Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Torek,
30. 9. 2014,
12.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

župani Kranj

Torek, 30. 9. 2014, 12.23

8 let

Kdo bo vladal Kranju?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mohor Bogataj je župan Kranja od leta 2010, župan je bil tudi v letih 1998-2006. Njegovi izzivalci so: Boštjan Trilar, Janez Černe, Barbara Gunčar, Andrej Šušteršič, Zoran Stevanović in Irena Čebašek.

Mestna občina Kranj je med mestnimi občinami ena od najuspešnejših. V občini živi 55.527 prebivalcev, v njej pa je aktivnih 5.586 različnih podjetij. Dolg MO Kranj je konec leta 2013 znašal 15,7 milijona evrov oz. 285 evrov na vsakega občana. Zadolženost in nezaposlenost pod slovenskim povprečjem Zadolženost gorenjske prestolnice na prebivalca je precej pod slovenskim povprečjem. Če bi namreč dolg vseh slovenskih občin, ki znaša 840 milijonov evrov, preračunali na vse prebivalce Slovenije, bi bil vsak zadolžen za 410 evrov. Za primerjavo še preračun 205-milijonskega dolga MO Ljubljana: vsak Ljubljančan je zadolžen za 785 evrov.

Avgusta je bilo v MO Kranj 2.557 brezposelnih. Glede na stopnjo registrirane brezposelnosti, ki jo ugotavlja statistični urad, je bilo julija v Prešernovem mestu 10,4 odstotka nezaposlenih. Slovensko povprečje je 12,7 odstotka, gorenjsko pa 9,6 odstotka.

Kandidati in njihovi načrti (abecedni vrstni red):

Mohor Bogataj: 58-letni Bogataj meni, da je njegova največja prednost pred izzivalci dobro poznavanje delovanja lokalne skupnosti, izkušnje pri vodenju MO Kranj v treh mandatih in podrobno poznavanje investicijskih projektov, ki so v teku.

V primeru, da bo ostal župan, so njegovi trije najpomembnejši ukrepi: do konca leta 2015 končati iz evropskih sredstev sofinancirana velika infrastrukturna projekta Gorki in gradnja vodovoda Bašelj-Kranj, začeti projekt gradnje novega avtobusnega terminala v Kranju ter sanacija številnih stavb, med drugim Osnovne šole Simona Jenka.

Glede vlaganj poudarja, da občina k večji privlačnosti Kranja za gospodarske investicije lahko pripomore z urejanjem komunalne opremljenosti primernih zemljišč, z izboljšanjem lokalnih cest ipd. O starem mestnem jedru poudarja, da so infrastruktura in objekti že obnovljeni, a manjkajo vsebine in ljudje. Se pa že kažejo rezultati, saj se število turistov veča.

Janez Černe:

31-letni Černe, ki je najmlajši med županskimi kandidati, meni, da je njegova največja prednost pred konkurenti, da je reševalec težav. Kot pravi, ima kombinacijo lastnosti dobrega župana: analitični pogled z vseh strani, učinkovito reševanje težav ter komunikativnost.

V primeru, da bi postal župan, bi bili njegovi trije najpomembnejši ukrepi: projekti Prva služba v Kranju, Moj dom v Kranju ter outlet center Stari Kranj.

Vlagatelje bi v Kranj med drugim privabil z ureditvijo infrastrukture, prek projekta Kranjski podjetniški servis pa bi obravnaval vsako podjetje v Kranju posebej kot strateškega partnerja pri razvoju mesta in občine. Staro mestno jedro bi oživel s tem, da bi iz Kranja naredil regijsko središče za nakupovalni turizem (ponudba outlet butikov in trgovin ter dodatna ponudba z domačo obrtjo in ekološkimi pridelki).

Barbara Gunčar:

55-letna Gunčarjeva, ki je poleg Čebaškove edina kandidatka, meni, da je ena od njenih največjih prednosti pred konkurenti ta, da za sabo nima skupine stranke ali lobijev in da je povezovalna.

V primeru, da bi postala županja, bi bili njeni trije najpomembnejši ukrepi: pregled proračuna in postavitev prioritet (do spomladi 2015), projekt kolesarskih poti, priprava vsebin za degradirana področja in ekološke težave – Laze in Tenetiše (od leta 2014 do 2016) – ter priprava projektov za investitorje in priprava okolja, ki bo spodbujalo razvoj podjetništva s konkretnimi odloki (leto 2015).

Vlagatelje bi v MO Kranj privabila s programom mogočih naložb na degradiranih področjih, sprejemom odlokov za podporo vlagateljev, pripravo ključnih projektov za sodelovanje s tujimi ali domačimi partnerji. Staro mestno jedro bi uredila s pripravo turističnih programov za bivanje gostov in spodbujanjem lastnikov, da bi bolj aktivno iskali najemnike.

Zoran Stevanović:

32-letni Stevanović meni, da je njegova prednost pred konkurenti, da je mlad, ambiciozen kandidat, z odličnimi idejami in s širokim spektrom znanja, predvsem s področja menedžmenta.

V primeru, da bi postal župan, bi bili njegovi trije najpomembnejši ukrepi: dokončna ureditev ravnanja s komunalnimi odpadki in sanacija okoljsko spornih območij (Laze, Tenetiše …), ureditev centralnega avtobusnega postajališča in izdelava jasnega operativnega občinskega programa za zagotavljanje dostopa do stanovanj za mlade ter z odkupi povečati trg najemniških stanovanj in poskrbeti za neprofitna stanovanja za mlade.

Kot pravi, bodo spodbujali pritok naložb od drugod, vendar prednostno tistih, ki bodo prinašala delovna mesta z višjo dodano vrednostjo in bodo vlagala v danes degradirana območja. Staro mestno jedro med drugim namerava izboljšati z ureditvijo turistično-panoramske ceste, ki bo povezovala kulturno-turistično ponudbo posameznih krajev.

Andrej Šušteršič:

58-letni Šušteršič meni, da so njegova največja prednost pred tekmeci znanje in izkušnje iz gospodarstva, poznavanje upravnega postopka in to, da za sabo nima afer in propadlih podjetij.

V primeru, da bo postal župan, bodo njegovi trije najpomembnejši ukrepi: prave ljudi na pravo mesto (profesionalna občinska uprava, ki ne bo vezana na politiko), priprava kakovostnih projektov MOK in vseh ustanov in zavodov, katerih ustanoviteljica je MOK, ter pregled občinskega premoženja in prodaja nepotrebnega premoženja, le tega pa vložiti kot lastni vložek pri projektih, ki jih bo financirala EU.

Vlagatelje bi v mesto med drugim pripeljal s pripravo prostorskih aktov in odpravo birokratskih ovir pri zagonu podjetja. Kot pravi, je stari Kranj lepo urejen, vendar brez prave vsebine, zato bi morali ta prostor napraviti bolj atraktivnega za slovenske in tuje goste. Boštjan Trilar:

46-letni Trilar meni, da je njegova največja prednost pred tekmeci dejstvo, da že vse svoje življenje živi v Kranju in da ima 21 let mednarodnih izkušenj v vodenju in upravljanju.

V primeru, da bo postal župan, bodo njegovi trije najpomembnejši ukrepi: povečanje učinkovitosti in motiviranosti občinske uprave, pri čemer bo pomembna izbira direktorja občinske uprave, vzpostavitev učinkovitega sodelovanja v mestnem svetu ter pravična in enakovredna delitev sredstev po krajevnih skupnostih.

Glede privabljanja vlagateljev v gorenjsko prestolnico pravi, da v mestu deluje 3.600 podjetnikov in obrtnikov, zato je treba najprej poslušati in slišati njihov glas ter jih zadržati v Kranju, v naslednjih stopnjah pa poiskati vlagatelje tudi zunaj meja Gorenjske in Slovenije. O starem mestnem jedru pa: infrastruktura v starem Kranju je dobra, treba ji je le vdahniti vsebino, Kranjčanke in Kranjčani pa se morajo spet navaditi hoditi v mesto.

Ne spreglejte