Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 4. 2023,
18.40

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92

11

Natisni članek

protest kmetje Robert Golob

Ponedeljek, 3. 4. 2023, 18.40

1 leto, 1 mesec

To so se dogovorili kmetje in vlada #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92

11

Predstavniki organizacij s področja kmetijstva so se na današnjem sestanku s premierjem Robertom Golobom in kmetijsko ministrico Ireno Šinko dogovorili za oblikovanje delovne skupine, ki bo pregledala odprta vprašanja. Po besedah predsednika sindikata kmetov Antona Medveda so se dogovorili za dvoletni odlog uveljavitve davka na nepremičnine.

Kot je Medved povedal v izjavi za medije, so pregledali 15 zahtev glede perečih težav v kmetijstvu. Od Goloba so dobili zagotovilo, da v dveh letih še ne bo davka na nepremičnine. Po njegovih besedah se bo delovna skupina sestajala tedensko, in če v treh tednih ne bo napredka, bodo nadaljevali aktivnosti za stopnjevanje protestov.

Šinko: Pogovore bomo nadaljevali v zelo kratkem času 

Ministrica Šinko je povedala, da so danes izpostavili veliko tem in da bodo pogovore nadaljevali v zelo kratkem času. Dejala je, da so se za določene rešitve dogovorili, a o njih danes še ni želela podrobneje govoriti. Naslednji teden začnemo tedenske pogovore, je napovedala.

Sindikat kmetov Slovenije je 24. marca organiziral proteste. Na več lokacijah po državi so kmetje s traktorji in transparenti izrazili svojo nejevoljo in pričakovanje, da jim pristojni prisluhnejo. Med drugim zahtevajo, naj nove okoljske zahteve ne presegajo realnih zmožnosti kmetovanja, da se jih ne obremenjuje z novimi davki, da so ukrepi jasni in administrativno nezahtevni ter da se neposredna plačila in preostala sredstva uskladijo z inflacijo.

Kmetje na protestu predstavili svoje zahteve

Proteste 24. marca je organiziral Sindikat kmetov Slovenije zaradi različnih zahtev do kmetov in perečih težav v kmetijstvu. Na več kot 30 lokacijah po Sloveniji se jih je po oceni sindikata udeležilo najmanj pet tisoč kmetov, ki so s traktorji in transparenti izrazili svojo nejevoljo in pričakovanje, da jim pristojni prisluhnejo. Vladi so dali deset dni časa, da se sestane z njimi, sicer so napovedali stopnjevanje protestov.

Protestni shod Sindikata kmetov Slovenije. Traktor, kmet, protest.
Novice Kmetje pred državnim zborom: Dovolj nam je #video

Kmetje so zahteve do vlade zbrali v več točkah. Med njimi so, da naj nove okoljske zahteve ne presegajo realnih zmožnosti kmetovanja, da se ponovno prouči in zmanjša območja Nature 2000, da se kmetje ne obremenjujejo z novimi davki, da so ukrepi jasni in administrativno nezahtevni ter da se neposredna plačila in preostala sredstva uskladijo z inflacijo.

Zahtevajo tudi zmanjšanje populacije zveri in divjadi ter takojšnji začetek učinkovitega upravljanja z njimi, pa tudi ureditev zakonodaje za zaščito najboljših kmetijskih zemljišč in njihovo ohranitev za proizvodnjo hrane, obravnavo živinoreje kot osnove trajnostnega kmetovanja ter popolno zavrnitev uredbe o trajnostni rabi fitofarmacevtskih sredstev na ravni celotne države.

Ne spreglejte