SiolNET. Novice Slovenija
4,63

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kdo je močnejši? Takšna so najnovejša razmerja med političnimi strankami.

4,63

termometer

Luka Mesec, Janez Janša in Tanja Fajon
SDS Janeza Janše ima najmočnejšo javnomnenjsko podporo. Sledita ji SD Tanje Fajon in Levica Luke Mesca. Foto: STA

Po anketi, ki jo je agencija Mediana opravila za POP TV, največ vprašanih podpira stranko SDS Janeza Janše. Med opredeljenimi anketiranci ji je naklonjenih 25,4 odstotka vprašanih. Na drugem mestu ji sledi SD Tanje Fajon s 16,2-odstotno podporo, tretje mesto zaseda Levica Luke Mesca s 13,5 odstotka podpore. 

Kot je razvidno s spodnje grafike, ima v primerjavi z zadnjo Medianino anketo izpred enega meseca SDS 0,1 odstotne točke nižjo podporo. SD je podpora padla za 1,4 odstotne točke, Levici pa za 0,4 odstotne točke. Tako kot je zadnjič, je Levica tudi tokrat prehitela LMŠ Marjana Šarca, ki ji je podpora sicer zrasla za 2,9 odstotne točke, a z 11,8 odstotka ostaja na četrtem mestu.

Velike razlike med rezultati različnih raziskav
Velike razlike med rezultati različnih raziskav so med drugim posledica različnih načinov anketiranj. Zgornja grafika tako nazorno kaže, kako deleži nihajo v daljšem obdobju po anketah Parsifala za Novo24TV, Mediane za POP TV in Delo ter Ninamedie za Večer in Dnevnik.

Peta je z 8,8 odstotka Stranka Alenke Bratušek, ki ji je podpora zrasla za 2,3 odstotne točke. Na šestem mestu se je tokrat znašla NSi Mateja Tonina, ki ji je, v primerjavi z zadnjo anketo, podpora padla za 2,3 odstotne točke in je zdaj 6,6-odstotna.

Kdo vse je ostal pod parlamentarnim pragom 

Pod parlamentarnim pragom so ostali:

- SLS Marjana Podobnika (3,4 odstotka),

Pirati (2,9 odstotka),

- SNS Zmaga Jelinčiča (2,4 odstotka),

- ZS Andreja Čuša (1,9 odstotka),

- DeSUS Ljuba Jasniča (1,7 odstotka),

- DD Bojana Dobovška (1,4 odstotka),

- SMC Zdravka Počivalška (0,7 odstotka).

V članku in grafikah uporabljamo preračun, ki upošteva le volivce, opredeljene za posamezne stranke, kar omogoča primerjavo z volitvami in drugimi raziskavami. Po preračunu so odstotki približno za tretjino višji od izvirnih rezultatov javnomnenjskih raziskav, v katerih upoštevajo še neopredeljene anketirance.    
fajon. šarec. mesec. Novice Ninamedia obratno kot Delo zaznala vzpon KUL Tanja Fajon, Marjan Šarec, Luka Mesec Novice Delo: SDS navzgor, KUL navzdol, SAB izjema

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin