Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
26. 7. 2016,
12.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

8

Natisni članek

gozd Janko Vidmar gozdar Rakitna Brezovica

Torek, 26. 7. 2016, 12.46

6 let, 6 mesecev

Koga je zmotila znamenita jelka na Rakitni?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

8

Brinarjeva jelka, Rakitna | Foto Biotehniška fakulteta

Foto: Biotehniška fakulteta

Neznanec je posekal Brinarjevo jelko na Rakitni, ki je bila zaradi svojega posebnega videza del naravne dediščine. Gozdarjem je to sporočil obiskovalec. "Borovniški kmet je želel jelko prejšnjo nedeljo pokazati hčerki, a je našel posekano drevo. Po ogledu smo podali kazensko ovadbo," razlaga revirni gozdar Janko Vidmar z Zavoda za gozdove.

Fotografije posekane jelke in poškodovane table z opisom drevesa je na svoji strani na družbenem omrežju Facebook objavil Oddelek za gozdarstvo Biotehniške fakultete.

Ovadba zoper neznanega vandala

Na občini Brezovica, del katere je tudi Rakitna, so nas za informacije o dogajanju usmerili na Zavod za gozdove.

"Najverjetneje gre za vandalizem, zato smo sredi prejšnjega tedna podali ovadbo zoper neznanega storilca," nam je pojasnil revirni gozdar Janko Vidmar. A policija bo verjetno imela težko delo, saj po besedah Vidmarja ne gozdarji ne domačini ne vedo, zakaj bi bila nekomu znamenita jelka v napoto.

Na ljubljanski policijski upravi potrjujejo, da so prejeli prijavo, zdaj poskušajo izslediti storilca. 

Poškodovana je tudi tabla z opisom jelke, ki je stala poleg drevesa. Foto: Biotehniška fakulteta | Foto: Biotehniška fakulteta Poškodovana je tudi tabla z opisom jelke, ki je stala poleg drevesa. Foto: Biotehniška fakulteta Foto: Biotehniška fakulteta

"Izgubili smo nekaj unikatnega"

Brinarjeva jelka je sicer postala znamenitost zaradi genske mutacije. To je že v 60. letih opazil takratni raziskovalec inštituta za gozdno in lesno gospodarstvo Miran Brinar, po katerem je jelka pozneje tudi dobila ime. Osem let je opazoval njeno rast in med drugim ugotovil, da vsako leto cveti in rodi, medtem ko so preostale jelke semenile na vsake dve ali tri leta, navaja portal dedi.si.

"Imela je posebno stebrasto krošnjo, saj so bile njene veje precej ob deblu, hkrati je imela tudi širše in gostejše iglice," posebnosti zdaj uničenega drevesa opisuje Vidmar. "Drevo je bilo povsem zdravo, lahko rečem, da je pokalo od zdravja."

Jelka je bila po Vidmarjevih besedah precej obiskana lokalna znamenitost, po Brinarjevi zaslugi – predstavil jo je na enem od gozdarskih kongresov – pa so jo hodili gledat tudi strokovnjaki z vsega sveta. Čeprav so v Mariboru pred časom posadili dva klona Brinarjeve jelke, smo izgubili nekaj unikatnega, je za konec povedal sogovornik.

Brinarjeva jelka je rasla v bližini Rakitne pri Novaški gori

Ne spreglejte