Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 11. 2017,
16.40

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

5

Natisni članek

sojenje droge

Ponedeljek, 27. 11. 2017, 16.40

6 let, 5 mesecev

Ker ni bilo prepričljivih dokazov, so deseterico trgovcev z mamili oprostili #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

5

Kokain, droga, mamila, droge | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Senad Muhamedagić in Zvonko Hajšek sta po prepričanju sodišča kriva očitanega kaznivega dejanja sodelovanja v trgovini s kokainom v Sloveniji in na Hrvaškem. Niso pa sodišča prepričali zbrani dokazi proti preostali deseterici članov domnevne kriminalne združbe.

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani je sodnica Nina Drozdek Draganić danes izrekla sodbo domnevni kriminalni združbi, ki naj bi pred tremi leti kupovala mamila, organizirala njihov prevoz in jih prodajala v Sloveniji in tujini, med drugim na Hrvaškem, v Braziliji in Španiji. Sodba še ni pravnomočna. Tožilka Mateja Jadrič Zajc je že napovedala pritožbo.

Sodnica je domnevnega vodjo združbe Muhamedagića obsodila na šest let in pol zaporne kazni, Hajška pa na pet let in pol zapora, ob tem pa vsakemu prisodila še dobrih šest tisoč evrov stranske denarne kazni, ker naj bi na območju Slovenije in Hrvaške organizirala nabavo ter prodajo okoli pet kilogramov heroina.

Tako Muhamedagića in Hajška kot preostalih 10 soobtoženih, Sama Amona, Slavka Ferjana, Matevža Jenka, Sašo Dujmovića, Darka Ostojića, Dragana Miladinovića, Ivico Nenadića, Danijela Simikiča, Maria Bučana in Zorana Zadravca, pa je oprostila očitkov.

Video: Planet TV


Sodnica kritična do dela policije

Sodnica je bila danes ob utemeljevanju svoje odločitve o oprostitvi kritična do dela policije. Naštela je primere, ko so bili očitki na račun obtoženih premalo konkretizirani. Tako za več oseb, ki so se pojavljale v prisluhih, ni jasno, kakšna je bila njihova vloga ali o čem naj bi se dogovarjali.

Tožilka je obtoženim očitala, da so bili v kriminalni združbi zaradi trgovanja z mamili vsaj od 25. marca do 16. junija 2014. V glavnem naj bi mamila kupovali in prodajali na območju Slovenije in Hrvaške, vpleteni naj bi bili še v nakup nekaj sto kilogramov kokaina v Braziliji ter v nakup in prevoz 369 kilogramov kokaina, ki ga je policija zaplenila v Grčiji.

Načrtovali rop Zorice Škrbić?

Vodja kriminalne združbe naj bi bil Muhamedagić, ki naj bi bil poleg poslov z mamili na območju Hrvaške in Slovenije vpleten še v posle z drogo v Braziliji in s prevozi kokaina v Evropo. Drugi naj bi bili prodajalci ali kurirji oziroma prevozniki. Muhamedagiću, Ostojiću in Miladinoviću je tožilstvo očitalo še, da so načrtovali rop Zorice Škrbić, partnerice roparja sefov SKB banke Dejana Vidmarja. Zaradi tega so poleg trgovanja z mamili obtoženi še kaznivega dejanja hudodelskega združevanja.

Tožilka je za vseh 12 obtoženih skupno zahtevala kar 100 let zapora. Vendar po besedah sodnice policija vseh naštetih očitkov ni utemeljila. Tako za mnogo oseb, ki se pojavljajo v prisluhih, policija ni znala pojasniti njihove vloge v domnevni trgovini z mamili, spet v drugih primerih ni bilo jasno, o kakšni količini in vrsti droge naj bi se osumljeni dogovarjali. Tako sta bili tudi edini danes izrečeni kazni veliko bolj mili od predloga tožilstva.

Ne spreglejte