SiolNET. Avtomoto Promet
1,52

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi protesta na Koroškem večkilometrski zastoji #foto #video

1,52

termometer

Zaradi protestnega prečkanja glavne ceste v Mislinji med 8. in 9. uro je nastala več kilometrov dolga kolona predvsem tovornih vozil v smeri proti Velenju in Slovenj Gradcu. Sporočilo Korošcev, ki so se udeležili shoda, je, da je treba hitro cesto do regije zgraditi čim prej. Zbralo se je okoli 30 ljudi, med njimi tudi župani.

1 / 10
2 / 10
3 / 10
4 / 10
5 / 10
6 / 10
7 / 10
8 / 10
9 / 10
10 / 10

Foto: Samanta Gomboc

Ob 8. uri so ljudje začeli prehajati prek prehoda za pešce v Mislinji, na glavni cesti Slovenj Gradec-Velenje. S tem se je pot za vozila zaprla, v več kilometrov dolgi koloni pa so po uri dogajanja ostala predvsem tovorna vozila, medtem ko so se osebna vozila preusmerila na stranske ceste. Točno ob 9. uri je promet skozi Mislinjo ponovno stekel.

Avtocesta Avtomoto Bodo hitro cesto do Koroške za 500 milijonov evrov začeli graditi leta 2019?

Čeprav se shoda, na katerega so neznani organizatorji vabili prek družbenih omrežij, ni udeležilo veliko ljudi, je po mnenju udeležencev sporočilo državi jasno: da Koroška čim prej potrebuje hitro cesto, ki bo regijo povezala s slovenskim avtocestnim križem.

Korošce trenutno predvsem skrbi zaustavitev projektiranja za odsek hitre ceste od avtoceste do Velenja, za kar se je Dars odločil, ker sta na Ustavnem sodišču RS vloženi zahtevi za presojo državnega prostorskega načrta za ta odsek. Medtem pa se projektiranje odseka od Velenja do Slovenj Gradca nadaljuje.

Korošci imajo dovolj obljub in čakanja

"Hitro cesto potrebujemo čim prej. Ne več samo obljube. Štirideset let čakati na cesto je sramotno tudi za našo državo. Želim si, da se ta cesta čim prej uredi, da ne bodo potrebni več takšni shodi oziroma protesti," je dejal eden od udeležencev protestnega prečkanja ceste, župan mislinjske občine Bojan Borovnik.

Protest je z udeležbo podprl tudi župan Občine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen, ki meni, da je pravica Koroške, da dobi ustrezno prometno infrastrukturo, da se bo lahko gospodarsko in tudi drugače razvijala, da se ljudje ne bodo več izseljevali iz regije. Poudaril je še, da si sicer župani tudi z argumenti in dogovarjanji s predstavniki države prizadevajo, da bi se čim prej zgradila hitra cesta.

"Vsako takšno akcijo se mi zdi vredno podpreti. Mislim, da je državljanska nepokorščina zagotovo tista, ki lahko pripomore k večjemu uspehu ali premiku," pa je dejala Romana Lesjak, županja Občine Črna na Koroškem, do koder sicer hitra cesta ni načrtovana.

picomat Trendi Picomat na Koroškem je postal prava atrakcija #video

Shoda se je udeležil tudi koordinator Mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljaž Verhovnik, ki, kot je dejal, podpira to ljudsko voljo, ki se je pojavila na družbenih omrežjih. Pričakoval je sicer več ljudi, a ne glede na to je po njegovih besedah to "jasen korak, da si na Koroškem želimo to cesto in da je zelo nujna".

tovarna Posel danes Turški lastniki koroške tovarne ivernih plošč že zaposlujejo

Shod uradno ni bil prijavljen, ga je pa spremljala policija. Kot so pojasnili na Policijski upravi Celje, so bili o protestnem shodu v Mislinji seznanjeni prek družbenih omrežij.

O nadaljnjih aktivnostih glede projekta 3. razvojne osi je na dopisni seji odločal tudi svet Koroške regije, ki je zapisal, da "razume in podpira odločitve ljudi o uporu in nepokorščini".

Kot je še razvidno iz potrjenih sklepov, župani pričakujejo, da se kljub vloženi zahtevi za ustavno presojo nadaljuje projektiranje odseka med avtocesto in Velenjem. Svet regije se bo obrnil tudi na ustavno sodišče s prošnjo po prioritetnem odločanju glede zahteve za ustavno presojo DPN za odsek od avtoceste do Velenja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 193
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin