Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
18. 7. 2018,
12.06

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,87

13

Natisni članek

podjetništvo promet promet ceste ceste Koroška

Sreda, 18. 7. 2018, 12.06

5 let, 9 mesecev

Kdaj bo Slovenija končno dobila to težko pričakovano cesto? #video #foto

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,87

13

"Tretja razvojna os bi morala biti zgrajena že pred desetimi leti. Ker se to ni zgodilo, se dela slovenskemu, predvsem pa koroškemu in savinjsko-šaleškemu gospodarstvu velika škoda," poudarja predsednik Obrtne zbornice Slovenije in velenjski podjetnik Branko Meh.

Danes zjutraj je v Mislinji na Koroškem zaradi zamud pri uresničevanju projekta hitre ceste, ki bi Koroško povezala z avtocestnim križem, potekalo protestno prečkanje glavne ceste. Zbralo se je okoli 30 ljudi, med njimi tudi župani koroških občin. 

Fotogalerija
1 / 10

Foto: Samanta Gomboc


"Ne vem, zakaj se gradnja tako prestavlja. Druge avtoceste in projekti se lahko uredijo, ravno pri tem pa je takšen problem. Treba je poudariti, da gre pri tem tudi za velenjsko Gorenje ter veliko malih in srednjih podjetij. Gre tudi za mlade. Polna usta imamo besed, da je treba zagotoviti delovna mesta za mlade. Osnova pri tem je tudi infrastruktura. Če ne bo infrastrukture, bodo odhajali v sosednjo Avstrijo," pravi predsednik Obrtne zbornice Slovenije Branko Meh in dodaja:

"Osnova za razvoj podjetništva je infrastruktura in v tem trenutku Koroška in Savinjsko-šaleška regija potrebne infrastrukture nimata. Gospodarstvo zato stagnira. Zadnja vlada je obljubila, da bo začela delati cesto. Absurdno je, da te obljube ni držala. Od nove vlade pričakujemo, da nemudoma pristopi k temu projektu."

"Tretja razvojna os bi morala biti zgrajena že pred desetimi leti. Ker se to ni zgodilo, se dela slovenskemu, predvsem pa koroškemu in savinjsko-šaleškemu gospodarstvu velika škoda," trdi Branko Meh. | Foto: Ana Kovač "Tretja razvojna os bi morala biti zgrajena že pred desetimi leti. Ker se to ni zgodilo, se dela slovenskemu, predvsem pa koroškemu in savinjsko-šaleškemu gospodarstvu velika škoda," trdi Branko Meh. Foto: Ana Kovač

Kot je dejal, so stranke pred volitvami obljubljale, da bodo dajale poudarek gospodarstvu, zato upa, da bodo držale obljubo in pristopile k projektu. "Če se najde denar za drugi tir, se mora najti tudi za ta projekt, ki je nujno potreben," je poudaril.

Avtomoto Zaradi protesta na Koroškem večkilometrski zastoji #foto #video

Gradnja povezave le do Slovenj Gradca je napaka

Kritičen je tudi do trenutnih načrtov, da se cesta zgradi zgolj do Slovenj Gradca, ne pa tudi naprej do avstrijske meje. "Obvezno bi morala biti zgrajena povezava do Avstrije in naprej do Nemčije. Gradnja povezave le do Slovenj Gradca je napaka. Zgraditi je treba celotno traso," je prepričan.

Video: Planet TV

Izraz tretja razvojna os pomeni prometno povezavo, ki bo v prihodnosti potekala od severne proti jugovzhodni Sloveniji, in sicer od meje z Avstrijo do meje s Hrvaško. V odloku o strategiji prostorskega razvoja Slovenije je tretja prometna os omenjena kot cestna povezava, ki se iz smeri avstrijske Koroške prek Slovenj Gradca in Velenja navezuje na avtocesto pri Celju ter se nato nadaljuje proti Novemu mestu in naprej proti Karlovcu oziroma navezavi na avtocesto Zagreb–Reka. 

 
Video: YouTube

Pripravljalne aktivnosti za začetek gradnje 3. razvojne osi že potekajo. Dars je tako že oddal javno naročilo za izdelavo projektne dokumentacije za izgradnjo odseka med Velenjem in Slovenj Gradcem, in to edinemu ponudniku, družbam Lineal, BPI in Irgo Consulting. Vrednost naročila je nekaj manj kot 16,4 milijona evrov. Še letos bi se lahko začeli tudi odkupi zemljišč.

Medtem se zapleta na južnem delu severnega kraka 3. razvojne osi. Naročilo za projektno dokumentacijo za odsek Šentrupert-Velenje tako še ni bilo oddano, čeprav je tudi nanj prispela ena skupna ponudba več podjetij za vrednost nekaj več kot 11 milijonov evrov. Vloženi sta bili namreč pobuda in zahteva za ustavno presojo uredbe o državnem prostorskem načrtu za ta odsek, saj se z izbrano traso ne strinjajo občine ob njej.

Kaj to pomeni za načrte, da bi se gradnja severnega dela 3. razvojne osi, ki je ocenjena na skupno 702 milijona evrov, začela proti koncu 2019 in končala leta 2023, še ni jasno. Znana ni še niti natančna finančna konstrukcija gradnje. STA

 

 

Ne spreglejte