Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 7. 2020,
7.05

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,41

51

Natisni članek

Hrvaška Slovenija srečanje Andrej Plenković Janez Janša Janez Janša

Petek, 10. 7. 2020, 7.05

3 leta, 9 mesecev

Janša: Bazična turistična dejavnost ne spada med najnevarnejše dejavnosti za širjenje virusa #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,41

51

Na Otočcu sta se na delovnem kosilu srečala premierja Slovenije in Hrvaške, Janez Janša in Andrej Plenković. Dogovorila sta se za še tesnejše sodelovanje med državama v boju proti novemu koronavirusu, govorila pa sta samo o tej temi.

Kot je povedal Janša, so na srečanju izmenjali informacije o epidemiološki situaciji v obeh državah ter o ukrepih, ki sta jih državi že sprejeli ali pa jih bosta še sprejeli, da bo življenje potekalo kolikor toliko normalno tudi v času turistične sezone.

Poudaril je, da so epidemiološki strokovnjaki iz obeh držav že doslej praktično sproti izmenjavali informacije, danes pa so se dogovorili za še tesnejše, vsakodnevne stike. "Vsi se zavedamo, da lahko v tej situaciji in v tem času zgolj koordinirane akcije obrodijo sadove," je dodal.

Pozdravil je ukrepe za zajezitev virusa, ki jih je Hrvaška sprejela na zunanji meji Evropske unije, in informacijo, da tudi Hrvaška pripravlja aplikacijo za sledenje okužbam. Tovrstna aplikacija je po Janševem mnenju "eden od ključnih instrumentov, ki lahko omogoči ljudem tudi v teh časih nove normalnosti kolikor toliko običajno opravljanje delovnih obveznosti kot tudi preživljanje dopusta", piše STA.

"Aplikacija pripravljena v desetih dneh"

Plenković je napovedal, da bo aplikacija pripravljena v desetih dneh."Menimo, da uporaba sodobne tehnologije v skladu s pravili o zaščiti zasebnosti lahko pomaga pri preprečevanju širjenja okužbe," je dejal.

Hrvaški premier je poudaril, da morajo biti ukrepi glede na tesne stike med Slovenijo in Hrvaško na številnih področjih čim bolj usklajeni. "Če bodo ti ukrepi podobni, bo zagotovo podobna tudi epidemiološka slika," je dejal.

Janša je ob tem izrazil zadovoljstvo, da turizem ne spada med najnevarnejše dejavnosti za širjenje okužbe z novim koronavirusom.

Plenković je spomnil, da v običajnih časih Hrvaško letno obišče okoli 1,6 milijona slovenskih turistov, ki opravijo skoraj 11 milijonov nočitev, številni Slovenci pa imajo na Hrvaškem svoje nepremičnine. "V našem interesu je, da oni lahko pridejo in da pridejo varno," je dejal in dodal, da je trenutno na Hrvaškem 92.000 slovenskih turistov, piše STA.

Janez Janša, Andrej Plenković | Foto: STA , Foto: STA ,

Slovenija je zaradi porasta okužb Hrvaško umaknila z zelenega seznama epidemiološko varnih držav in jo uvrstila na rumeni seznam. V preteklem dnevu so v sosednji državi potrdili 116 novih okužb, kar je največ od začetka izbruha.

Plenković je ob teh podatkih zatrdil, da je sedem hrvaških obalnih županij, kjer je največ slovenskih turistov, v t. i. zelenem območju. "To je pomembno zagotovilo slovenskim turistom, ki želijo priti na Hrvaško," je dejal.

Janša: Bazična turistična dejavnost ne spada med najnevarnejše dejavnosti

Kot je povedal Janša, je dobra novica to, da imata državi podobne informacije, podatke in izkušnje glede tega, kaj je tisto najnevarnejše okolje za širjenje okužbe. "Med ta okolja in dejavnosti ne spada bazična turistična dejavnost," je dejal.

Janša in Plenković sta prvo dvostransko srečanje v živo v celoti posvetila boju proti novemu koronavirusa.

"Danes drugih tem nismo odpirali, ker se mi zdi, da so teme, ki lahko počakajo, in so teme, ki ne morejo čakati in danes smo se ukvarjali s temi zadnjimi," je Janša odgovoril na novinarsko vprašanje, ali sta govorila tudi o drugih temah.

V hrvaški delegaciji so bili poleg Plenkovića še notranji minister Davor Božinović, minister za zdravje Vili Beroš, minister za turizem Gari Cappelli ter dva člana hrvaškega kriznega štaba - direktor hrvaškega zavoda za javno zdravje Krunoslav Capak in vodja zagrebške infekcijske klinike Alemka Markotić, piše STA.

Slovensko delegacijo so poleg Janše sestavljali še minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, notranji minister Aleš Hojs, vladni govorec Kacin in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek.

Plenković je v Slovenijo prišel nekaj dni po parlamentarnih volitvah na Hrvaškem, na katerih si je s prepričljivo zmago njegove HDZ zagotovil nov mandat na čelu hrvaške vlade, piše STA.

Prvo srečanje Janše in Plenkovića v živo

To je bilo prvo dvostransko srečanje premierjev Janše in Plenkovića v živo, sta se pa v zadnjem času v zvezi s pandemijo covida-19 večkrat slišala po telefonu. Razmere glede koronavirusa so se na Hrvaškem v zadnjih tednih močno zaostrile, v preteklem dnevu so potrdili 116 novih okužb, največ doslej. Zaradi porasta okužb je Slovenija v soboto Hrvaško umaknila z zelenega seznama epidemiološko varnih držav, iz katerih je mogoče vstopiti brez omejitev, poroča STA.

Janez Janša, Andrej Plenković | Foto: STA , Foto: STA ,

Vprašanje arbitraže še vedno odprto

Odnose med državama sicer med drugim zaznamuje vprašanje meje, ki jo je pred tremi leti določilo arbitražno sodišče. Slovenija vztraja, da je treba odločitev sodišča implementirati, Hrvaška pa temu nasprotuje. Zaradi hrvaškega zavračanja uveljavitve arbitražne razsodbe so se odnosi med sosednjima državama ter partnerkama v EU in zvezi Nato v zadnjih letih ohladili. Zadnje uradno dvostransko srečanje premierjev je bilo decembra 2017 v Zagrebu, kjer se je s Plenkovićem sestal tedanji premier Miro Cerar.

So pa po drugi strani precej pogostejši stiki predsednikov držav. Predsednik republike Borut Pahor se je s prejšnjo hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović sestal 39-krat, z novim hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem, ki je mandat nastopil februarja, pa dvakrat, še poroča STA.

Ne spreglejte