Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 3. 2024,
9.36

Osveženo pred

1 mesec

Vsebino omogoča Entrapharm

Natisni članek

noad zdravstvo konferenca Medis Awards for Medical Research Medis Awards Medis advertorial

Petek, 1. 3. 2024, 9.36

1 mesec

Med finalisti 10. International Medis Awards trije predstavniki Slovenije

Kdo je letos med najprodornejšimi zdravniki in farmacevti v regiji?

Vsebino omogoča Entrapharm

Mednarodna strokovna komisija natečaja International Medis Awards for Medical Research je zaključila ocenjevanje 242 znanstvenoraziskovalnih prispevkov. Vsem visokim merilom za nominacije je tokrat ustrezalo 148 prijav. Mednarodna strokovna komisija je izbrala 18 finalistov, med njimi so trije predstavniki Slovenije. Natečaj že deseto leto nagrajuje izjemne raziskovalne dosežke zdravnikov in farmacevtov držav srednje in jugovzhodne Evrope. Zmagovalci po posameznih področjih bodo znani 7. marca 2024.

Entrapharm | Foto: Entrapharm d.o.o. Foto: Entrapharm d.o.o.

Iz Slovenije prihajajo trije finalisti:

Doc. dr. Lea Knez, mag. farm., spec. klin. farm. (farmacija) iz Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik s članom "Real-world outcomes of immunotherapy with or without chemotherapy in first-line treatment of advanced non-small cell lung cancer", ki je bil objavljen v znanstveni reviji Frontiers in Oncology. V raziskavi pridobljeni podatki pomagajo onkologom in pacientom pri sprejemanju informiranih odločitev o zdravljenju.

Dr. Luka Roškar, dr. med. (ginekologija) iz Splošne bolnišnice Murska Sobota s člankom "Decreased Gene Expression of Antiangiogenic Factors in Endometrial Cancer: qPCR Analysis and Machine Learning Modelling", ki je bil objavljen v znanstveni reviji Cancers. Raziskava nudi vpogled v molekularne značilnosti raka endometrija, kar lahko pripomore k boljšemu razumevanju te bolezni in njenega napredovanja.

Dr. Jure Urbančič, dr. med. (pulmologija in alergologija) iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana s člankom "Transcriptomic Differentiation of Phenotypes in Chronic Rhinosinusitis and Its Implications for Understanding the Underlying Mechanisms", ki je bil objavljen v znanstveni reviji International Journal of Molecular Sciences. Predloženo delo je pokazalo nove vpoglede v molekularno strukturo kroničnega rinosinusitisa (vnetja nosne sluznice in sinusov), ki je še vedno večinoma neznano področje genov in proteinov, sestavljenih iz poti, ki jih bo mogoče ciljati s prihodnjimi biološkimi zdravili.

Entrapharm | Foto: Entrapharm d.o.o. Foto: Entrapharm d.o.o.

Vsi finalisti 10. International Medis Awards for Medical Research (po abecednem redu področij):

  • Farmacija: Milena Anđelković, Srbija, in Lea Knez, Slovenija
  • Gastroenterologija: David Bauer, Avstrija, in Lorenz Balcar, Avstrija
  • Ginekologija: Gabor Szabo, Madžarska, in Luka Roškar, Slovenija
  • Intenzivna medicina in anesteziologija: Nikola Bradić, Hrvaška, in Dimitar Tonev, Bolgarija
  • Nevrologija: Marija Babunovska, Severna Makedonija, in Andras Salamon, Madžarska
  • Oftalmologija: Maja Živković, Srbija, in Koraljka Hat, Hrvaška
  • Pediatrija: Gordana Bukara-Radujković, Bosna in Hercegovina, in Ivana Trivić Mažuranić, Hrvaška
  • Pulmologija in alergologija: Jure Urbančič, Slovenija, in Ivana Huljev Šipoš, Hrvaška
  • Revmatologija: Irina Gessl, Avstrija, in Ana Banko, Srbija

Zahtevna mednarodna konkurenca: 242 prijav iz devetih držav

Za nagrade 10. International Medis Awards so se lahko potegovali zdravniki in farmacevti, ki so svoje znanstvenoraziskovalne prispevke objavili v uglednih znanstvenih publikacijah s faktorjem vpliva višjim od 1500. Na natečaj je letos prispelo 242 prijav iz Avstrije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Madžarske, Severne Makedonije, Slovenije ter Srbije. Vsem visokim meriolom za nominacije za International Medis Awards je ustrezalo 148 prijav. Zmagovalci bodo razglašeni 7. marca 2024 v Ljubljani.

Entrapharm | Foto: Entrapharm d.o.o. Foto: Entrapharm d.o.o.

Natečaj je v letu 2014 ustanovilo slovensko farmacevtsko podjetje Medis, ki je tudi danes glavni pokrovitelj natečaja. Več na: www.medis-awards.com.

Ne spreglejte