SiolNET. Novice Slovenija
1,17

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Karantena v sežanski šoli: doma več kot 370 učencev #video

1,17

termometer

V Sežani so se pretekli teden spopadli z vdorom okužb s koronavirusom v tamkajšnjo osnovno šolo, trenutno je v karanteni 16 od 39 oddelkov. Po besedah poveljnika regijskega štaba CZ za Notranjsko Sandija Curka so izvedli vse potrebne ukrepe za omejevanje širjenja virusa, zato v tem trenutku ni nobene potrebe po zapiranju šole.

Kot je v izjavi za javnost pojasnil Curk, je v karanteni 377 od 891 učencev učencev Osnovne šole Srečka Kosovela v Sežani. Po besedah v. d. ravnateljice Bojane Škabar gre za posamične okužbe v teh razredih, le v nekaj primerih pa so pozneje izvedeli za novo okužbo, ki je bila potrjena že v času izolacije oddelkov. Trenutno je tako otrok s potrjeno okužbo na šoli 25, je povedala, poroča STA.

Maska koronavirus Novice Napoved: v začetku aprila znova v rdečo fazo? #video

K pouku prihajali otroci z znaki prehlada

Sandi Curk Foto: STA Curk meni, da so izvedli vse potrebne ukrepe za preprečevanje širjenja virusa, med njimi je navedel obveščanje staršev. Škabarjeva pa je pojasnila, kakšen protokol imajo glede tega na šoli. Takoj ko izvejo za potrjeno okužbo pri učencu, vsem staršem učencev tega oddelka pošljejo SMS-sporočilo ter jih obvestijo, da bodo učenci delo nadaljevali na daljavo. Starše tudi usmerijo k spremljanju dodatnih obvestil v e-asistentu, kjer jih obveščajo o navodilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), o stikih ter o nadaljnjem poteku pouka. Prav tako je v. d. ravnateljice starše pozvala, naj v šolo prihajajo le zdravi otroci, saj se je dogajalo, da so k pouku prihajali tudi učenci z znaki prehlada.

O morebitnih okužbah na šoli obveščajo tudi zaposlene, ti pa potem preverijo, ali so bila upoštevana vsa navodila, kot so prezračevanje, maske in medsebojna razdalja, v nasprotnem primeru pa jim svetujejo samoizolacijo, je pojasnila Škabarjeva. Na šoli imajo sicer 105 zaposlenih, od tega se jih je 12 cepilo proti novemu koronavirusu, 18 pa jih je bolezen že prebolelo, poroča STA.

Osnovna šola Srečka Kosovela Foto: STA

V torek bodo testirali vse zaposlene

Število okužb se sicer na OŠ Srečka Kosovela umirja, so pa nekaterim oddelkom podaljšali karanteno do srede, da se okužba ne bi širila in bodo imeli učenci po vrnitvi v šolo zagotovljeno varno okolje.

Poleg tega bodo v torek dodatno testirali vse zaposlene, s čimer bodo po besedah Curka zagotovili vsaj nadzor pri pedagoških delavcih, ter z dodatnimi ukrepi v šoli poskušali omejiti širjenje virusa.

V tem trenutku pa ni nobene potrebe po zapiranju šole, je poudaril Curk in ob tem opozoril na aktivno sodelovanje z epidemiološko službo NIJZ. V šoli bodo tako nadaljevali pouk, le v primeru velikega porasta okužb bo "stroka odredila svoje".

Starostnik, covid-19, koronavirus, maska, gospa Novice To so najnovejši podatki o koronavirusu v Sloveniji

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin