Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 9. 2010,
15.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Koper Volitve

Petek, 3. 9. 2010, 15.13

8 let

"Koper ne bo le za gradbeno elito in županov krog"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Če bodo Koprčani za županjo izvolili Olgo Franca, obljublja, da gradbena elita in županovi prijatelji ne bodo več glavni v mestu. Služila bo vsem občanom, čeprav se z njo se ne strinjajo v vsem.

Slovenska ljudska stranka v boj proti Borisu Popoviču pošilja predsednico strankinega koprskega odbora. Olga Franca napoveduje, da se bo zavzemala za okolje, družino kot temeljno vrednoto in starostnike. Spodbujala bi vrtce, šolstvo, zdravstvo, šport in rekreacijo. Kot piše na svoji spletni strani, so njeni najljubši hobiji sušenje kakijev in drugih vrst sadja, vlaganje zelenjave, pečenje ananasove torte in orehovih kruhkov, sprehajanje, branje in plavanje v toplem morju. Čeprav se glede arbitražnega sporazuma ne strinja s koprskimi volivci, jim zagotavlja, da bo delala v njihovo korist. Napovedujete, da bo pod vami Koper občina za vse občane. Čigava občina je zdaj? Vsa samouprava mora biti namenjena vsem ljudem, do zadnjega. Upoštevati mora vse potrebe občanov, ne pa samo neke skupine ljudi. Potrebe katere skupine upošteva zdaj? Če povem samo primer izključevanja enega dela lokalne samouprave: Krajevna skupnost Koper Center se je morala na sodišču bojevati za svoja legitimna sredstva, ki jih potrebuje za poslovanje. Enkrat ste rekli, da se v Kopru upošteva predvsem elite. Kakšne elite ste imeli v mislih? Predvsem gradbeno elito in krog, ki je zelo blizu župana. Občinski svetniki, županovi prijatelji in preostali, ki trdno držijo skupaj.

So vam kakšni Popovičevi načrti všeč? Kaj vse napoveduje za prihodnja štiri leta, ne vem, ker še ni predstavil programa.

Kaj pa na primer predlog oblikovanja plaže? Plaže in obala pred Žusterno so območje, ki ga je treba urediti. Turizem je ena od točk, na kateri sloni moj program. Potrebno je sodelovanje s koprskimi hotelirji. Končni rezultat mora biti uporaben za vse. Za občane in ponudnike kot so Terme Čatež.

In za turiste. Tako je. Tam bi moralo bi biti veliko zelenih površin, primernih za vroče poletne dni. N ačrtujete še kaj, kar bi prepričalo turiste, da se ustavijo? Večina tujcev Koper le prevozi. Turizem je treba razvijati tudi na podeželju. Mesto in podeželje sta se v zadnjih letih razvijala z različnimi hitrostmi, zato je podeželje temeljito zaostalo. Potrebno je obujanje kulturne dediščine, pridelave zdrave hrane in lokalnih običajev. Od refoška, oljk, fig, veliko je še skritih starih stvari, ki jih je mogoče obuditi. Spodbujati je treba vikend turizem, stacionarni turizem in tudi obiske turistov s križark z zaledjem. Ne samo s Postojnsko jamo.

Naj bo Ankaran občina? Mi smo v Ankaranu podprli, kar so ljudje želeli. Ne gremo proti volji ljudi, če je ta jasno izražena in je zakonsko legitimna.

Ali Luka Koper zdaj dela dobro? Zelo se trudijo notranje reorganizirati, izboljšati stroškovno učinkovitost, presoditi, kako voditi nedokončane projekte. Promet raste, stanje se izboljšuje. Delajo dobro.

Nepravilnosti, na katere ste opozarjali vi, ko ste bili nadzornica, ni več? Odkar so me lani na skupščini odpoklicali, nimam natančnega vpogleda, kako dela uprava.

Kako narediti Koper bolj zdravo mesto? Vi okolje postavljate v ospredje programa, ste tudi članica okoljske organizacije Alpe Adria Green. Sodelujem tudi v projektu Koper Zdravo mesto, ki bi lahko pripomogel bistveno več. Žal pa je projekt zastal že na začetku. Občinski svet nam je namenil zelo skromna sredstva. Zdravnica Marina Sučić Vuković je odstopila z mesta predsednice, ker smo se razhajali v pogledu, kaj bi lahko na področju zdravja in varovanja okolja naredili za Koper. Razen zelo majhnih zadev nismo na tem projektu naredili ničesar.

Kaj je torej treba narediti za zdrav Koper? V mestu je preveč prometa, zato moramo urediti parkirišča zunaj mesta. Kakovost zraka je treba izboljšati tudi z energetsko učinkovitostjo javnih objektov, šol, vrtcev, občinskih prostorov. Treba je postaviti projekte za zamenjavo energentov in izboljšati toplotno izolacijo.

Koprska opozicija na volitvah nastopa s skupno programsko zavezo. Pridružile so se ji SD, Oljka, Zares, DeSUS in LDS. Zakaj se ji niste še vi? Že ko smo se pogovarjali, smo žal ugotovili, da se pri kar nekaj pomembnih zadevah razlikujemo, tako na državni kot na lokalni ravni, in presodili smo, da bi nam pridružitev zavezi bolj škodila kot koristila.

Kje se razlikujete? Na državni ravni imamo diametralno nasprotna stališča glede družinskega zakonika, na lokalni pa na primer občine Ankaran, kjer je poslanec SD Luka Juri spremenil svoje mnenje. In še in še.

SLS nasprotuje arbitražnemu sporazumu s Hrvaško, koprski volivci pa so ga podprli z veliko večino. Ima zato SLS na volitvah kaj manj možnosti? V Kopru so arbitražo podprli tudi zaradi neokusnih in žaljivih plakatov, ki jih je postavila stranka Koper je naš. Kar malo sram me je bilo to gledati. Zdaj pa je stvar v pravnih rokah in mora iti naprej, kot je bilo izglasovano.

Imate vi kaj manj možnosti, ker se pri tem odmevnem vprašanju ne strinjate z volivci? Upam, da ne. Na lokalni ravni delam v korist ljudi, ukvarjam se s problematiko, ki je tukaj značilna. Meja s Hrvaško je državna zadeva. Upam, da bodo ljudje razumeli, da je bil naš pogled tu drugačen.

Ne spreglejte