Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 6. 2017,
13.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

1

Natisni članek

delo inšpekcija

Četrtek, 8. 6. 2017, 13.49

6 let, 7 mesecev

Kopač Mrakova strožje nad neizplačevanje plač delavcem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

1

Anja Kopač Mrak | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Vlada je potrdila predloge sprememb zakonov o urejanju trga dela in o inšpekciji dela, o kateri so se v sredo dogovorili socialni partnerji. Odprto ostaja še vprašanje glede sporazumne prekinitve delovnega razmerja z nadomestilom, ki ga ureja zakon o delovnih razmerjih.

Predlog novele zakona o inšpekciji dela po besedah ministrice Anje Kopač Mrak rešuje predvsem dva pomembna problema, in sicer vprašanje prekarnosti ter pristojnost inšpekcije v primeru neizplačila plač.

Ministrica je spomnila, da zakon že zdaj določa, da mora biti sklenjena pogodba o zaposlitvi, če obstajajo elementi delovnega razmerja. Ker se to velikokrat ne zgodi, je v novem zakonu jasno opredeljeno, da lahko inšpektor odredi delodajalcu, da mora delavcu v treh dneh glede na ugotovljeno stanje ponuditi pogodbo. Predvidene so tudi sankcije, če tega ne stori.


Preberite še:


Če ni plač, ustavitev proizvodnje

Druga pomembna določba se nanaša na pristojnost inšpekcije v primeru neizplačila plač. Če bo inšpektor ugotovil kršitev glede plačila za delo, bo lahko prepovedal opravljanje dela delavcev oziroma uporabo sredstev za delo vse do plačila zaostalih plač.

To je ena izmed kršitev, ki je od leta 2009 najpogostejša, je izpostavila Kopač Mrakova in dodala, da namen zakona ni, da takšna podjetja zaprejo, pač pa želijo preprečiti ponavljajočo se prakso pri nekaterih delodajalcih. Tako se ni uresničilo upanje delodajalcev, da vlada takega predloga ne bo poslala v državni zbor.

"Najprej moramo poskrbeti za plačilno disciplino, tudi države, ter to, da bo imel izvajalec del ob začetku dela zagotovilo naročnika, da ima denar za plačilo naročenega proizvoda ali storitve. Potem bi lahko inšpektorjem dali taka pooblastila," je še v času pogajanj dejal predsednik Obrtne zbornice Slovenije Branko Meh.

Prijava na zavod že med odpovednim rokom

Vlada je potrdila tudi predlog novele zakona o urejanju trga dela, ki je po besedah ministrice glede na razmere na trgu dela morda še pomembnejši. Kot je pojasnila, se namreč soočamo s pomanjkanjem delovne sile, zato je ključno vprašanje, kako aktivirati brezposelne osebe.

Delavec se bo moral že v odpovednem roku prijaviti na zavod za zaposlovanje, zato da bodo aktivnosti za iskanje nove zaposlitve stekle takoj.

Motivacija brezposelnim

Ministrstvo predlaga uvedbo nagrade za tiste brezposelne z nižjo poklicno izobrazbo (tudi srednješolsko, a ne iz deficitarnih poklicev), ki bi se zaposlili, preden jim poteče pravica do denarnega nadomestila. V tem primeru bodo največ leto dni prejemali dodatek k plači v višini 20 odstotkov denarnega nadomestila.

Spremembe se obetajo tudi pri obravnavi kršitev. Danes je brezposelni v primeru kršitve takoj izbrisan iz evidence brezposelnih, po prenovi zakonodaje naj bi dobil še drugo možnost. Ob prvi kršitvi se mu bo denarno nadomestilo znižalo za 30 odstotkov, v primeru še ene kršitve sledi izbris.

Ne spreglejte