SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Kdo je človek, ki bo zatresel slovensko politiko?

10

termometer

vOLITVE
Foto: STA

Bo prostor na politični levici pred naslednjimi parlamentarnimi volitvami po Zoranu Jankoviću, Miru Cerarju in Marjanu Šarcu znova zasedel nov obraz?

64,6 odstotka vprašanih v Delovi anketi meni, da Slovenija potrebuje nov obraz v politiki oziroma stranko, ki bi zapolnila vsebinske vrzeli v političnem prostoru. 26,8 odstotka vprašanih je na vprašanje odgovorilo z ne, 8,6 odstotka pa se jih glede tega vprašanja ni opredelilo.

Večina želi, da nova stranka zasede prostor na sredini ali levici

42 odstotkov tistih, ki so se opredelili za novo stranko, meni, da bi ta morala zasesti prostor na politični sredini. 31,4 odstotka bi jih novo stranko umestilo na levi politični pol, nekaj manj, 26,6 odstotka, pa jih meni, da bi morala zasesti prostor na desnici.

Katero od omenjenih oseb bi najraje videli kot nov obraz slovenske levice?

 • Tomaž Vesel. 585 glasov
  11,17%
 • Jure Leben. 1302 glasov
  24,87%
 • Ivan Gale. 445 glasov
  8,50%
 • Nataša Pirc Musar. 2904 glasov
  55,46%
Oddanih 5236 glasov

Gale pripravljen zastaviti svoje ime

V javnosti se pojavlja veliko ugibanj, kdo bi lahko bil novi obraz, ki bo zasedel prostor na politični levici. Omenja se nekdanji uslužbenec zavoda za blagovne rezerve Ivan Gale, ki je v pogovoru za Večer dejal, da se glede vstopa v politiko še ni odločil in da prejema vabila predvsem iz opozicijskih vrst. "Svoje ime bi zastavil za neko novonastalo stranko, ki je trenutno še v oblakih oziroma je še ni, vprašanje pa je, ali sploh kdaj bo," je dejal.

Ivan Gale Foto: STA

Argument, Tanja Fajon, Franc Bogovič, Ivo Hvalica, Sebastjan Jeretič Novice Boj za primat na levici: SD Tanje Fajon beži pred zasledovalci

Vesel, Leben ali celo Nataša Pirc Musar?

Pogosto se pojavlja tudi ime predsednika računskega sodišča in visokega funkcionarja Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Tomaža Vesela, o čigar (ne)združljivosti opravljanja obeh omenjenih funkcij trenutno odloča Komisija za preprečevanje korupcije.

Tomaž Vesel Foto: Ana Kovač

Vrnitev na politični parket je že napovedal nekdanji okoljski minister Jure Leben, ki ustanavlja novo zeleno stranko.

Jure Leben Foto: STA

Nekateri pa kot kandidatko za vstop v politiko omenjajo tudi odvetnico in nekdanjo informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar.

Nataša Pirc Musar Foto: Ana Kovač

Med imeni, ki bi lahko zasedla prostor na politični levici, sicer mnogi najpogosteje izpostavljajo predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksandra Čeferina, ki pa je v preteklosti dejal, da ga politika ne zanima.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin