Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 3. 2023,
18.30

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,36

113

Natisni članek

nagrada Gospodarska zbornica Slovenije

Torek, 7. 3. 2023, 18.30

1 leto, 1 mesec

Golob napovedal največji investicijski cikel v zgodovini Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,36

113

Robert Golob | Gospodarstvo je tisto, ki lahko prinese blaginjo družbi in zato so te več stomilijonske investicije, o katerih bo več mogoče slišati v prihodnjih tednih, tisto, kar me navdaja z velikim optimizmom," je dejal premier. | Foto STA

Gospodarstvo je tisto, ki lahko prinese blaginjo družbi in zato so te več stomilijonske investicije, o katerih bo več mogoče slišati v prihodnjih tednih, tisto, kar me navdaja z velikim optimizmom," je dejal premier.

Foto: STA

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je podelila nagrade za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke za leto 2022. Prejmejo jih direktor družbe ZZI Igor Zorko, direktor Q Techne Andrej Lešnjak, direktor družbe GIC Gradnje Ivan Cajzek, direktor KO-SI Primož Mlačnik in direktor podjetja L-Tek Radko Luzar. Na prireditvi je spregovoril tudi premier Robert Golob, ki je napovedal največji naložbeni cikel v zgodovini Slovenije. 

Podelitev nagrad, ki jih GZS gospodarstvenikom podeljuje kot priznanje za njihovo večletno uspešno vodenje podjetja je potekala na slovesnosti v Cankarjevem domu.

Fotogalerija
1 / 4

Golob napovedal večstomilijonske naložbe, o katerih bo več znano v prihodnjih tednih 

Na prireditvi je spregovoril tudi premier Robert Golob. "Podajamo se v največji naložbeni cikel kadarkoli v zgodovini Slovenije," je napovedal premier. "Ne samo, da z evropskimi sredstvi zaganjamo res množične naložbe za obnovljive vire energije in zelene tehnologije, povezuje se tudi naša paradna, avtomobilska industrija, ki ravno tako napoveduje naložbe v zeleni preboj. Prebuja se farmacevtska industrija in zaganja se celo vesoljska industrija. Gospodarstvo je tisto, ki lahko prinese blaginjo družbi, zato so te večstomilijonske naložbe, o katerih bo več mogoče slišati v prihodnjih tednih, tisto, kar me navdaja z velikim optimizmom," je dejal premier.

"Zelo dobro se spomnim septembra lani, ko smo napovedovali dve stvari. Da Slovencev ne bo zeblo in da ne bo recesije. Koliko jih je bilo, ki so se temu posmehovali. In danes se lahko vsi skupaj smejemo nazaj. Zato, ker je bilo ravno prejšnji teden uradno objavljeno, da smo se tako Evropa kot Nemčija, naša najpomembnejša partnerica, in tudi Slovenija uradno izognili recesiji," je povedal Golob in dodal: "Cene energentov, ki so bile glavno gonilo inflacije, so začele upadati proti vzdržnim ravnem. Mislim, da je to najboljša novica. Gospodarstvo lahko slavimo kot motor, ki nas bo peljal naprej."

Napovedal je tudi, da bodo v prihodnjih tednih naredili pomembne premike v zakonodaji na področju pridobivanj dovoljenj za delo v Sloveniji. Ena od ključnih težav v gospodarstvu je trenutno pomanjkanje kadra in po Golobovem mnenju je prav bitka za kader tista, ki bo odločala, katera država v Evropi bo na koncu globalno konkurenčna in katera bo začela zaostajati. Ob tem je napovedal, da bodo na vladi v prihodnjih tednih naredili pomembne premike v zakonodaji. "Naloga te vlade je, da bistveno olajša postopke za pridobitev dovoljenja za delo v Sloveniji. In predvsem za tiste, ki so že pri nas, da jim olajšamo odločitev, da pri nas tudi ostanejo," je napovedal Golob.

Igor Zorko iz družinskega podjetja ZZI

Igor Zorko se je v ljubljanskem družinskem podjetju ZZI zaposlil leta 1996 že med študijem in po upokojitvi očeta leta 2006 prevzel vodenje družbe. Od takrat jo vodi skupaj z bratoma in sestro.

ZZI je IKT podjetje, ki po pojasnilih GZS temelji na odgovornem odnosu do zaposlenih, družbe in okolja. Med drugim je avtor slovenskega in črnogorskega carinskega sistema ter več drugih kritičnih informacijskih sistemov javne uprave. Od 2014 domačemu trgu in tujim uporabnikom ponuja storitve medpodjetniškega ePoslovanja na bizBox platformi, ki jo uporablja okoli 17 tisoč podjetij in 34 tisoč uporabnikov. Čisti prihodki v podjetju v zadnjih treh letih rastejo povprečno po 23-odstotni stopnji, dodana vrednost pa se je v tem obdobju povečala za 30 odstotkov na leto.

Andrej Lešnjak, direktor družbe Q Techna 

Doktor strojništva Andrej Lešnjak je direktor družbe Q Techna iz Ljubljane od 2001. Q Techna je ena od vodilnih slovenskih družb na področju zagotavljanja in kontrole kakovosti, izobraževanja in certificiranja na elektroenergetskih, farmacevtskih, infrastrukturnih objektih ter na preostalih objektih, ki vključujejo zahtevne tehnologije. Lastno znanje, ki so ga pridobili v treh desetletjih obstoja, nadgrajujejo s povezovanji z drugimi centri znanj oziroma z dobavitelji specialne preskusne opreme.

S svojimi storitvami so prisotni od Azije do Severne Amerike, v zadnjem letu je podjetju po navedbah GZS uspel tudi preboj na zahteven trg Združenih arabskih emiratov. Čisti prihodki v podjetju v zadnjih treh letih rastejo povprečno po nekaj več kot šestodstotni stopnji, dodana vrednost pa se je v tem obdobju povečala za sedem odstotkov na letu.

Ivan Cazjek iz podjetja GIC Gradnje 

Ivan Cajzek, sicer tudi podjetnik leta za 2022 po izboru Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, je podjetje GIC Gradnje ustanovil leta 1990, v obdobju njegovega 32-letnega vodenja pa je postalo prepoznaven igralec na trgu v Sloveniji in v delu Hrvaške. Pred nekaj leti je nastala tudi skupina GIC, v kateri posluje več kot 10 podjetij.

Družba GIC Gradnje se ukvarja z izvajanjem celovitih storitev v gradbeni panogi in sodeluje tudi pri najzahtevnejših projektih, kot so letališča, pametne tovarne, poslovne stavbe ... Podjetje se ponaša z več kot tisoč dokončanimi projekti, med drugim je pred nedavnim zgradilo novi terminal na ljubljanskem letališču.

V GZS dodajajo, da je GIC Gradnje eno od redkih podjetij iz panoge, ki imajo prijavljeno raziskovalno-razvojno dejavnost pri Javni agenciji za raziskovalno dejavnost RS (ARRS), družba pa sodeluje tudi v številnih mednarodnih konzorcijih. Čisti prihodki v podjetju v zadnjih treh letih rastejo povprečno po petodstotni stopnji, ustvarjena dodana vrednost pa se je v tem obdobju povečala za osem odstotkov na leto.

Primož Mlačnik iz slovenjgraškega podjetja KO-SI 

Primož Mlačnik je medtem direktor slovenjgraškega podjetja KO-SI od leta 2007. Družba je eden od vodilnih proizvajalcev tehnoloških izdelkov iz naravnih vlaken na evropskem trgu. S svojimi izdelki so prisotni v več kot 30 državah. V podjetju po navedbah GZS sledijo napredku biotehnologije in eko-vezivnih materialov ter se povezujejo s ponudniki in univerzitetnimi središči znanj. V podjetju raziskujejo možnost uporabe novih naravnih materialov za tehnične namene, predvsem uporabo ostankov rastlin, ki so v večini neizkoriščeni.

Čisti prihodki v podjetju v zadnjih treh letih rastejo povprečno po sedemodstotni stopnji, ustvarjena dodana vrednost pa se je v tem času povečala za 20 odstotkov na leto. Podjetje tudi razvija in opremlja lastni proizvodni proces z elementi integrirane avtomatizacije, vzpostavlja pa tudi lastno lokalno energetsko omrežje.

Radko Luzar iz šentjernejskega podjetja L-Tek 

Radko Luzar je medtem šentjernejsko podjetje L-Tek ustanovil leta 1994. L-Tek je specializirano podjetje, usmerjeno v raziskave, razvoj in proizvodnjo elektronskih modulov, elektromehanskih komponent in programskih rešitev za raznovrstne panoge. Velja za ponudnika celovitih rešitev, od ideje do produkta, od svetovanja do zagotavljanja kakovostne serijske proizvodnje ter izdelave kompleksnih visokotehnoloških proizvodov majhnih in velikih serij.

V GZS poudarjajo, da je podjetje zelo razvojno-raziskovalno naravnano. Njihovi razvojniki skupaj s partnerji delujejo na segmentu rešitev interneta stvari, medicinskih pripomočkov in razvoju tehnoloških postopkov za lastne potrebe. Med izvoznimi trgi prednjačijo zahodnoevropske članice EU ter Švica in Velika Britanija. Čisti prihodki v družbi v zadnjih treh letih rastejo povprečno po 22-odstotni stopnji, dodana vrednost pa se je v tem času povečala za 26 odstotkov letno.

Nagrade GZS letos podeljujejo petinpetdesetič po vrsti. Namenjene so gospodarstvenikom, ki trajnostno ustvarjajo presežke, prejemniki pa se tako uvrstijo v družbo najvidnejših gospodarstvenikov, ki s svojim delovanjem pomembno sooblikujejo gospodarsko in družbeno okolje. Vključno z letošnjimi nagrajenci je nagrado GZS doslej prejelo 360 gospodarstvenikov in 30 gospodarstvenic.

denar
Novice GZS opozarja: Za toliko se bo znižala vaša plača
Blaž Jamšek
Novice Tako bo še več slovenskih startupov vrednih milijardo evrov #intervju
GZS
Novice GZS: To so nujni ukrepi na področju digitalizacije
Davek. Davčna napoved. Davki.
Novice Sprememba davčnega zakona in dohodninske olajšave za okrevanje in rast gospodarstva
Ne spreglejte