Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 3. 2015,
16.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Univerza v Mariboru

Četrtek, 19. 3. 2015, 16.12

8 let

Kdo je novi mariborski rektor Igor Tičar?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Novi rektor Igor Tičar je svojo akademsko kariero gradil na Univerzi v Mariboru. Nadzoroval je Nigrad, Toplotno oskrbo Maribor in HSE. Bil je mestni svetnik LDS, potem je prestopil v Zares.

V sredo je bil z 61,3 odstotka glasov za osmega rektorja Univerze v Mariboru izvoljen Igor Tičar, doktor tehniških znanosti s področja elektrotehnike. V drugem krogu volitev je premagal Sama Bobka, potem ko so ga očitno odnesli honorarji, razkriti po Supervizorju.

Hitro napredovanje Svojo akademsko pot je šestinšestdesetletni Tičar začel leta 1976 na Visoki Tehnični šoli Univerze v Mariboru kot honorarni asistent. Podiplomski študij je kot prejemnik rektorske štipendije Alpe-Adria obiskoval na Tehniški univerzi v Gradcu. Doktoriral je leta 1993 v Mariboru ter bil še istega leta habilitiran v naziv docent. Po petih letih je postal izredni profesor, leta 2003 pa je bil imenovan za rednega profesorja.

Odkar je postal docent, je predaval teoretsko elektrotehniko in elektrotehniko, trenutno pa na vseh treh bolonjskih stopnjah predava predmete s področja osnov in teorije elektromagnetnega polja.

Vodilni položaji Še kot docent je ustanovil Laboratorij za osnove in teorijo v elektrotehniki in postal njegov vodja. Leta 2003 je bil izvoljen za dekana fakultete za elektrotehniko in informatiko (FERI) in to delo opravljal dva mandata. V času svojega dekanovanja je vodil izgradnjo novega dela fakultete, pohvali se z vpeljavo bolonjske študijske sheme in študijev. Kot prva v Sloveniji je FERI opravila mednarodno preverbo in akreditacijo. Trenutno je predstojnik Instituta za matematiko in fiziko na FERI.

Posvetil se je tudi predsednikovanju Akademskemu zboru, na novoustanovljeni fakulteti za energetiko pa je bil član senata.

Že od svoje doktorske disertacije dalje sodeluje z elektrotehniškim inštitutom pri Univerzi Gradec (IGTE TU Graz), povezave ima tudi na tehniških univerzi v Budimpešti. Pomembno se mu zdi sodelovanje z elektrogospodarstvom, predvsem prek raziskovalnih študij.

Dejaven v gospodarstvu in politiki Očitno mu ležijo nadzorne funkcije: bil je predsednik nadzornega sveta v Nigradu in Toplotni oskrbi Maribor, nadzornik pa je bil tudi v Holdingu slovenskih elektrarn.

Nadzorni funkciji se je posvečal tudi na mariborski občini, med letoma 1998 in 2006 pa je bil mestni svetnik, izvoljen na listi LDS, nato pa je prestopil v Zares. Predsedoval je Komisiji za gospodarske zadeve MOM ter Komisiji za varstvo okolja in prostor.

Je tudi predsednik Lions kluba Piramida Maribor.

Predvolilne obljube in pričakovanja sindikatov V svojem predvolilnem boju je obljubljal predvsem "vrnitev akademskega miru". Sindikati univerze ga bodo držali za besedo zlasti pri urejanju napredovanj zaposlenih. Stanje na tem področju namreč opisujejo kot zelo slabo, saj bi nekateri zaposleni glede na svoje kvalifikacije morali biti uvrščeni tudi do deset plačnih razredov višje. Tičar zagotavlja tudi, da bo poskrbel za uravnotežen razvoj fakultet, saj naj bi bili trenutno stanje in pogoji za delo po fakultetah zelo različni in ponekod nezadovoljivi.

Dr. Marija Javornik Krečič, predsednica visokošolskega sindikata Slovenije na mariborski univerzi, meni, da odločujoče strukture držijo vse niti v rokah in s tem delajo škodo univerzi in zaposlenim. Od novega rektorja zato pričakuje, da bo tudi to uredil.

Ne spreglejte