Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 8. 2019,
10.50

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,46

6

Natisni članek

Žusterna kopanje bakterije onesnaženje

Četrtek, 8. 8. 2019, 10.50

4 leta, 8 mesecev

Zmeda v Žusterni: najprej izobesili belo, potem pa spet rdečo zastavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,46

6

Žusterna | Nad kopališčem Žusterna v Kopru spet plapola rdeča zastava. | Foto STA

Nad kopališčem Žusterna v Kopru spet plapola rdeča zastava.

Foto: STA

Potem ko so pristojni danes sporočili, da je morje na kopališču Žusterna v Kopru primerno za kopanje, je popoldne nad kopališčem spet zaplapolala rdeča zastava. Na koprski občini so se po sestanku s predstavniki komunalnega podjetja Marjetica Koper namreč odločili, da bodo na omenjenem območju zaradi nihanj v rezultatih monitoringa vode spet prepovedali kopanje. O morebitnem umiku rdeče zastave bodo ponovno odločali v petek, so pojasnili v kabinetu koprskega župana Aleša Bržana.

Do fekalnega onesnaženja na območju Žusterne je prišlo v petek, ko so na kopališču izobesili rdečo zastavo. Potem ko so analize pokazale, da je morska voda na kopališču spet primerna za kopanje, so ukrep preklicali in izobesili belo zastavo. Popoldne je nato nad Žusterno spet zaplapolala rdeča.

Omenjeno odločitev so sprejeli na Mestni občini Koper, s katere so sicer zjutraj sporočili, da je NIJZ na terenu ugotovil, da na vodi na kopališču in kopalnem območju ni več videti pene, prav tako pa ni več smradu po fekalijah. O morebitnem umiku rdeče zastave bodo na občini spet odločali v petek.

Meritve, onesnaženje, žusterna
Novice Nevarnosti ni več: voda v Žusterni je primerna za kopanje #video

Z zajezitvijo hudournika nad izpust meteornih voda

Že zdaj pa je jasno, da bo Zavod za šport Mestne občine Koper do konca kopalne sezone v Žusterni trikrat na dan izvajal vidno in olfaktorno kontrolo kopališča ter vodil dokumentacijo. V primeru zaznanih nepravilnosti bodo zaposleni takoj obvestili Arso in NIJZ.

V Marjetici Koper so v sodelovanju z Gasilsko brigado Koper in v dogovoru z Mestno občino Koper danes zajezili vodotok in preprečili iztok hudourniških voda v morje. | Foto: Marjetica Koper V Marjetici Koper so v sodelovanju z Gasilsko brigado Koper in v dogovoru z Mestno občino Koper danes zajezili vodotok in preprečili iztok hudourniških voda v morje. Foto: Marjetica Koper

V javnem podjetju Marjetica Koper so zaradi nihanja rezultatov pokazateljev onesnaženja na iztoku hudournika v Žusterni medtem že zajezili vodotok in v celoti preprečili iztok hudourniških voda v morje. Do zaključka ugotavljanja vseh virov onesnaževanja bodo meteorno vodo prečrpavali v cisterne in odvažali v čistilno napravo na Srmin, so še sporočili iz Marjetice.

S petkom bodo prhe na obalnih kopališčih spet odprte brez omejitev

Župani vseh štirih istrskih občin so se odločili, da s petkom brez omejitev odprejo vse prhe na občinskih kopališčih. Kot so sporočili iz Rižanskega vodovoda Koper, je zaradi ustrezne povprečne dnevne porabe in rednih padavin pitne vode za zdaj dovolj.

Meritve, onesnaženje, žusterna
Novice V Žusterni še naprej plapola rdeča zastava, številni kopalci opozoril ne upoštevajo #video

Več ljudi z zdravstvenimi težavami

V povezavi z onesnaženjem pri Žusterni se je v zadnjih dneh na Obali povečal tudi obisk zdravstvenih ustanov. | Foto: STA , V povezavi z onesnaženjem pri Žusterni se je v zadnjih dneh na Obali povečal tudi obisk zdravstvenih ustanov. Foto: STA , Po poročanju Radia Koper se je zaradi zdravstvenih težav s prebavnim traktom in vnetjem ušes v povezavi z onesnaženjem pri Žusterni v zadnjih dneh na Obali povečal tudi obisk zdravstvenih ustanov.

Na NIJZ so povedali, da se je v zadnjih dneh zaradi zdravstvenih težav na koprsko območno enoto obrnilo 33 ljudi, vendar ne morejo potrditi, da so vsi primeri povezani z onesnaženim morjem. Večina oseb je sicer bruhala, nekateri so imeli drisko, pri vseh pa so težave hitro minile.

Ob tem so na NIJZ pojasnili, da lahko v primeru fekalno onesnažene kopalne vode pride do okužbe z virusom hepatitisa A. Inkubacija pri omenjenem virusu je od 15 do 50 dni, v povprečju pa med 28 in 30 dni. Če je torej prišlo do okužbe s tem virusom, se lahko bolniki pojavijo tudi šele po 50 dneh od dneva izpostavljenosti.

Namerno onesnaženje?

Spomnimo, da je koprski župan Aleš Bržan v objavi na omrežju Facebook namignil, da bi bilo lahko onesnaženje namerno. "Naključja so redka, ko se ponavljajo, se moramo resno zamisliti," je med drugim zapisal Bržan. Na koprski občini so prav tako v ponedeljek med drugim opozorili, da se je v zadnjem času povečalo število nedovoljenih posegov v mestno infrastrukturo.

Ne spreglejte