Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 5. 2021,
15.38

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

4

Natisni članek

Aleš Hojs

Ponedeljek, 10. 5. 2021, 15.38

6 mesecev, 3 tedne

Kmalu konec stavke? Hojs bo policistom dvignil plače.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

4

hojs | Minister za notranje zadeve Aleš Hojs | Foto STA

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs

Foto: STA

Minister Hojs in predsednik Policijskega sindikata Slovenije Cvetko sta danes slovesno podpisala stavkovni sporazum, ki je dejansko končal večmesečno stavko policistov, čeprav jo bodo uradno preklicali šele, ko bodo izpolnjene vse točke sporazuma.

Policisti in zaposleni na notranjem ministrstvu z današnjim podpisom stavkovnega sporazuma med notranjim ministrom Alešem Hojsom in predsednikom policijskega sindikata Rokom Cvetkom lahko računajo na povišanje plač, ponovno izplačevanje schengenskega dodatka, pa tudi, da se bodo v roku enega leta začeli pogovori o sklenitvi kolektivne pogodbe.

Oba sopodpisnika sta izrazila zadovoljstvo z dogovorom. "Sindikat je konstruktiven partner," je ocenil Hojs, ob tem pa poudaril svoje prepričanje, da v vojski, policiji in drugih represivnih organih sindikati sploh ne bi smeli obstajati.

zapor Dob
Novice Zapornik na Dobu policistu zlomil nos

Izravnava v proračunu v nekaj letih

Hojs je izpostavil, da je vlada popustila pri zahtevi sindikata po premiku časa ocenjevanja možnosti napredovanja. To bo sicer enkratno pomenilo večje odhodke iz proračuna, a že v letu in pol se bo vse izravnalo, ker bodo zato nekateri naslednjič napredovali kasneje, je pojasnil.

Masa za plače sicer po pojasnilih Hojsa ostaja nespremenjena. Bodo pa določene prerazporeditve − tisti na terenu bodo dobili nekaj več od teh, "ki so zgolj v pisarni", je ponazoril.

Slovenska policija
Novice Nov dan, novo ogrožanje policistke na Celjskem

Dodatki od 100 evrov naprej

Ena od točk sporazuma je prav povišanje plač zaposlenih v policiji, ki bo različno glede na karierne razrede. Tako bodo po pojasnilih Cvetka policisti, nadzorniki državne meje, upravičeni do 150 evrov bruto dodatka mesečno, višji policisti v operativi do 140 evrov mesečno, pomočniki komandirjev, kriminalisti na nivoju policijskih inšpektorjev do 130 evrov bruto dodatka k plači mesečno, višji policijski inšpektorji, višji kriminalistični inšpektorji ter policijski in kriminalistični svetniki pa do 100 evrov bruto mesečnega dodatka.

Strokovno tehničen kader

"Prvič nam je uspel nek resen preboj v skupnih pogajanjih, da se ustrezno ovrednotijo tudi specifike podpornih služb, torej strokovno tehničnega kadra v policiji, ki zagotovo ima zelo specifične naloge s podobnim kadrom v širšem javnem sektorju, pa tudi za del zaposlenih na MNZ, ki neposredno izvajajo te podporne naloge. Zanje dodatek na mesečni ravni znaša 100 evrov bruto," je še pojasnil Cvetko.

Policija prometna nesreča
Novice Drama v Celju: voznik BMW-ja bežal in skoraj zbil policistko
Ne spreglejte