SiolNET. Novice Slovenija
7,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Boj za primat na levici: SD Tanje Fajon beži pred zasledovalci

7,09

termometer

Argument, Tanja Fajon, Franc Bogovič, Ivo Hvalica, Sebastjan Jeretič
Stranka SD, ki jo vodi Tanja Fajon, za SDS Janeza Janše zaostaja za 4,9 odstotne točke. Foto: Ana Kovač

Po anketi, ki jo je agencija Mediana opravila za časnik Delo, največ vprašanih podpira stranko SDS Janeza Janše. Med opredeljenimi anketiranci ji je naklonjenih 24 odstotkov vprašanih. Na drugem mestu ji sledi SD Tanje Fajon s podporo 19,1 odstotka vprašanih, ki se je v primerjavi z zadnjo Delovo anketo oddaljila od Levice in LMŠ. V zadnjem mesecu je podpora zrasla tudi Zelenim Slovenije Andreja Čuša, ki so se približali parlamentarnemu pragu.

Kot je razvidno s spodnje grafike, je v primerjavi z zadnjo anketo Dela izpred enega meseca podpora SDS padla za 1,7, SD pa narasla za 2,8 odstotne točke. 

Levici Luke Mesca, ki je pristala na tretjem mestu, je podpora padla za 1,2, četrtouvrščeni LMŠ Marjana Šarca pa za 2,3 odstotne točke.

Velike razlike med rezultati različnih raziskav
Velike razlike med rezultati različnih raziskav so med drugim posledica različnih načinov anketiranj. Zgornja grafika tako nazorno kaže, kako deleži nihajo v daljšem obdobju po anketah Parsifala za Nova24TV, Mediane za POP TV in Delo ter Ninamedie za Večer in Dnevnik.

NSi Mateja Tonina skoraj na devetih odstotkih

Na petem mestu je pristala NSi Mateja Tonina, ki ji je podpora zrasla s 7,2 na 8,9 odstotka. V parlament bi se glede na raziskavo uvrstila le še stranka DeSUS, ki jo začasno vodo Brigita Čokl. Kljub vsem pretresom v stranki ter sporom med poslanci in Čoklovo je podpora stranki narasla za 0,4 odstotne točke, na točno štiri odstotke, kolikor znaša parlamentarni prag.

Zeleni Slovenije zrasli za 0,8 odstotne točke

Za DeSUS so se zvrstile naslednje stranke:
- Zeleni Slovenije Andreja Čuša (3,8 odstotka, pred enim mesecem tri odstotke),
- SAB Alenke Bratušek (3,7 odstotka),
- SNS Zmaga Jelinčiča (2,9 odstotka),
- Pirati (2,5 odstotka),
- SLS Marjana Podobnika (2,2 odstotka),
- Dobra država Bojana Dobovška (0,9 odstotka),
- SMC Zdravka Počivalška (0,8 odstotka).

V članku in grafiki uporabljamo preračun, ki upošteva le volivce, opredeljene za posamezne stranke, kar omogoča primerjavo z volitvami in drugimi raziskavami. Po preračunu so odstotki približno za tretjino višji od izvirnih rezultatov javnomnenjskih raziskav, v katerih upoštevajo še neopredeljene anketirance.              

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin