Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 7. 2020,
19.34

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22

8

Natisni članek

Bruselj Ursula von der Leyen Janez Janša Janez Janša

Četrtek, 9. 7. 2020, 19.34

3 leta, 9 mesecev

Janša se je sestal s predsednico Evropske komisije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22

8

Janez  Janša, Ursula von der Leyen | Foto Twitter

Foto: Twitter

Premier Janez Janša se je danes mudil v Bruslju na delovnem obisku pri voditeljih osrednjih institucij EU in zveze Nato. To je bil njegov prvi obisk v tujini po prevzemu položaja.

Sestal se je s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom.

S predsednico komisije sta po navedbah premierjevega kabineta govorila predvsem o aktualnih evropskih temah, in sicer največ o obnovljenem večletnem finančnem okviru in instrumentu za okrevanje ter ukrepih, povezanih s pandemijo covida-19.

Von der Leyona pa je tvitnila, da je bilo dobro sprejeti slovenskega premierja na njegovem prvem obisku v Bruslju po prevzemu položaja v marcu ter da sta razpravljala o slovenskem predsedovanju in pripravah vrha unije prihodnji teden, piše STA.

Trenutno je na osi Bruselj–Ljubljana nekaj odprtih vprašanj, na primer glede tožbe komisije na Sodišču EU proti Sloveniji zaradi arhivov Evropske centralne banke (ECB) in glede menjave generalnega direktorja slovenskega statističnega urada, še piše STA.

Ursula von der Leyen
Novice Predsednica Evropske komisije odgovorila Janši

Janša se je v Bruslju sestal tudi z evropskim komisarjem za krizno upravljanje Janezom Lenarčičem. Gre za njuno prvo delovno srečanje po prevzemu zdajšnjih položajev, piše STA.

"Računam na Slovenijo, da bo še naprej krepila obrambne izdatke"

Generalnemu sekretarju zveze Nato Stoltenbergu je Janša predstavil načrte za okrepitev investicij v Slovensko vojsko. Stoltenberg verjame, da bo Slovenija te načrte uresničila in okrepila obrambne izdatke kljub krizi zaradi novega koronavirusa.

"Računam na Slovenijo, da bo še naprej krepila obrambne izdatke," je dejal Stoltenberg na kratki novinarski konferenci, ki sta jo imela z Janšo po srečanju. To je bilo tudi prvič od uvedbe pandemičnih omejitev, da so na sedežu Nata izvedli tiskovno konferenco ob fizični navzočnosti novinarjev, piše STA.

Stoltenberg je povedal, da ga je Janša obvestil o načrtih za krepitev obrambnih izdatkov, in ob tem izrazil prepričanje, da bodo ti načrti uresničeni. Krepitev obrambnih izdatkov je pomembna ne le za Slovenijo, temveč tudi za krepitev čezatlantske vezi in politične enotnosti ter kot dokaz, da zaveznice delitev bremen jemljejo resno, piše STA.

Janez Janša
Novice Janša: Dogovor glede proračuna EU mora biti čim bližje predlogu komisije

Logar: Prva misija v Bruselj je uspešna

V Bruslju je bil danes tudi zunanji minister Anže Logar, ki se je srečal z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom Unije Josepom Borrellom, komisarjem za širitev Oliverjem Varhelyijem, Lenarčičem, komisarjem za proračun Johannesom Hahnom in s posebnim predstavnikom EU za dialog Beograda in Prištine Miroslavom Lajčakom.

Prvi obisk v Bruslju, posvečen zlasti pripravam na slovensko predsedovanje Svetu EU v drugi polovici prihodnjega leta, je Logar ocenil kot zelo vsebinskega. Zadovoljen je s kakovostnimi razpravami in si obeta zelo tesno sodelovanje z vsemi sogovorniki. "Ta, prva misija v Bruselj je uspešna," je povzel.

Ne spreglejte