Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 6. 2024,
6.45

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,51
vožnja pod vplivom alkohola nesreča nesreča droge nadzor policija

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 6. 2024, 6.45

1 mesec

Koliko Slovencev gre pod vplivom alkohola in drog za volan? Podatki skrb vzbujajoči.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,51
Slovenska policija izvaja nadzor na meji | Uporaba drog, alkohola in drugih psihoaktivnih snovi v povezavi z vožnjo motornega vozila, ki jo je AVP izvedla v okviru akcije in jo bodo podrobno predstavili na novinarski konferenci v torek. | Foto STA

Uporaba drog, alkohola in drugih psihoaktivnih snovi v povezavi z vožnjo motornega vozila, ki jo je AVP izvedla v okviru akcije in jo bodo podrobno predstavili na novinarski konferenci v torek.

Foto: STA

Agencija za varnost prometa (AVP) in policija danes začenjata prvo nacionalno preventivno akcijo Droge. Policija bo v okviru akcije izvajala poostren nadzor nad alkoholiziranimi vozniki in vozniki pod vplivom prepovedanih drog. Akcija bo trajala do konca junija.

Leta 2023 so povzročitelji pod vplivom prepovedanih drog ali drugih psihoaktivnih snovi povzročili 92 prometnih nesreč, od tega 44 prometnih nesreč s telesno poškodbo udeleženca. V teh prometnih nesrečah so umrli trije udeleženci, 24 je bilo hudo poškodovanih, 20 pa je bilo lažje poškodovanih. Delež umrlih zaradi omenjenih povzročiteljev je bil v preteklem letu štiriodstoten, kažejo podatki AVP.

Policisti so odredili 1.505 strokovnih pregledov na droge, od tega je bilo 264 pozitivnih, 812 odklonjenih in 276 negativnih. Podatki slovenske policije kažejo, da so leta 2023 pri 72 voznikih s hitrim testom ugotovili prisotnost kanabinoidov, kar je štiri manj kot leta 2022.

Od tega je bilo lani v prometnih nesrečah udeleženih 21 voznikov, pri katerih so ugotovili prisotnost kanabinoidov. 40 voznikov, udeleženih v prometnih nesrečah, je strokovni pregled odklonilo. Število odklonov strokovnih pregledov pripisujejo prav širši uporabi hitrih testov za droge.

Sodeč po najnovejši raziskavi je 61 odstotkov slovenskih voznikov, ki so v zadnjih 12 mesecih zaužili drogo, potem tudi sedlo za volan, kažejo izsledki posebne raziskave. 

Na AVP so v okviru akcije priskrbeli dodatnih tisoč hitrih testov za droge in jih bodo na novinarskem srečanju predali policiji, ki bo ta mesec izvajala poostren nadzor.

sodišče, zatožna klop
Novice Murskosoboški tožilki odvzeli tožilsko funkcijo tudi zaradi alkohola
Pivo, nazdravljanje, hmelj, alkohol, steklenici piva
Novice Pijani 23-letnik vdrl v kozmetični salon in tam zadremal
slovenska policija
Novice Slovenski policisti 13-letnikom pokvarili vožnjo z avtomobilom
Alkotest
Novice Ljubljanski policisti v soboto obravnavali več voznikov pod vplivom alkohola
prehitra vožnja, vožnja pod vplivom alkohola, alkotest
Novice Pijana v vrtec po otroka, nato povzročila prometno nesrečo
Ne spreglejte