SiolNET. Novice Slovenija
0,67

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Koprski občinski svet pooblastil Bržana za zastopanje v upravnem sporu

0,67

termometer

Aleš Bržan |  | Foto: STA
Foto: STA

Koprski občinski svet je danes na izredni seji soglasno sprejel sklep, s katerim župana Aleša Bržana pooblašča za zastopanje v postopkih, ki jih je pred upravnim sodiščem sprožil poraženec županskih volitev Boris Popovič. Bržan je povedal, da bo naprej pooblastil odvetniško pisarno, ki bo še danes pripravila odgovore na zahtevo za začasno odredbo.

S sklepom, sprejetim na vsega nekaj minut trajajoči seji, je občinski svet Alešu Bržanu podelil posebno pooblastilo za opravo vseh procesnih dejanj in zastopanje pred upravnim sodiščem v pritožbi Borisa Popoviča na sklep občinskega sveta z 21. decembra lani. Tedaj so občinski svetniki na ustanovni seji potrdili županski mandat Bržanu in zavrnili Popovičevo pritožbo.

camcorder Novice Čigavo je vohunsko pisalo, ki so ga našli v pisarni na koprski občini? #video

Popovič v drugem krogu tesno izgubil proti Bržanu

Popovič je v drugem krogu županskih volitev tesno izgubil proti Bržanu. Zaradi razlike vsega nekaj glasov in domnevnih nepravilnosti je dolgoletni koprski župan podal ugovor na občinsko volilno komisijo, ta pa je ugovor zavrnila, tako da je tudi po uradnih izidih volitev župan ostal Bržan.

Planet TV. | Foto:

Popovič se je nato pritožil še na koprski občinski svet, ki pa je njegovo pritožbo na ustanovni seji 21. decembra zavrnil in tedaj za župana potrdil Bržana. Popovič je nato prejšnji četrtek prek pooblaščenca na upravno sodišče vložil pritožbo, o kateri mora sodišče odločiti v 30 dneh, in naknadno še zahtevo za izdajo začasne odredbe, s katero bi sodišče prekinilo izvrševanje funkcije župana do pravnomočne odločitve o pritožbi.

Boris Popovič je v drugem krogu županskih volitev v Kopru 2. decembra lani tesno izgubil proti Alešu Bržanu. | Foto: STA Boris Popovič je v drugem krogu županskih volitev v Kopru 2. decembra lani tesno izgubil proti Alešu Bržanu. Foto: STA

Današnje pooblastilo je bilo potrebno, ker se Popovičeva pritožba nanaša na sklep občinskega sveta, s katerim so zavrnili pritožbo Popoviča zoper odločbo občinske volilne komisije in ugotovili, da lahko Bržan začne izvrševati župansko funkcijo.

Boris Popovič Novice Boris Popovič vložil pritožbo na upravno sodišče

Bržan: Končne odločitve o izbiri vseh podžupanov še ni

Bržan je po seji pojasnil, da bo za zastopanje občinskega sveta pooblastil odvetniško pisarno Mužina, Žvipelj in partnerji. Tako bodo po njegovih besedah še danes odgovorili na Popovičevo zahtevo za izdajo začasne odredbe.

Ob tej priložnosti je Bržan še navedel, da končne odločitve o izbiri vseh podžupanov še ni in da "bo trajalo še kak teden, da pade končna odločitev". Podžupani bodo vsaj štirje, če jih bo morda več, pa bo treba funkcionalno razdeliti tudi njihova pooblastila in zadolžitve.

"Nič ni narobe, če tudi politični del začne veliko bolj aktivno sodelovati tudi pri upravljanju občine in sodelovanju z občani," je poudaril koprski župan. Menil je, da bo takšna rešitev tudi cenejša pri marsikateri proračunski postavki. Nekdanji župan Boris Popovič je, kot je znano, v svojem kabinetu imel številne svetovalce za različna področja.

Miodrag Kostić. Posel danes Koprska luka odprla srbskemu tajkunu pot do večine letališča v Portorožu

Bržan odvetniški pisarni Matoz preklical nekatera pooblastila

Kot je poročal Radio Slovenija, je Bržan medtem odvetniški pisarni Matoz preklical nekatera pooblastila, med drugim tudi za tožbo glede nakupa Hotela Koper. Kot je za omenjeni radio pojasnil župan, je zadeva v postopku mediacije, pri čemer meni, da bi morali od nakupa odstopiti. Postopek bo zdaj najverjetneje prevzela občinska pravna služba.

Bržan je po poročanju javnega radia sicer naročil pregled vseh odprtih zadev na sodiščih, kjer je soudeležena občina, potem pa bodo na občini presodili, katera pooblastila odvetniškim družbam ohraniti in katera preklicati.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin