Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 1. 2019,
18.44

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,37

5

Natisni članek

Peter Svetina Varuh človekovih pravic

Torek, 29. 1. 2019, 18.44

5 let, 2 meseca

Specialni pedagog, ki poudarja dostojanstvo vsakega človeka

Kdo je novi varuh človekovih pravic #biografija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,37

5

Peter Svetina | Foto STA

Foto: STA

Poslanci so z 89 glasovi za in brez glasu proti za varuha človekovih pravic potrdil specialnega pedagoga Petra Svetino. "Takšne podpore nikakor nisem pričakoval," je dejal in zagotovil, da bo delal po svojih najboljših močeh. Pri tem bosta njegovo vodilo človek in človečnost.

Svetina je specialni pedagog za duševno prizadete, dosedanjo kariero je posvetil predvsem področju socialnega varstva, šolstva in delovanju invalidskih, humanitarnih in prostovoljnih organizacij. Poudarja dostojanstvo vsakega človeka, tudi predsednik republike je izpostavil njegov izostreni čut za ljudi.

Svetino so za varuha človekovih pravic predlagali v nacionalnem združenju za kakovost življenja Ozara Slovenija in Centru KORAK za osebe s pridobljeno možgansko poškodbo. Menijo namreč, da potreba po bolj učinkovitem varuhu v Sloveniji kar naprej narašča, in da ima Svetina profesionalno preteklost, v kateri je poleg aktivnega vsakodnevnega reševanja problematike pomoči potrebnih dajal poseben pomen prav varstvu človekovih pravic in resničnemu reševanju sistemske zakonodajne problematike.

"Svetina ima veliko praktičnih in življenjskih izkušenj s področja dela z ranljivimi ciljnimi skupinami ter ga odlikuje občutek za sočloveka. V svojih stališčih je trden, vendar je pripravljen sprejeti argumente, ki ga prepričajo. Je človek dialoga, a neomajen, ko se ljudem godi krivica," so zapisali v predlogu predsednika republike.

In tega je prepričal tudi Svetina, katerega je Pahor izbral med devetimi predlogi kandidatov, glede na javno izraženo podporo pa je prepričal tudi dovolj poslanskih skupin.

Pahor: Gre za osebo z visoko stopnjo integritete

V predlogu državnemu zboru je Pahor med drugim zapisal, da gre za osebo z visoko stopnjo integritete in javnega ugleda z ustreznim strokovnim znanjem, dolgoletnimi izkušnjami in odločenostjo, ki so potrebni za spopadanje s kršitvami človekovih pravic. "Na tej podlagi je mogoče pričakovati, da bo v primeru izvolitve zaupano mu funkcijo opravljal častno, odgovorno, strokovno, vestno in neodvisno," je navedel.

Na javni predstavitvi je Svetina povedal, da svojo vlogo varuha človekovih pravic vidi kot proaktivno, da opozarja, da je glasen, ob tem pa argumentiran in vedno odprt za nasprotne predloge, mnenja in kritike.

Intenzivirati želi tudi sodelovanje s civilno družbo in stroko na različnih področjih. Opisal se je kot izrazit praktik, ki je vedno izhajal iz praktičnih izkušenj in iskal rešitve. Odločnost, jasna beseda in, po domače rečeno, tečnost proti državnim organom, organom lokalnih skupnosti, nosilcem javnih pooblastil bodo njegovo vodilo, vedno pa bo odprt za pogovor, je dejal.

Marjan Šarec
Novice Šarec po pričakovanjih preživel ustavno obtožbo #video

Borut Pahor Peter Svetina | Foto: Urad predsednika republike Foto: Urad predsednika republike

Rodil se je aprila leta 1965

Svetina se je rodil 6. aprila 1965. Leta 1989 je na Pedagoški akademiji pridobil strokovni naslov specialni pedagog za duševno prizadete, po strokovnih izpitih je leta 2005 končal tudi Šolo za direktorje v socialnem varstvu.

Po študiju se je zaposlil na osnovni šoli kot učitelj, leto pozneje pa je sodeloval pri ustanovitvi bivalne enote v Domu počitka Mengeš, katere vodenje je tudi prevzel. Sodeloval je tudi v skupinah Zveze društev Sožitje.

Nekaj let je deloval tudi pri organizaciji Lebenshilfe na avstrijskem Koroškem. Maja 1995 se je kot vzgojitelj zaposlil v Slovenskem šolskem društvu Celovec, kjer je podrobno spoznal delovanje pripadnikov slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem ter se seznanil s problematiko manjšinskih vprašanj. Bil je tudi član združenja pedagoških delavcev na Koroškem.

Boris Krabonja
Novice Znani humanitarec ima vsega dovolj: Ljudje, ki jim pomagam, me obsojajo #video

Leta 1999 se je vrnil v Slovenijo in prevzel naloge pomočnika direktorja v Varstvenem delovnem centru INCE v Mengšu, nato pa je bil decembra 2003 imenovan za direktorja. V tem času je med drugim intenzivno sodeloval z osebami z motnjami v razvoju, njihovimi starši, sorojenci, rejniki in nevladnimi organizacijami ter prispeval k inovativnim pristopom, ki so osebam z motnjami v razvoju omogočile kakovostnejše življenje in bivanje. Bil je član in nato predsednik izvršnega odbora Skupnosti VDC ter kasneje predsednik Skupnosti VDC Slovenije.

Od decembra 2007 do oktobra 2008 je bil kot svetovalec zaposlen v kabinetu ministra za okolje in prostor.

Nato je nadgradil svojo poklicno in strokovno kariero s sodelovanjem s slovenskim združenjem za duševno zdravje Šent pri ustanovitvi zaposlitvenega centra Karso v Pivki, kjer je od oktobra 2008 do decembra 2015 opravljal funkcijo direktorja.

Ustanovitelj Grunta

Leta 2014 je s kolegom ustanovil Grunt, zavod za socialno podjetništvo na podeželju v Komendi, kjer trenutno opravlja naloge strokovnega direktorja. Leta 2015 so pridobili status zaposlitvenega centra in zaposlili več invalidov na zaščitenih delovnih mestih. Zavod postaja uveljavljen primer dobre prakse zaposlovanja invalidov na podeželju, tako doma, kot v tujini, so v predlogu zapisali predlagatelji.

Že od začetka kariere je bil Svetina član več kot desetih nevladnih organizacij s področja oseb z motnjami v duševnem razvoju, motenj v duševnem zdravju, socialnem varstvu, šolstvu, športu in veliko drugih. Kot aktiven član že več mandatov deluje v Socialni zbornici Slovenije. V obdobju od 2013 do 2018 je bil član sveta Fundacije invalidskih in humanitarnih organizacij.

V času delovanja v Avstriji je bil tudi član upravnega odbora košarkarskega kluba KOŠ v Celovcu, kjer je skrbel za aktivno sodelovanje zamejskih športnikov na srečanjih v Sloveniji, Avstriji in Italiji. Od 2014 do 2018 je bil tudi član predsedstva Hokejske zveze Slovenije, kjer je bil zadolžen za razvoj ženskega hokeja.

Svetina bo na mestu varuha človekovih pravic zamenjal Vlasto Nussdorfer, ki se ji mandat izteče 23. februarja.

Ne spreglejte