Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 3. 2020,
13.18

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

11

Natisni članek

Državni zbor Zdravko Počivalšek SMC Igor Zorčič

Sreda, 4. 3. 2020, 13.18

4 leta, 1 mesec

Kandidat za predsednika državnega zbora je Igor Zorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

11

Igor Zorčič | V SMC so za novega predsednika državnega zbora predlagali dosedanjega vodjo poslanske skupine Igorja Zorčiča. | Foto STA

V SMC so za novega predsednika državnega zbora predlagali dosedanjega vodjo poslanske skupine Igorja Zorčiča.

Foto: STA

Predsednik stranke SMC Zdravko Počivalšek je za novega predsednika državnega zbora predlagal Igorja Zorčiča, ki je do zdaj vodil poslansko skupino SMC. Zorčič bo zamenjal dozdajšnjega predsednika državnega zbora Dejana Židana, ki je po izvolitvi Janeza Janše za mandatarja odstopil. Njegovo kandidaturo s podpisi vseh 48 poslancev koalicijskih strank so že vložili v državni zbor, poslanci pa bodo o njej odločali v četrtek.

Janez Janša
Novice Kdo so kandidati za Janševe ministre? #video

Kot je v današnjem zapisu na strani stranke SMC na Facebooku navedel njen predsednik Zdravko Počivalšek, je koalicijskim partnerjem kot kandidata za predsednika državnega zbora predlagal poslanca iz njihovih vrst Igorja Zorčiča, ki je po njegovem mnenju izkušen poslanec.

Slovenska vojska vojak
Novice Predlog SDS z malo podpore, Levica razmišlja o referendumu

Od njega pričakuje odločnost in potrpežljivost

Zorčič je bil v državni zbor izvoljen dvakrat, in sicer najprej leta 2014, nato še leta 2018, obakrat v svojem domačem okraju v Brežicah. Pred svojo politično kariero je deloval kot odvetnik. 

"Menim, da bo državni zbor vodil dobro, s pravo mero odločnosti in veliko mero potrpežljivosti, brez katere je opravljanje najzahtevnejših funkcij v politiki nemogoče. Njegova pravniška narava mu daje sposobnost analitičnega pogleda na razmere in dogodke, izkušnje v odvetništvu pa so okrepile njegovo sposobnost pogajanj in tehtne presoje. Vse to mi, ob vedenju, da je kolega Igor tudi izkušen politični vodja, daje zaupanje v obdobje, ko bo v državnem zboru prvi med enakimi," je zapisal Počivalšek.

Predsednik stranke SMC Počivalšek meni, da bo Zorčič kos funkciji predsednika državnega zbora. | Foto: STA , Predsednik stranke SMC Počivalšek meni, da bo Zorčič kos funkciji predsednika državnega zbora. Foto: STA ,

Predsednik SMC je ob tem poudaril, da od njega pričakuje, da bo državni zbor vodil spoštljivo in odgovorno, v čast parlamentarizmu in ob doslednem upoštevanju načela ločitve zakonodajne od izvršne veje oblasti.

"Pričakujem, da bodo procesi v hramu demokracije pregledni in zanesljivi, da bo njegov odnos do javnosti odprt in povezovalen in da bo zaupanje v to ustanovo zaradi njegovega načina dela raslo. Želim si, da bi bila njegova vrata vedno odprta za dobre pobude in ljudi, ki želijo biti bolj vpeti v procese odločanja in del pozitivnih sprememb," je še pojasnil Počivalšek.

Zdravko Počivalšek, Miro Cerar
Novice Počivalšek: Za Cerarja je bila želja po predsedovanju DZ privatna ambicija

Zorčičeva izvolitev ni vprašljiva

Glasovanje o predsedniku državnega zbora je tajno, za izvolitev je potrebna absolutna večina poslanskih glasov. Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je danes dejal, da LMŠ Zorčiča ne bo podprla. Po besedah vodje poslancev SD Matjaža Hana Zorčič ne more računati niti na glasove poslancev SD. Kot je povedal poslanec Levice Matej T. Vatovec, v stranki ne bodo podprli Zorčiča za novega predsednika parlamenta. Glede na podporo, izraženo s podpisi pod kandidaturo, Zorčičeva izvolitev sicer ni vprašljiva.

Da je prav Zorčič kandidat za predsednika državnega zbora, se je v javnosti omenjalo že nekaj dni, a sam tega v torek še ni želel potrditi. Še pred tem se ga je omenjalo tudi kot možnega kandidata za ministra za pravosodje, poroča STA. Če bo Zorčič izvoljen za novega predsednika državnega zbora, bo na tem mestu zamenjal Dejana Židana iz vrst SD, ki je s tega položaja odstopil v torek.

V državnem zboru so pojasnili, da bodo poslanci o Zorčičevi kandidaturi odločali med mandatno-volilnimi zadevami na četrtkovem nadaljevanju redne seje. Prvaka SDS Janeza Janšo, ki je bil v torek izvoljen za mandatarja, pa bo v četrtek v poslanskih klopeh predvidoma že nadomestil Janez Moškrič, poroča STA.

Ne spreglejte