Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 7. 2020,
13.09

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

165

Natisni članek

SD levi Janez Janša Janez Janša Srebrenica

Ponedeljek, 13. 7. 2020, 13.09

3 leta, 9 mesecev

Ker se Janša ni opravičil zaradi izjave o Srebrenici, poslanci SD in Levice zapustili sejo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

165

Poslanec SD Marko Koprivc je predsednika vlade Janeza Janšo v državnem zboru pozval, naj se opraviči za svoj tvit, v katerem je zapisal, da se pokol v Srebrenici ne bi zgodil, če bi na območju nekdanje Jugoslavije počistili s komunistično ideologijo. Potem ko se Janša za svoj zapis na družbenem omrežju Twitter ni opravičil, so poslanci SD in Levice sejo, na kateri je premier odgovarjal na poslanska vprašanja, v znak protesta zapustili. Janša je pozneje prek Twitterja sporočil, da so omenjeni poslanci sejo zapustili, ker se niso sposobni soočiti s svojim rasizmom.


Janez Janša Aleš Hojs
Novice Janša: Ministra Hojsa sem prosil, naj še enkrat premisli o odstopu

Poslanec SD Marko Koprivc in poslanec Levice Luka Mesec sta predsednika vlade Janeza Janšo še pred začetkom poslanskih vprašanj pozvala, naj se opraviči za svoj sobotni tvit, v katerem je zapisal, da pokola v Srebrenici ne bi bilo, če bi Združeni narodi komunistične genocide obsodili enako kot holokavst.

S tem je sprožil val odzivov, precej kritični so bili tudi nekateri mediji iz BiH. Janša je sicer danes poudaril, da če Slovenija ne bi Bošnjakom takrat, ko je bil sam minister za obrambo, pomagala, bi bilo žrtev petkrat več. "Prizadevamo si, da se resolucija Združenih narodov ustrezno dopolni," je poudaril predsednik vlade.

Poslanci SD in Levice v znak protesta zapustili sejo

Ko je Koprivc zaprosil predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča (SMC), naj pozove Janšo, "da se opraviči vsem žrtvam Srebrenice za žaljiv tvit, ki ga je napisal pred dnevi", ga je Zorčič zavrnil, saj da poziv Koprivca ni bil del postopkovnega predloga. "Začetka seje ne bomo uporabili za razčiščevanje tistega, kar je napisano na Twitterju. Predlagam, da se držimo dnevnega reda poslovnika in gremo naprej na poslanska vprašanja," je dejal Zorčič.

Če se Janša ne opraviči, poslanci in poslanke SD ne bodo sodelovali na seji in bodo zapustili državni zbor, je poudaril Koprivc. Ker se Janša ni opravičil, so poslanci SD to tudi storili. "Menimo, da je tvit nedopusten in žaljiv. Iz pietete do vseh žrtev in sorodnikov bi pričakovali najmanj, da se predsednik vlade za ta tvit opraviči," je dejal Koprivc in dodal, da genocid nima popolnoma ničesar s komunizmom. Prepričan je, da bo imel tak zgodovinski revizionizem glede dogajanja v Srebrenici mednarodno razsežnost.

Janez Janša | Foto: STA , Foto: STA ,

Mesec je ob odhodu poslancev SD iz državnega zbora poudaril, da vlada vsak teden "sproducira novo afero", zato da se izogne kritikam svojega dela. "Ta konec tedna je bila to popolnoma nedostojna, nedržavniška in nemoralna izjava o Srebrenici, ki – kot so povedali kolegi iz SD – posuva sol na rane 8.372 žrtvam genocida. Premier je genocid ne nazadnje zanikal, govori o pokolu in se za to zdaj ni bil pripravljen opravičiti," je dejal Mesec. Ker se Janša ni opravičil, so sejo zapustili tudi poslanci Levice.

Janša je sicer danes opozoril, da poslanci napačno citirajo njegovo izjavo. Izpostavil je študijo iz leta 2009, v kateri je analiziral vzroke, zaradi katerih je v 90. letih prišlo do vojne na območju nekdanje Jugoslavije. Ponovil je svojo trditev, da je genocid v Srebrenici zasnovalo zlo, ki se je "kotilo" že na akademiji jugoslovanske armade v Beogradu.

"Nekateri, ki so sodelovali pri tem, so v postopkih pred mednarodnim sodiščem, svoj zagovor utemeljili s tem, da so verjeli, da zaradi tega, ker za povojne poboje v bivši Jugoslaviji, kjer so pomorili na deset tisoče vojnih ujetnikov, ni nihče odgovarjal, tudi oni ne bodo odgovarjali in da čez 50 let, ko se bodo grobovi odkrili, to nikogar več ne bo zanimalo," je poudaril Janša.

Janez  Janša, Ursula von der Leyen
Novice Janša se je sestal s predsednico Evropske komisije

Janša: Sejo so zapustili, ker se niso sposobni soočiti s svojim rasizmom

Od premierjevega tvita so se po poročanju STA sicer oddaljile tudi nekatere koalicijske stranke. Zorčič je opozoril na minuto molka v državnem zboru, s katero so se poslanci poklonili žrtvam Srebrenice, obžaloval je, da tega Janša ni omenil v svojem tvitu. Po njegovem mnenju Janšev tvit in takšna reinterpretacija zgodovine lahko škodita ugledu Slovenije.

Tudi njegov strankarski kolega Gregor Perič (SMC) se ne strinja z vsebino spornega tvita. "To ni čas za neka zanikanja, ampak za opozorila za vse nas, da se kaj takega ne ponovi," je povedal. Tudi v DeSUS se ne morejo strinjati s tvitom Janeza Janše, je ob robu seje dejal poslanec Franc Jurša. Po njegovem mnenju ni prav, da se v pietetnem vzdušju ob obletnici genocida v Srebrenici izjavi nekaj, kar je povezano z neko drugo zadevo v zgodovini, piše STA.

Janez Janša | Foto: STA , Foto: STA ,

Da bi se Janša za svoj zapis moral opravičiti, je za POP TV dejala tudi predsednica DeSUS in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. "Predsednik vlade bi moral to izjavo umakniti in se zanjo opravičiti. V DeSUS smo v to koalicijo vstopili, da bi izpolnjevali koalicijske zaveze. Ideološke teme se zdaj nabirajo. To je prelomna točka, o kateri se bo treba pogovoriti in o kateri bomo razpravljali znotraj stranke," je dejala Pivčeva in dodala, da je premierja že večkrat pozvala, naj se ideoloških tem ne odpira.

Janša je bil pozneje na Twitterju kritičen do poslancev, ki so zapustili sejo. "Sejo so zapustili zato, ker se niso sposobni soočiti s svojim rasizmom. Ker niso sposobni obsoditi vseh, ampak samo tiste zločine, ki jih niso povzročili njihovi vzorniki. In ker jim vi v množičnih medijih pri tem držite štango," je sporočil predsednik vlade.

Janez Janša, Andrej Plenković
Novice Janša: Bazična turistična dejavnost ne spada med najnevarnejše dejavnosti za širjenje virusa #video

Joveva in Grošelj zaradi Janševega tvita pisala Sassoliju

Zaradi Janševega tvita sta danes pismo na predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija naslovila evropska poslanca Irena Joveva in Klemen Grošelj (oba Renew/LMŠ). Kot sta zapisala, je "zloraba in politizacija genocida v Srebrenici za izključno notranje ideološke in strankarske namene slovenskega premierja Janše le vrh ledene gore širšega in izjemno zaskrbljujočega trenda zgodovinskega revizionizma in relativizma, ki ga prinaša zaskrbljujoča rast skrajne desnice in populističnih sil po EU".

Joveva in Grošelj sta prepričana, da je treba obsoditi tovrstne politične izjave in način komunikacije. Zato sta Sassolija pozvala, da prevzame potrebno politično pobudo in začne resno politično razpravo o tej zadevi. "V času, ko se začenja razprava v okviru konference o prihodnosti Evrope, je priznavanje in spoštovanje zgodovinskih dejstev bistveno," sta dodala evropska poslanca.

Na Twitterju se je nato popoldne vnela še ostra besedna vojna med Janšo in začasno predsednico SD Tanjo Fajon. Slednja je na Twitterju pozdravila potezo poslanca Koprivca: "Edino pravilno. Zahteva po opravičilu predsednika vlade Janeza Janša na sramotne besede v zvezi s Srebrenico. In ker opravičila pričakovano seveda ni bilo, protestni odhod poslanske skupine stranke SD z ure poslanskih vprašanj predsednika vlade."

Janša je v svojem odzivu na besede Fajonove zapisal naslednje: "Voditeljica stranke SD, ki posluje iz ukradene judovske vile, se ponižno klanja največjim krvnikom slovenskega naroda in zboruje pod plakati, na katerih se bohoti pozivanje k organiziranim pobojem, svojega rasističnega odnosa do zločina niti ne skriva več."

Ne spreglejte