Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 4. 2017,
11.56

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

zdravstvo čakalne vrste UKC Ljubljana

Sobota, 8. 4. 2017, 11.56

6 let, 7 mesecev

Kmalu prva zaslišanja zaradi preskakovanja čakalnih vrst v UKC Ljubljana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Čakalne vrste | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Okrožno sodišče v Ljubljani je po zahtevi specializiranega državnega tožilstva uvedlo sodno preiskavo zoper dvanajst fizičnih oseb in dve pravni v povezavi s preskakovanjem čakalnih vrst v UKC Ljubljana. Že konec meseca naj bi bili zaslišani prvi osumljenci, domnevno vpleteni v preskakovanje čakalnih vrst, piše časnik Večer.

Zaradi suma korupcijskih kaznivih dejanj so oktobra pridržali domnevno glavnega akterja pri prejemanju podkupnin, 38-letnega hišnika v UKC Ljubljana Uroša Smiljića. Tožilstvo ga zdaj bremeni šestih kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja daril ter kaznivega dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje in pomoč pri kaznivem dejanju nedovoljenega dajanja daril.

Preiskava tudi proti dvema zdravnikoma in bolnikom

Med tistimi, zoper katere je uvedena sodna preiskava, sta tudi dva zdravnika v UKC Ljubljana Rado Janša in Tomaž Malovrh. Oba sta osumljena nedovoljenega sprejemanja daril. Preostali osumljeni so bolniki in tudi njihovi svojci, ki so Smiljiću obljubili ali pa tudi izročili nagrado za to, da jim je uredil hitrejšo obravnavo.

V prisluhe se je ujel tudi eden najbogatejših Slovencev

Med osumljenimi je po pisanju Večera tudi direktor operative pri Aerodromu Ljubljana Robert Gradišar. Ta naj bi Smiljiću v zameno za njegovo posredovanje pri zdravniku Janši uredil ogled operativnega dela zaposlenih na letališču. Med tistimi, ki so se ujeli v policijske prisluhe, je bil tudi eden najbogatejših Slovencev Franc Frelih.

Pri podkupovanju sodelovala tudi dva policista?

V podkupovanje naj bi bila vpletena tudi dva policista, in sicer nekdanji direktor uprave za policijske specialnosti Robert Sušanj in vodja oddelka pilotov v Letalski policijski enoti, ki deluje v upravi za policijske specialnosti, Damjan Bregar. Generalni direktor policije Marjan Fank je obema policistoma takoj po izbruhu afere izdal sklep o prepovedi opravljanja dela, ki je postal pravnomočen konec januarja letos.

UKC Ljubljana | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Kot poroča Večer, noben ni več zaposlen na policiji. Sušnju je delovno razmerje na policiji prenehalo 24. januarja letos, ko je zaposleni prek svoje odvetnice prevzel sklep vladne komisije za delovna razmerja, s katerim je ta zavrnila pritožbo zoper izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi. Sušanj se je nato upokojil. Bregarju  je delovno razmerje v policiji prenehalo 27. januarja letos.

Ljudem je želel pomagati

Po podatkih Večera se Smiljić sprva ni zagovarjal, kasneje pa je dejal, da je ljudem pač želel pomagati. Tega naj ne bi počel zato, da bi od njih karkoli dobil kot povračilo ali nagrado. Zdravnik Janša je zatrjeval, da je Smiljiću delal uslugo, s tem ko je pregledoval bolnike, ki so bili Smiljićevi prijatelji ali znanci. Preglede naj bi, kot zatrjuje, opravljal pred ali po času, ki je bil namenjen obravnavi redno naročenih bolnikov.

Večina zaslišanih, ki naj bi dajali nagrado za hitrejši pregled, zanika dajanje daril. Gradišar je tako povedal, da so ogled letališča že omogočili komu prej in da je ta brezplačen. Ogledi naj bi bili po njegovih trditvah mogoči za vse po predhodnem dogovoru.

Ovadbo zaradi podkupovanja in posredovanja pri preskakovanju čakalnih vrst je vložil znan kirurg na onkološkem inštitutu Erik Brecelj, ki je za nepravilnosti izvedel na začetku lanskega leta. Mož njegove bolnice naj bi dal Smiljiću 20 tisoč evrov za to, da bi se ta z Brecljem dogovoril za zdravljenje njegove žene.

Ne spreglejte