SiolNET. Novice Slovenija
0,83

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Konec prijav. Bo Pahor tokrat imel srečno roko? #video

0,83

termometer

Opolnoči se izteče rok, do katerega se lahko v skladu s pozivom predsednika republike Boruta Pahorja kandidatke in kandidati prijavijo za položaj guvernerja Banke Slovenije. V Pahorjevem uradu so potrdili, da je bilo do danes popoldne vloženih več prijav, točno število vseh kandidatur in imena pa bodo razkrili v ponedeljek.

"Imena kandidatk in kandidatov bo urad predsednika republike javnosti sporočil v ponedeljek, ko bo prejel tudi prijave, poslane po pošti," so zapisali v uradu predsednika republike. 

Jože Damijan, Borut Pahor Posel danes Zakaj so visoki dolgovi Jožeta Damijana težava #analiza

Dolenc v državnem zboru ni zbral zadostne podpore

Borut Pahor bo o morebitnih kandidatkah in kandidatih seznanil vodje poslanskih skupin v drugi polovici prihodnjega tedna, v okviru drugega kroga posvetovanj o izbiri ene od dveh kandidatk za ustavno sodnico. O izbiri kandidata za položaj guvernerja se bo predsednik z vodji poslanskih skupin formalno posvetoval sredi novembra.

Pahor je poziv za vložitev kandidatur podpisal 11. oktobra. Kot je takrat pojasnil, se je za to odločil zaradi transparentnosti postopka ter da bi se prijavili vsi, ki razmišljajo o kandidaturi in izpolnjujejo zakonske pogoje ter visoka pričakovanja javnosti. Pred tem je državni zbor Pahorjev prvi predlog, da bi za guvernerja imenoval viceguvernerja Primoža Dolenca, ki začasno vodi Banko Slovenije, zavrnil.

V prvem izbornem krogu so se poleg Dolenca prijavili še viceguverner Marko Bošnjak, predsednik uprave Triglav skladov Benjamin Jošar, nekdanja viceguvernerka Mejra Festić in nekdanji član Evropskega računskega sodišča Milan Martin Cvikl. Nihče od prijavljenih kandidatov ni zbral zadostne podpore za izvolitev.

Brett Kavanaugh, Jože Damijan Siol Plus Kako sem postal medijski morilec #komentar

Damijan lahko računa na podporo koalicije in Levice

Podpore niso uživali niti kandidati, ki se na razpis niso prijavili. Med njimi se je omenjalo ekonomista Igorja Mastena in Damjana Kozamernika. Tokrat se v medijih kot nov možen kandidat omenja ekonomist Jože P. Damijan, ki po pisanju Dela lahko računa na podporo LMŠ, SD, Levice, DeSUS in SMC.

Masten, ki naj bi ga podpirale stranke SAB, NSi in SDS, ter Damijan sta uradno kandidaturo za več medijev danes potrdila. STA je medtem izvedela, da Damijan ne uživa podpore SMC.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin