020,
4.00

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

4

Natisni članek

Koronavirus Solidarnost

Sobota, 4. 4. 2020, 4.00

4 leta

Solidarnost

Še so dobri ljudje: Vsi, ki potrebujete, vzemite #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

4

solidarnost | Foto Siol.net

Foto: Siol.net

Slovenija, a ne samo Slovenija, ampak ves svet se je v zadnjih tednih znašel v težkem položaju. In kot mnogi že ves čas poudarjajo, si je treba v teh trenutkih pomagati. Ne samo na svetovni ali državni ravni, ampak tudi na ravni sočloveka.

Tjaša Tibaut nogometašica
Sportal Slovenska športnica z doktoratom umirja žogo: Še nobena pandemija ni izkoreninila človeštva in tudi ta je ne bo #video

solidarnost | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K. V četrtek sprejeli sveženj ukrepov

Državni zbor je v četrtek v večernih urah potrdil sveženj ukrepov, s katerim bo država pomagala prizadetim podjetjem in posameznikom zaradi epidemije novega koronavirusa. Tako imenovani koronski paket ukrepov naj bi veljal do konca maja oziroma morda še dlje.

"Bodimo solidarni"

Država in vsi vpleteni strokovnjaki se trudijo, da v te ukrepe zajamejo čim več državljanov. Kljub temu se še vedno najdejo posamezniki, ki želijo samoiniciativno pomagati tistim, ki so se morda v teh časih znašel v še večji stiski. Že pred časom smo lahko v večstanovanjskih hišah po Sloveniji videli sporočila mladih, ki želijo na vse mogoče načine pomagati starejšim ljudem (odhod v trgovino, v lekarne …).

V četrtek smo pred eno izmed trgovin naleteli na visečo košaro, v kateri je bilo nekaj  osnovnih dobrin. Zraven je bil tudi zapis:

Bodimo solidarni

  • Donirajte izdelke za ljudi, ki so v stiski.
  • Podarite ljudem, kar potrebujejo.
  • Vsi, ki potrebujete, vzemite.

V Italiji podobni primeri

Ta primer ni edini. Pri naših sosedih v Italiji lahko vidimo podobne pobude, s katerimi želijo nekateri pomagati ljudem v stiski. Poleg ukrepov, ki jih je sprejela tamkajšnja vlada, se je na družbenih omrežjih pojavilo veliko solidarnostih pobud, pozneje pa so se te preselile tudi na ulice.

V Rimu, glavnem mestu Italije, so na ulici paketi testenin, medtem ko v Neaplju visijo košare z napisom: "Kdor ima, naj da, kdor nima, naj vzame."

Zapis svetovno priznanega zdravnika

To je zapis znanega italijanskega zdravnika Giuseppeja Moscatija (1880–1927), ki je slovel kot odličen zdravnik in bil med drugim izjemen strokovnjak za infekcijske bolezni, saj je s svojim znanjem po izbruhu kolere omejil njeno širjenje. V domači ordinaciji je imel klobuk, zraven pa napis: "Kdor ima, naj da, kdor nima, naj vzame."

koronavirus Španija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Število okuženih preseglo en milijon

Stanje po svetu je trenutno vse prej kot rožnato. V četrtek je število okuženih z novim koronavirusom preseglo en milijon. Po zadnjih podatkih je umrlo 59.172 ljudi, medtem ko se jih je pozdravilo nekaj več kot 228 tisoč. V Sloveniji je bilo po petkovih informacijah 934 potrjenih okužb, koronavirus pa je pri nas do zdaj zahteval 20 smrtnih žrtev.

V svetu so najbolj na udaru ZDA, kjer imajo že več kot 277 tisoč okuženih. Žarišče ostaja Italija, kjer se v zadnjih dneh stanje nekoliko umirja.

slovenska policija
Novice Vlada se ni odrekla nameri na mejo poslati vojsko z ustreznimi pooblastili
koronavirus Italija
Novice "Italija ponavlja kitajske napake, samoizolacija ni dovolj"
Ne spreglejte