Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 3. 2023,
9.45

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,04

78

Natisni članek

Slovenija okolje protest kmetje

Petek, 24. 3. 2023, 9.45

1 leto

Kmetje pred državnim zborom: Dovolj nam je #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,04

78

Zaradi nezadovoljstva, vrste zahtev do kmetov in perečih težav v kmetijstvu je Sindikat kmetov Slovenije ob 13. uri na več lokacijah po Sloveniji organiziral opozorilni protestni shod. Po ljubljanskih ulicah so se zapeljali s traktorji. Še pred tem so predstavniki sindikata in nekaterih drugih nevladnih organizacij s področja kmetijstva zahteve prebrali tudi pred državnim zborom. Po prvih ocenah sindikata kmetov se je na protestu zbralo vsaj pet tisoč ljudi.

Govor so začeli z recitacijo pesmi Vstati in obstati, nato pa so predstavili osem zahtev. 

"Dovolj nam je. Zahtevamo, da nove okoljske zahteve ne zahtevajo nerealnih zmožnosti kmeta, zahtevamo revidiranje ponovne preučitve in zmanjšanje območij Nature 2000, zahtevamo izvajanje podnebnih in okoljskih ukrepov, ki so zapisani v strateškem načrtu skupne kmetijske politike na način, da so dostopni kmetom, zahtevamo jasne in enostavne pogoje izvajanja ter administrativno nezahtevne ukrepe, zahtevamo, da je prehranska varnost Slovenije prioriteta in ne sme biti podrejena okoljevarstvenim avanturam," je naštel Anton Medved, predsednik Sindikata kmetov Slovenije.

Zahtevajo tudi uskladitev vseh neposrednih plačil in preostalih sredstev z inflacijo, zahtevajo, da se za kmetijstvo namenjena sredstva skupne kmetijske politike v celoti obdržijo v kmetijstvu oziroma v kmetijskem sektorju, kot zadnjo zahtevo pa so izpostavili: "stop davkom".

"Poudaril bi, da za današnjim protestom ne stoji nobena politična stranka. Vse zahteve bomo danes poslali vladi. Če nas ne bodo sprejeli v desetih dneh, bomo nadaljevali svoje aktivnosti," je še povedal Medved. 

Fotogalerija s protesta v Ljubljani:

Fotogalerija
1 / 34

Foto: Bojan Puhek

Položaj je kritičen, pred javnost 450 let po znamenitem kmečkem uporu

Slovenski kmetje si nismo mislili, da bomo morali s takimi zahtevami iti pred slovensko javnost 450 let po znamenitem slovensko-hrvaškem kmečkem uporu. Položaj je tako kritičen, da smo v to primorani, je povedal Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. Dodal je, da vse državljane, potrošnike pozivajo, da jih podprejo na tak način, da kupujejo slovensko lokalno hrano. "Tako bo lahko slovensko kmetijstvo stalo inu obstalo," še pravi Žveglič. 

Kot je dejala predsednica Zadružne zveze Slovenije Alenka Marjetič Žnidar tukaj stojijo v imenu šestdesetih kmetijsko-gozdarskih zadrug in 13.500 družinskih kmetij. "Prav vse slovenske kmetije so tiste, zaradi katerih je slovensko podeželje slikovito, obdelano, poseljeno ter socialno varno, naša država pa prehransko varnejša. Z vsako ukinjeno kmetijo, z vsakim izgubljenim mladim prevzemnikom izgubljamo vse našteto," je povedala Marjetič Žnidar. Poudarila je, da slovenske kmetije niso vzrok, ampak rešitev za okoljske probleme. 

"Kako si predstavljate, da bomo mladi še naprej vztrajali in kmetovali, ko pa se nam onemogoča razvoj naših kmetij," je zanimalo predsednico Zveze slovenske podeželske mladine Anjo Mager. "Že več let opozarjamo na iste stvari in iste težave, razmere pa se v kmetijstvu niti slučajno ne izboljšujejo, kvečjemu se krepko zaostrujejo," je dejala.

protest kmetov | Foto: STA/Katja Kodba Foto: STA/Katja Kodba

Šinko: Kmetje vedo, da smo na njihovi strani 

Izjavi kmetov je prisluhnila tudi pristojna ministrica Irena Šinko, ki je poudarila, da so na kmetijskem ministrstvu ves čas v stiku z nevladnimi in ostalimi organizacijami. "Kmetje vedo, da smo na njihovi strani, da poznamo njihove zahteve, ampak vse niso rešljive čez noč," je dejala.

Po ministričinih besedah se zavzemajo za strožje varstvo kmetijskih zemljišč, prav tako je prepričana, da je treba iti pri določenih okoljskih ukrepih kmetom naproti. "Na različnih področjih so dogovori možni," je prepričana Šinko. Je pa dodala, da vse ni v rokah kmetijskega ministrstva, ampak se je treba pogovoriti tudi z drugimi resorji.

Kmetom pretijo novi davki 

Povod za protest so predvsem okoljske zahteve do kmetov, je dejal predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved. Poleg tega kmetom pretijo novi davki, pereča so cenovna neskladja, težave so tudi z zvermi, je opozoril na del težav kmetov.

Na mirnem protestu, ki se bo glede na podatke o zbirnih lokacijah odvil v več kot 20 krajih po državi, bodo kmetje s traktorji in transparenti vozili po lokalnih cestah ali pa se bodo zbrali pred sedeži območnih kmetijsko-gozdarskih zavodov.

Kje vse so kmetje protestirali? 

Kot je razvidno s spletne strani sindikata, so se kmetje na protestu med drugim zbrali v Ljubljani, in sicer pri hipodromu Vrbljene in na lokaciji kanala C0 na območju Kleč, pri Kmetijski zadrugi Trebnje, pri Supernovi v Novem mestu, v Novi vasi na Blokah, na dveh lokacijah na območju Ptuja, v Mariboru in na še nekaterih drugih lokacijah na Štajerskem, pa tudi v Prekmurju.

Balažic pisal Golobu: Kmete prenehajte obremenjevati z dodatnimi davščinami

Ob današnjih protestih je predsedniku vlade Robertu Golobu pisal predsednik Slovenske ljudske stranke Marko Balažic. V pismu Goloba poziva, naj preneha kmete obremenjevati z dodatnimi davščinami, nerazumnimi pravili, krčenjem obdelovalnih površin in poseganjem v njihovo lastnino, temveč naj jim raje pomaga. "Slovenska ljudska stranka vam je na tej poti lahko v oporo," je pismo sklenil Balažic.

Anton Medved
Novice Kmetje v pripravah na petkov opozorilni protest po več krajih
Gradnja nevarnega kanalizacijskega kanala C0
Novice Traktoristi so se odpravili v središče Ljubljane #video
Ne spreglejte