Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 6. 2016,
16.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Univerza v Mariboru

Četrtek, 23. 6. 2016, 16.33

6 let, 6 mesecev

Komisija potrdila mobing in spolno nadlegovanje na mariborski univerzi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Univerza v Mariboru | Foto Marko Vanovšek

Foto: Marko Vanovšek

Posebna komisija, ki so jo na Univerzi v Mariboru ustanovili, da razišče domneve o neustreznem obnašanju nekaterih zaposlenih, je po današnjem poročanju časnikov Večer in Delo potrdila očitke Petre Ujčič o vulgarnem obnašanju, ustrahovanju in spolnem nadlegovanju, ki so leteli na Teodorja Lorenčiča. Zadnji meni, da gre za "montiran proces".

Komisijo pod vodstvom profesorja fakultete za varnostne vede Branka Lobnikarja je rektor Igor Tičar ustanovil pred nekaj več kot tremi meseci, ko so v javnost prišle zaskrbljujoče ugotovitve iz ankete med zaposlenimi na rektoratu univerze in javni izpostavitvi dveh zaposlenih oseb, ki sta pričali o neustreznem obnašanju nekaterih vodilnih na rektoratu, v prvi vrsti takratnega glavnega tajnika univerze po pooblastilu Teodorja Lorenčiča.

"To je zame moralna zmaga, ki mi je nihče ne more vzeti"

Po poročanju Večera in Dela je komisija po preučitvi dokumentacije in zaslišanju prič potrdila obtožbe Ujčičeve zoper Lorenčiča, medtem ko postopka glede pritožbe drugega javno izpostavljenega zaposlenega Alena Vidonje še ni sklenila. "To je zame moralna zmaga, ki mi je nihče ne more vzeti," se je odzvala Petra Ujčič.

Lorenčič, ki ga je rektor marca letos razrešil s položaja, je po za zdaj še neuradnih ugotovitvah komisije kršil pravilnik o zagotavljanju varovanja dostojanstva delavcev univerze pri delu, konkretno člen, ki govori o nedopustnosti spolnega nadlegovanja na delovnem mestu.

So pa bila v štiričlanski komisiji deljena mnenja glede kazni, ki naj sledi. Članici komisije, Janja Hojnik s pravne fakultete in Marina Tavčar Krajnc kot predstavnica Visokošolskega sindikata Slovenije, sta menili, da je primerna kazen izredna odpoved delovnega razmerja. Moški del komisije, torej predsednik komisije Lobnikar in zdajšnji glavni tajnik univerze Mladen Kraljić, pa je bil za milejšo sankcijo, in sicer za opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja.

Teodor Lorenčič je še vedno zaposlen na rektoratu, z izsledki komisije pa še ni uradno seznanjen. | Foto: Marko Vanovšek Teodor Lorenčič je še vedno zaposlen na rektoratu, z izsledki komisije pa še ni uradno seznanjen. Foto: Marko Vanovšek Na potezi je rektor Tičar

Na potezi je zdaj rektor Tičar, da odloči, kako naprej. Lorenčič je trenutno še vedno zaposlen na rektoratu, a na oddelku za odnose z javnostmi in promocijo, kjer je delal pred prevzemom položaja glavnega tajnika po pooblastilu rektorja.

Lorenčič z izsledki komisije še ni uradno seznanjen, ampak je o njenih izsledkih izvedel iz medijev. "Izjemno sem razočaran in pretresen nad izrekom komisije, ki se je odločila na podlagi širšega konstrukta oseb, ki razen medsebojnega dogovorjenega pričanja in spreminjanja svojih izjav niso predložile nobenih dokazov in so me s svojimi besedami preko infrastrukture komisije pribile na križ. Vse za to, da resnica nikoli ne bi bila znana in da se zamegli zloraba javnih sredstev," je zapisal v današnjem sporočilu za javnost.

Izpostavil je pričanje pred komisijo ene od zaposlenih na rektoratu Joanne Bertoncelj, ki naj bi spreminjala svoje izjave o dogajanju na sindikalnem izletu v Splitu. "Izjava Joanne Bertoncelj je bila podana izključno z namenom priskrbeti indično podporo izjave prijaviteljice, katere prijava je povsem brez dokazov," je poudaril.

Sviz: Javno izpostavljanje delavk je nesprejemljivo

Na Lorenčičevo sporočilo se je odzval Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) in opozoril, da je takšno javno izpostavljanje posameznih delavk, katerih pričanje bi moralo ostati zaupne narave, nesprejemljivo in vsebuje znake kaznivega dejanja. "Sindikati zahtevamo, da rektor nemudoma zaščiti vse priče, ukrepa zoper Lorenčiča in uredi delovno okolje, ki ne bo sovražno do vseh zaposlenih," je pozval predsednik tega sindikata na mariborski univerzi Danilo Korže.

Na univerzi so povedali, da se bo rektor najprej temeljito seznanil s prejetim poročilom in ostalimi poročili po končanem delu komisije. "Po prejemu vseh poročil in njihovi temeljiti proučitvi bo ustrezno ukrepal," so navedli.

Ne spreglejte