Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 4. 2024,
14.22

Osveženo pred

3 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Svet EU Evropski parlament kohezijska sredstva evropska sredstva obnova Solidarnost poplave Evropska komisija

Ponedeljek, 8. 4. 2024, 14.22

3 tedne, 1 dan

Komisija: Slovenija lahko preostanek sredstev iz solidarnostnega sklada za popoplavno obnovo pričakuje po poletju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Elisa Ferreira | Kot je pojasnila evropska komisarka za kohezijo Elisa Ferreira, ji uslužbenci Evropske komisije še niso posredovali končnih izračunov. Ti bodo pripravljeni kmalu, a ne pred zadnjim plenarnim zasedanjem trenutnega sklica Evropskega parlamenta konec meseca. | Foto STA

Kot je pojasnila evropska komisarka za kohezijo Elisa Ferreira, ji uslužbenci Evropske komisije še niso posredovali končnih izračunov. Ti bodo pripravljeni kmalu, a ne pred zadnjim plenarnim zasedanjem trenutnega sklica Evropskega parlamenta konec meseca.

Foto: STA

Slovenija lahko izplačilo preostalih sredstev iz solidarnostnega sklada EU za obnovo po lanskih poplavah pričakuje šele v drugi polovici leta, je danes pojasnila evropska komisarka za kohezijo Elisa Ferreira. Predlog komisije bo namreč Evropski parlament potrjeval šele po junijskih volitvah. Slovenija pričakuje še do 300 milijonov evrov.

Elisa Ferreira je spomnila, da je Evropska komisija sredi decembra lani Sloveniji izplačala sto milijonov evrov predplačila, namenjenih odpravi posledic in obnovi po poplavah, ki so državo prizadele avgusta lani.

Zdaj na komisiji pripravljajo izračune, ki bodo podlaga za izplačilo preostalih sredstev iz sklada, je povedala. Ti bodo temeljili na dejanski škodi oziroma stroških obnove javne infrastrukture, kot so ceste, šole, javne zgradbe in vodna infrastruktura, je v pogovoru s skupino bruseljskih dopisnikov ob predstavitvi letnega poročila o evropski kohezijski politiki povedala Ferreira.

Kot je poudarila, ji uslužbenci Evropske komisije še niso posredovali končnih izračunov. Ti bodo pripravljeni kmalu, a ne pred zadnjim plenarnim zasedanjem trenutnega sklica Evropskega parlamenta konec meseca.

O sredstvih bo glasoval že novi parlament

"Počakati bomo morali na konstituiranje novega parlamenta, da bo glasoval o predlogu, pri čemer običajno ni težav. Morda bo kakšno presenečenje, vendar pa pričakujem, da bodo sredstva izplačana v drugi polovici leta," je dejala. Ustanovno zasedanje novega sklica parlamenta je predvideno za sredino julija, komisarka pa izplačilo pričakuje po poletju.

Predlog komisije za izplačilo sredstev iz solidarnostnega sklada morata namreč potrditi Svet EU, v katerem so države članice, in parlament.

Višina bo znana po oddanih izračunih

Ker izračuni še niso pripravljeni, komisarka tudi ni želela govoriti o višini sredstev, ki jih lahko pričakuje Slovenija za financiranje obnove po poplavah.

Prvih sto milijonov evrov predplačila na podlagi vloge za nepovratna sredstva iz solidarnostnega sklada EU po avgustovskih poplavah, ki jo je oddala 20. oktobra lani, je Slovenija prejela 11. decembra. Tedaj je vlada na družbenem omrežju X zapisala, da je preostala sredstva v višini do 300 milijonov evrov pričakovati aprila 2024, torej ta mesec.

Da bo Sloveniji za odpravo posledic poplav še v lanskem letu na voljo sto milijonov evrov, letos pa še dodatnih do 300 milijonov evrov iz solidarnostnega sklada EU, je sicer že med obiskom v Sloveniji nekaj dni po poplavah napovedala predsednica komisije Ursula von der Leyen.

Vera Jourova, Asta Vrečko
Novice Bruselj: Jourova uživa močno podporo predsednice Evropske komisije
Nika Kovač
Novice Nika Kovač: Evropska komisija je ocenila, da je naš predlog za varen in dostopen splav ustrezen
Aleksander Jevšek
Novice "Slovenija je izkoristila vsa razpoložljiva evropska kohezijska sredstva"
Aleksander Jevšek
Novice Do konca leta predvidoma na voljo 180 milijonov evrov novih kohezijskih sredstev
Poplave. Ujma. Karitas.
Novice Skoraj deset milijard evrov škode. Sloveniji se mudi z vlogo za solidarnostna sredstva iz EU.
Ne spreglejte