Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 9. 2019,
13.01

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,86

16

Natisni članek

ukinitev dopolnilno zdravstveno zavarovanje Levica koalicija Aleš Šabeder

Ponedeljek, 30. 9. 2019, 13.01

4 leta, 6 mesecev

Koalicija za spremembo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v dveh korakih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,86

16

Aleš Šabeder | Foto STA

Foto: STA

Koalicija je danes na sestanku pred vlado soglašala s predlogom, po katerem bi ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja reševali v dveh korakih; v prvem bi pobiranje prispevka prenesli v pristojnost Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, v naslednjem pa bi pripravili t. i. solidarnostno lestvico pri pobiranju tega prispevka.

Minister za zdravje Aleš Šabeder je v izjavi za javnost ob robu seje vlade pojasnil, da gre za alternativni predlog ministrstev za zdravje in za finance. V prvem koraku bi tako pobiranje sedanjega prispevka za dopolnilno zdravstveno zavarovanje prenesli na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in bi torej postal obvezni prispevek. Na začetku bi bil enak za vse, v drugem koraku pa bi s pripravo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju pripravili t. i. solidarnostno lestvico pri pobiranju tega prispevka.

Kot je dejal Šabeder, bi s prenosom prispevka na ZZZS obseg zbranih sredstev ostal enak oziroma bi se povečal za sredstva, ki jih sedaj porabijo zdravstvene zavarovalnice za lastno delo.

Koalicija se z Levico še ni pogovarjala

S poslansko skupino Levice se po Šabedrovih besedah o predlogu še niso pogovarjali. Potem ko je s predlog danes soglašala koalicija, pa bodo dodelali še vse podrobnosti predloga. Z Levico se bodo verjetno dobili v naslednjih dneh. Termin naj bi po ministrovih napovedih uskladili danes.

Minister je dejal, da bodo svoj predlog lahko vložili šele, ko bodo stekli postopki glede zakona, ki ga je vložila Levica. Šli pa bodo po ustaljenem postopku, zakon bo predlagala vlada, šel bo v javno razpravo in ga bodo uskladili z Ekonomsko socialnim svetom. Šabeder po vložitvi predloga pričakuje burno razpravo in verjetno tudi negativno kampanjo zavarovalnic.

Potrjevanje vlade v parlamentu. | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Levica je v sredo vložila predlog sprememb zakonodaje, s katero bi ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje in ga prenesli v obveznega. Ob tem pa urejajo tudi dvig prispevnih stopenj za obvezno zdravstveno zavarovanje za različne kategorije zavarovancev, s katerimi bi ob ukinitvi dopolnilnega zavarovanja zagotovili izpad sredstev. Z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja Levica še vedno pogojuje tudi svojo podporo proračunu.

Mesec: Ministrstvo bo, če bodo zavlačevali, težko dobilo podporo Levice

V Levici so ob predlogu ministrstva za zdravje za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja poudarili, da bo ministrstvo težko dobilo njihovo podporo, če bo poskušalo zavlačevati. "Če je problem samo časovnica, smo se seveda pripravljeni pogovarjati," je v izjavi za medije povedal koordinator Levice Luka Mesec.

Kot je dejal Mesec, predloga ministrstva v Levici še niso videli. "Ministra vabimo, da nam ga pride predstavit," je povedal.

Ne spreglejte