Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 3. 2020,
12.01

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,38

78

Natisni članek

koalicija Janez Janša Janez Janša vlada minister

Sreda, 4. 3. 2020, 12.01

4 leta, 1 mesec

Kdo so kandidati za Janševe ministre? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,38

78

V državnem zboru so se sestali predsedniki parlamentarnih strank, ki bodo sodelovali v novi Janševi vladi. Dogovarjajo se o imenih ministrskih kandidatov. Odločitve morajo potrditi še izvršilni odbori strank.

Igor Zorčič
Novice Kandidat za predsednika državnega zbora je Igor Zorčič

Kdo zdaj vlada – Janša ali Šarec? Novinarka: Neža Mlakar/Video: Planet.


Dan po izvolitvi Janeza Janše za mandatarja je pričakovati razkritje nekaterih imen za ministrske kandidate. V javnosti je sicer že zaokrožilo nekaj imen mogočih kandidatov. Katera imena se omenjajo?

SDS

Ministrstvo za notranje zadeve naj bi po nekaterih informacijah vodil Aleš Hojs, ki je v drugi Janševi vladi že vodil obrambni resor. Ministrstvo za finance naj bi prevzel Andrej Šircelj, za okolje in prostor pa se omenja Andreja Vizjaka. Zunanje ministrstvo naj bi zasedel Anže Logar, služba vlade za razvoj in kohezijsko politiko pa naj bi pripadla Zvonetu Černaču. Nekateri mediji so poročali, da bo novi minister za kulturo Damjan Damjanovič, nekdanji direktor Slovenske filharmonije, a po naših informacijah to ne drži.

Janez Janša
Novice Janša izvoljen za mandatarja #video

SMC

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek naj bi ostal minister za gospodarstvo, ministrstvo za izobraževanje, ki ga bo vodila SMC, naj bi prevzela Simona Kustec ali Mitja Slavinec, ministrstvo za javno upravo Urška Ban ali Robert Celec, pravosodje pa naj bi skoraj gotovo prevzela Lilijana Kozlovič, ki se je v preteklosti znašla na nasprotnih bregovih s SDS. Straka SMC kandidatov uradno še ni razkrila.

Zdravko Počivalšek
Novice Počivalšek: Vem, da sem veliko tvegal

DeSUS

Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec bo ostala na ministrstvu za kmetijstvo, zdravstveni resor pa bo prevzel Tomaž Gantar, ki je ta resor že vodil v drugi Janševi vladi, je po sestanku z Janšo povedala Pivčeva.

Kandidata za vodenje novega urada za demografska vprašanja pa še nimajo. Urad naj bi po njenih besedah ustanovili takoj oziroma naj bi že na prvi seji vlade začeli postopke za spremembo uredbe za njegovo ustanovitev. Kot je dejala Pivčeva, pravo ime iščejo intenzivno, iščejo strokovnjaka, če ga bodo našli med člani stranke, pa "toliko bolje". "Prepričana sem, da bomo tam rabili enega najboljših kandidatov, ker bo zahtevalo zelo hitro organiziranost, treba se bo hitro lotiti vprašanj in v čim krajšem obdobju bo treba pokazati prve rezultate," je dejala po poročanju STA.

NSi

Predsednik NSi Matej Tonin bo prevzel obrambni resor, ministrstvo za delo in družino Janez Cigler Kralj, ministrstvo za infrastrukturo pa naj bi po poročanju nekaterih medijev prevzel Jernej Vrtovec.

Formalno mora kandidaturo sicer potrditi še izvršilni odbor stranke na dopisni seji, ki bo trajala do četrtka, a težav pri potrjevanju ni pričakovati. Cveto Uršič, ki se ga je sprva omenjalo kot možnega ministra za delo, pa bi utegnil postati državni sekretar, še piše STA.

Dejan Židan
Novice Židan sporoča Šarcu, Mescu in Bratuškovi: Čas je, da se boji potisnejo v ozadje

Potem ko je bil Janša včeraj izvoljen za mandatarja za sestavo vlade, mora najpozneje v 15 dneh državnemu zboru predložiti seznam ministrskih kandidatov. Ti morajo nato prestati zaslišanje pred pristojnimi parlamentarnimi odbori, kar naj bi se po neuradnih informacijah zgodilo v prihodnjem tednu. DZ bi tako lahko vlado potrdil že konec prihodnjega tedna.

Ne spreglejte