Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 7. 2015,
11.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Karl Erjavec

Sreda, 29. 7. 2015, 11.18

8 let

Karl Erjavec razglasil veliko zmago slovenske diplomacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Včeraj je bila velika zmaga slovenske diplomacije," v prvem komentarju imenovanja novega slovenskega arbitra Ronnyja Abrahama, sicer predsednika Meddržavnega sodišča v Haagu, ocenjuje Karl Erjavec.

Erjavec je prepričan, da se bo razsojanje v arbitražnem postopku kmalu nadaljevalo. Arbitražno sodišče bo po pritožbi Hrvaške zaradi prisluškovalne afere zaslišalo obe državi in se nato odločilo o nadaljevanju postopka razsojanja mejnega spora med državama.

Kulturna razprava v saboru Od razprave v hrvaškem parlamentu, ki je odločal o izstopu iz arbitražnega postopka, je Erjavec pričakoval kulturno razpravo ter to, da bo Hrvaška ravnala v skladu z arbitražnim sporazumom in da se zaveda, da arbitražnega postopka ne more ustaviti. Kot je znano pa je sabor hrvaški vladi že naročil začetek izstopa iz arbitražnega postopka.

To je bilo nekako tudi za pričakovati, saj je po odstopu slovenskega sodnika na arbitražnem sodišču Jerneja Sekolca in agentke na sodišču Simone Drenik, ki so ju pri pogovorih o arbitražnem postopku ujeli v prisluhe, Hrvaška vztrajala, da sta ogroženi verodostojnost in integriteta arbitražnega postopka.

Kdo je dal Zagrebu zaušnico? Arbitražno sodišče je v torek opozorilo državi, naj se vzdržita vseh dejanj, ki bi lahko zaostrila spor in ogrozila delo sodišča. To bi lahko razumeli predvsem kot sporočilo Hrvaški, kjer so kljub opozorilom, da enostranski odstop od sporazuma ni mogoč, o tem razpravljali in odločali v saboru.

Kot zaušnico Hrvaški bi lahko razumeli tudi sporočilo Evropske komisije, da "polnoma podpira" arbitražni proces. Komisija sicer razume skrbi Hrvaške zaradi domnevnega prisluškovalnega škandala, vendar pa ocenjuje, da arbitražni sporazum vsebuje mehanizme za odgovor na te skrbi.

Evropska komisija, ki je v arbitražnem sporazumu navedena kot posrednica med državama, je medtem danes Hrvaški že sporočil, da bo arbitražno sodišče delalo naprej ne glede na odločitve v Zagrebu.

Ne spreglejte