Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 1. 2023,
11.28

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,75

38

Natisni članek

NIJZ koronavirus COVID-19

Nedelja, 8. 1. 2023, 11.28

1 leto, 3 mesece

Koronavirus v Sloveniji: toliko okužb so potrdili v soboto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,75

38

covid testiranje | Foto Reuters

Foto: Reuters

V soboto so ob 1.327 hitrih testih in 335 PCR-testih potrdili 199 novih okužb s koronavirusom, kažejo najnovejši podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). To je 137 okužb manj kot zadnji dan preteklega leta, ko so potrdili 336 okužb. 

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 833,4. Število potrjenih primerov na sto tisoč prebivalcev Slovenije v zadnjih 14 dneh je trenutno 639,9, še kažejo podatki NIJZ. 

Trenutno je v državi aktivnih 13.496 primerov okužbe s koronavirusom.

NIJZ z novimi priporočili za potnike na Kitajsko ali od tod

NIJZ je danes objavil priporočila za potnike, ki potujejo na Kitajsko ali se od tod vračajo. Priporočljivo je, da so potniki cepljeni z vsemi priporočenimi odmerki cepiva proti covid-19, da v zaprtih prostorih nosijo maske in skrbijo za ustrezno higieno rok.

Število primerov covid-19 na Kitajskem je namreč trenutno zelo visoko, potem ko je Peking prejšnji mesec odpravil politiko ničelne tolerance do bolezni. Danes je nato ukinil tudi obvezno karanteno za potnike iz tujine.

covid-19, Kitajska
Novice Kitajska odpravila karanteno za potnike iz tujine

Kljub temu da Slovenija nima direktnih letalskih povezav s Kitajsko, NIJZ potnikom svetuje, da pred potovanjem v to državo prejmejo vse priporočene odmerke cepiva proti covid-19, vključno s poživitvenimi odmerki.

V zaprtih prostorih, tudi med potovanjem z letalom, naj nosijo zaščitno masko tipa IIR ali FFP/N95/KN95, v primeru bolezni pa naj poiščejo zdravniško pomoč in se, če imajo možnost, čim prej testirajo, piše v sporočilu NIJZ.

NIJZ prav tako priporoča, da potniki skrbijo za ustrezno higieno rok ter kašlja in se čimbolj izogibajo javnim prostorom, v katerih se zadržuje veliko število ljudi, vključno z javnim prevozom. Vse navedeno še posebej velja za ljudi, ki spadajo v ranljive skupine, opozarjajo na inštitutu.

Pri načrtovanju poti naj potniki spremljajo epidemiološko situacijo na destinaciji in se pozanimajo o možnostih oskrbe v primeru bolezni. Preverijo naj tudi, ali njihovo zdravstveno zavarovanje zagotavlja polno kritje zdravstvene oskrbe v državi potovanja.

Za potnike, ki se iz Kitajske vračajo, NIJZ priporoča še, da preverijo vstopne pogoje na letališčih, vključno s tranzitnimi leti. V zadnjih dnevih namreč vse več držav sprejema omejevalne ukrepe za potnike iz te države. Prav tako je priporočljivo spremljati svoje zdravstveno stanje še vsaj sedem dni po vrnitvi in v primeru bolezni ostati doma, so zapisali.

Na ravni EU sicer ta teden ni bila sprejeta odločitev o obveznem testiranju za potnike iz Kitajske, temveč so članice unije sprejele zgolj vrsto priporočil. Več članic unije je vseeno sprejelo omejitvene ukrepe za tiste, ki pridejo iz Kitajske.

Noussair Mazraoui
Sportal V Katarju igral pozitiven na covid, zdaj ima težave s srcem
covid, koronavirus, testiranje, hitri test, covid-19
Novice Toliko je v Sloveniji aktivno okuženih s koronavirusom
Covid. Koronavirus. Testiranje. Korona. Covid-19
Novice To se dogaja z okužbami s koronavirusom v Sloveniji
covid, koronavirus, testiranje, hitri test, covid-19
Novice Covid-19: Slovenija v primerjavi z Evropo najslabša
Ne spreglejte