Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 3. 2018,
9.39

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

1

Natisni članek

Borut Pahor volitve

Četrtek, 8. 3. 2018, 9.39

6 let, 1 mesec

Poslance bomo očitno volili 10. junija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

1

volišče, volitve, volivci, volilni listič, predsedniške volitve, glasovnica | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Predsednik republike Borut Pahor se je danes z vodji poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti posvetoval o najprimernejšem datumu za izvedbo parlamentarnih volitev. Volitve bodo vsekakor v prvi polovici junija, kot vse kaže, se bomo na volišča odpravili čez skoraj natanko tri mesece, 10. junija. S tem datumom naj bi se poleg poslancev namreč strinjal tudi Pahor.

Poslanhci Pahorju sporočajo, naj volitve razpiše čim prej. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Poslanhci Pahorju sporočajo, naj volitve razpiše čim prej. Foto: Žiga Zupan/Sportida Za ta datum so se namreč zavzeli vodje poslanskih skupin, ki so se danes zvrstili pri Pahorju. Nekateri so tudi razkrili, da se k temu datumu nagiba tudi predsednik države.

Tako koalicijski kot opozicijski poslanci menijo, da je to najprimernejši datum, ki bo omogočil izvedbo kampanje, hkrati pa ne bo posegel v čas počitnic in dopustov.

"Glede na situacijo v DZ bi volitve morale biti prihodnjo nedeljo"

Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer, je tako Pahorju dejala, da je 10. junij datum, ki bo omogočal nemoteno in pravočasno izvedbo vseh volilnih opravil po prvomajskih praznikih. Prav tako bo po volitvah dovolj časa, da se do konca junija konstituira nov sklic državnega zbora. Po njenih besedah gre za datum, ki bo še omogočal najvišjo možno volilno udeležbo.

Da bi volitve morale potekati 10. junija, menijo tudi v SDS in pa NSi. Za čimprejšnjo izvedbo volitev pa se zavzemajo tudi v koalicijskih DeSUS in SD. Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han ocenjuje, da bi morale biti volitve, "glede na situacijo v državnem zboru prihodnjo nedeljo".

"Situacija v DZ je čisto predvolilna, najbolje, da se to čim prej konča," je pa je vodja poslancev DeSUS Franc Jurša dejal po današnjem koalicijskem sestanku pri predsedniku vlade Miru Cerarju.

Predsednik Pahor bo danes z vodji poslanskih skupin spregovoril tudi o predvidenih kandidacijskih postopkih v tem obdobju. Trenutno so aktualna imenovanja treh članov sodnega sveta. Kandidata za novega guvernerja Banke Slovenije pa naj bi predsednik republike predlagal po volitvah.

Mandat aktualnemu sklicu DZ sicer poteče 1. avgusta, volitve pa lahko potekajo najprej dva meseca in najpozneje petnajst dni prej. Zdajšnji sklic državnega zbora se bo na redni seji sešel le še predvidoma marca in aprila.

Na zadnjih parlamentarnih volitvah je največ glasov dobila SMC. Zdaj ji ne kaže tako dobro. | Foto: Matej Leskovšek Na zadnjih parlamentarnih volitvah je največ glasov dobila SMC. Zdaj ji ne kaže tako dobro. Foto: Matej Leskovšek V skladu z roki iz zakonodaje lahko predsednik republike volitve razpiše med 19. marcem in 18. majem, nato pa od dneva razpisa do dneva volitev, ko začnejo teči roki za volilna opravila, ne sme poteči več kot 90 in ne manj kot 60 dni.

Prvič po desetletju na redne volitve

Slovenci bodo letos svoje parlamentarne predstavnike na redni volitvah volili prvič po desetih letih. V tem času smo bili dvakrat na predčasnih parlamantarnih volitvah. Najprej decembra 2011 po razpadu Pahorjeve vlade, nato pa še julija 2014, po tem ko je razpadla vlada Alenke Bratušek.

Na zadnjih volitvah je s 34,5 odstotki glasov zmagala SMC in osvojila 36 poslanskih sedežev. Na letošnjih voltivah se tak uspeh skoraj zagotovo ne bo ponovil, javnomnenjske raziskave jim kažejo precej nižji odstotek glasov.

Ne spreglejte